Захарта е по-опасна за кръвното налягане, отколкото солта

Захарта била главният причинител на инфаркти
15 сеп 2014 14:16,
9
Захарта е по-опасна за кръвното налягане, отколкото солта
Снимка: Архив Reuters

Захарта може да се окаже по-опасна за кръвното ни налягане и за риска от инфаркт, отколкото солта, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

От години лекарите предупреждаваха, че прекомерната употреба на натриев хлорид увеличава риска от сърдечен удар с една четвърт и е причина за 3 милиона смъртни случая по света.

Но последно американско изследване установи, че не е толкова виновна за високото кръвно. Захарта е тази, която увеличава пулса и кара кръвното налягане да расте, като засяга специфична област от мозъка.

Изследователски екипи от Ню Йорк и Канзас, ръководени от д-р Джеймс Диниколантонио, направили анализи, от които станало видно, че захарта е главният причинител на инфаркти.

Учените съветват да намалим захарта, ако искаме да имаме здраво сърце. Те съветват в никакъв случай да не приемаме повече от 5 до 7 чаени лъжички захар на ден.

Високата консумация на захар активира хипоталамуса на човешкия мозък, при което се увеличава сърдечният ритъм и съответно кръвното налягане. Организмът произвежда повече инсулин, хормон, който също увеличава пулса.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Никога не трябва да се говори еднозначно кое е опасно и кое-не!Всеки организъм си има особености и реагира по различен начин на солта,захарта,алкохола и др.Диабета не се предизвиква от прекомерна консумация на захар както и високото кръвно само от солта а диетата е само превантивна.Ако сте здрави и нямате наследствена обремененост за хипертония,диабет,бъбречни и сърдечно-съдови заболявания,то не трябва да се лишавате от сладкото
8
0
 
0
 
! Отговори
баси преди 9 години
Значи баклавата е вредна,така ли!?Е,аз пък захарин и нутрасуит няма да ям,пък да става квото ще!
7
0
 
1
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
всичко е много опасно и не бива да се яде и пие,правете като баба ми-събирайте пари за погребението(гробитата-така им казва)
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1 Чакай, де, още са ти малко годинките. Я да понапреднат малко и ще се чудиш на предишния си акъл.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво ще кажете за ускорен пулс до 160 и кръвно 120/80?
4
1
 
2
 
! Отговори
Шекер Байрямов преди 9 години
Това ,за което рядко се пише е ,че захарта пристрастява ! Това много добре се знае от производителите , затова захар или друг подсладител се слага в почти всички храни и напитки . И всичко това с единствена цел - макс. печалба !
3
0
 
13
 
! Отговори
47 преди 9 години
Никому не пожелавам да посети гнойно-септичното отделение на Пирогов. Моите спасители, колко и да са добри в 90 % от случаите се борят с диабета (при мен "посещението" там бе в резултат на вътрешноболнична инфекция от "клиниката" в Горна баня с герой д-р ...). Раните на болните от "захарна болест" трудно заздравяват, налагат се ампутации, неистови болки и промяна на бъдещето. Диети до гроб. Почти всички бяха с високо кръвно. "Бялата смърт" не прощава. Най-печеливш е "сладкия" бизнес. Пазете се.
2
0
 
8
 
! Отговори
norges преди 9 години
От 10 инженера по един казус ще има едно решение. От 1 научно изследователски екип по един казус, ще се чуят 10 мнения...
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕЕ ! Защо не ми казаха по-рано!Аз се спуквам да ям всякакви захарни изделия всеки ден. Кръвното ми е макс 60/90.То трябвало да го качвам