Антибактериалните продукти са вредни за бременните

Бъдещите майки трябва да внимават и с бялата си козметика
Обновена: 19 авг 2014 19:46 | 19 авг 2014 19:46, Румяна Тасева
2
Антибактериалните продукти са вредни за бременните
Източник: Reuters

Три съставки в антибактериални средства за лична хигиена са опасни за бременните. Те имат вредно въздействие върху ендокринната система на нероденото още бебе. На годишната конференция на Американското химично дружество в Сан Франциско наскоро изследователи изнасят тревожни данни за триклозан, триклокарбан и бутил парабен, които са влагани в продуктите от козметичната индустрия. Това се прави с цел да се унищожат вредните микроорганизми, но този ефект не е научно доказан.

Триклозан и триклокарбан присъстват в състава на над 2000 продукти за ежедневна употреба, в това число сапуни, други детергенти, пасти за зъби, както и още бои и оцветители и пр. Намират се още в канцеларските материали и средства, включително и за ученика и детски играчки.

Бутил парабените се срещат в редица козметични продукти.

Резултатите за ползата от прилагането и на трите вещества са противоречиви.Водещи експерти смятат включването им в състава на продуктите за излишно и вредно за здравето.

Известни козметични компании дори предприемат постъпки за извеждане на тези съставки от продуктите им. В щата Минесота в САЩ дори предприемат забрана за влагането им.

Докладваните резултати са от малко проучване, само на 184 жени, като са провеждани изследвания на урина през бременността им и са взимани образци от кръв от пъпната връв непосредствено след раждането на бебетата им.

Данните обаче са тревожни. Изследователите документират наличие на триклозан в урината на почти всяка от изследваните бременни жени и на триклокарбан при 85% от тях.

Още по-лошото е, че триклозанът се открива при повече от половина проби от кръв от пъпната връв, което е показател, че опасният химикал достига плода...

Повече за вредите от антибактериалните съставки можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
7 преди 9 години
За голямо съжаление,това е работа на ноеият световен ред и тези дето го правят.