НЗОК плаща 40-50% от това, което се работи в болниците

Интервю на доц. Атанас Щерев пред Puls.bg
Обновена: 5 фев 2015 11:30 | 5 фев 2015 10:54, Румяна Тасева
6
НЗОК плаща 40-50% от това, което се работи в болниците
Източник: Личен архив

Доц. Атанас Щерев е един от участниците във форум "Здравен дебат" на Puls.bg, следващия вторник, 10 февруари, в столичния хотел "Шератон", организиран съвместно с Клуб Investor.bg, на който ще се дискутират неотложните реформи в здравеопазването. В дискусията ще вземат участие министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница “Св. Екатерина“ и национален консултант по кардиохирургия, проф. Д-р Стоян Миланов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов” и национален консултант по Спешна медицина, доц. д-р Божидар Финков, ръководител на Клиника по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и национален консултант по инвазивна кардиология, проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет – Варна и председател на Борда на директорите на МБАЛ „Св. Марина“ - Варна, както и представители на бизнеса и администрацията.

- Доц. Щерев, защо според Вас пациенти и мнозина лекари и не са доволни от реформите в здравеопазването през изминалите 15 години? Какво се случи и какво остана недовършено?

Пациентите трябва да усетят, че има промяна. В периода 2001–2005 г. се случи синхронизирането на родното законодателство с европейското. Цялата енергия беше насочена в тази посока. През 2005 г. приемахме новия закон за здравето. Това беше много работа, но главните неща като лекарска камара, доплащането, активизиране на доброволните фондове не бяха осъществени. Цялата енергия беше погълната от синхронизацията, а промените, носещи практически ползи за повишаването на качеството на здравните грижи не бяха извършени докрай.

- Какви според вас са позитивните промени?

Свеж полъх в здравеопазването носят новите лечебни центрове. Те са по-добре оборудвани, наситени са с квалифицирани кадри. Там се обръща голямо внимание на пациентите. Но трябва да се направят още неща. Необходимо е да се предвиди един финансов ресурс за около 1,5 млн. души, които нямат осигуровки, доходи и собственост. Тези хора обаче се раждат и се лекуват в болниците. По този начин натоварват системата, защото тяхното лечение струва много пари. Единствено държавата може да се погрижи за тези хора, да им осигури достъп до качествено здравеопазване. Сега болниците и лекарите са оставени да се справят сами с тези неосигурени хора. Това, че не достига ресурс и се ощетяват всички останали граждани остава без внимание.

Останалата част от интервюто с доц. Щерев може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Ама в Германия 200 евро е дневна до седмична заплата. НЕКА всичко се вдигне с +1000 лева и няма да има проблеми никакви за нищо.Има хубава българска поговорка - всяка жаба да си знае гьола...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1Ало, реалния?Какъв див капитализъм те гони , дивльо?Знаеш ли в Германия че най-ниската месечна здравна вноска, която що годе ти дава сносно обслужване, е 170 евро?С трици маймуни искате да ловите, другари от всички цветове.
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bolnicite и докторите в Бг са крадци . казвам го с високо вдигната глава....мошенници ..ама такъв н е народеца такива и те . В УМБАЛ Свети Георги в Пловдив(диабетното отделение) пишеха че лежът по 3-4ма души в стая с 2 легла докато хората са си по домовете . Аз бях един от тях .. КРАДЦИ и мошенници тези доценти лъжат .
2
0
 
2
 
! Отговори
mango преди 9 години
kade ste be, ostanalite?!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А останалото дето се работи в болниците кой го плаща и дали се работи реално?А реално отдавна се знае, че трябва да преминем на класово медицинско здравеопазване./все пак държавата с този див капитализъм няма достатъчно постъпления за да запълва непрекъснато финансовите дупки и да покрива разликите/