90% от себестойността на медицинските услуги в Спешна помощ не се покриват от НЗОК

Интервю на Puls.bg с проф. Стоян Миланов
Обновена: 11 фев 2015 15:21 | 11 фев 2015 15:21, Румяна Тасева
0
90% от себестойността на медицинските услуги в Спешна помощ не се покриват от НЗОК
Източник: Reuters, архив

Проф. Стоян Миланов участва във Форум "Здравен дебат" на Puls.bg, на който стана дума за неотложните реформи в здравеопазването. Безспорно един от акцентите е концепцията за реформа в Спешната помощ.

Проф. д-р Стоян Миланов е Изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” от 30.01.2013 г.

- На какво според Вас се дължат дълговете на лечебните заведения, конкретно на тези, които са свързани с осигуряването на спешна медицинска помощ? И какви решения биха могли да се намерят за преодоляване на този проблем?

За мен това е един чисто лобистки заложен механизъм за нелоялна конкуренция с цел унищожаването на подобни лечебни заведения. Той беше заложен след началото на промените, след влизането на здравноосигурителния модел. До преди 3 години в продължение на 4 години подред „Пирогов“ е получавала значителни суми за покриване на задължения. Такива сведения има и за болница „Св. Георги“.

Тази практика от 3 години не съществува в нашата болница, както и в „Св. Георги“. Не казвам, че тази практика трябва или не трябва да продължи, а казвам това, че смяната както на собствеността, така и на функциите, на структурата доведе до някои неблагополучия, които не бяха прогнозирани или точно напротив.  Това е много важен механизъм изпълнителни директори на големи болници, които наистина работят да бъдат държани в малко неудобно положение – защото във всеки един момент може да се заяви, че този директор не се справя, болницата има загуби, има просрочени задължения и той веднага да бъде отстранен.

Механизмите са повече от ясни: спешността, и то болничната спешност, натоварва много бюджета, неосигурените пациенти също, самата издръжка също – това са едни големи структури, които изискват много средства за издръжка. Опитите ни да решим този проблем са повече от ясни – разширихме си портфолиото с работа с касата, опитваме се да въвеждаме системи за финансово управление  и контрол, които дават някакви резултати, но това не е достатъчно. Тоест това е един заложен дефицит във финансирането през определени пътеки, които се предполага, че ще влязат в подобни заведения и оттук нататък изпълнителните директори на подобни заведения са буквално с вързани ръце да направят каквото и да било. Това е една хроника на предизвестена смърт за тези лечебни заведения.

 - Българският пациент докога може да разчита на спешна медицинска помощ при тези условия?

Що се отнася до разчитането на професионалната, компетентната помощ в лицето на лекарите, на специалистите по здравни грижи може да разчита винаги. Винаги съм смятал, че лекарската професия е призвание.

Наистина нещата много се промениха и доста колеги станаха буквално комерсиални като забравиха за какво са от отсрещната страна, забравиха, че могат да попаднат и от другата страна. Тези „квазипазарни“ условия, особено в областта на здравеопазването, водят до уродлив ефект.

Цялото интервю на проф. д-р Стоян Миланов може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари