Швейцарци потвърдиха: Родопското мляко е храна за дълголетници!

Мазнината му имала противотуморно действие при три вида рак
Обновена: 28 мар 2015 10:34 | 28 мар 2015 10:21,
58
Швейцарци потвърдиха: Родопското мляко е храна за дълголетници!
Снимка: архив, Булфото

Изследване на българо-швейцарски екип даде поредното потвърждение, че млякото на Родопите е храна на дълголетници, заяви за БТА проф. д-р Венелин Кафеджиев.

Научното изследване установи от 4 до 10 пъти по голямо съдържание на спрегната линолова киселина (CLA) в овче мляко от стада, отглеждани над 1200 метра надморска височина, заяви доц. д-р Цонка Оджакова, директор на Опитната станция по животновъдство и земеделие в  Смолян.

Линоловата киселина се нарича напоследък "добрата" мазнина и според доц. Оджакова в научната литература се описва противотуморното й действие при три вида рак. Проучванията за съдържанието на (CLA) в млякото от родопските стада развенчава лансирани напоследък крайни теории за ограничаването или изключването на млякото от трапезата ни. "Нашето изследване доказва, че мазнината в млякото е полезна, а обезмасляването не е препоръчително", коментира доц. Оджакова.

Овчето мляко в Родопите има здравословен и лечебен ефект

Научната разработка с участието на изследователи от Опитната станция в Смолян е констатирала повишено съдържание на биологично активни вещества, Омега - 3 и 6 мастни киселини и на линолова киселина при сурово мляко от стада, отглеждани в естествена среда при високопланинска паша. Измерено е съдържание на CLA от 4 до 10-пъти повече от референтните стойности в световен мащаб.

Според проф. Кафеджиев причините за по-добрите показатели на това мляко се крият в голямото биоразнообразие на пасищата над 1200 м. Различни изследвания досега доказаха, че овчето мляко в Родопите превъзхожда останалите и има здравословен и лечебен ефект, допълва проф. Кафеджиев.

Приемането на млечна мазнина е от значение и е полезно за организма

В близкото минало се смяташе за вредно приемането на млечна мазнина, а днес все повече се говори за голямото й значение и полезност за организма, обяснява доц. Оджакова. Тя цитира съвременни научни данни, че мастните киселини в млякото неутрализират свободните радикали и по този начин могат да препятстват развитието на ракови клетки в организма.

Най-новите изследвания в световен мащаб разкриват, че именно CLA има специални биологични и лечебни свойства. Сред доказаните функции на тази мастна киселина според доц. Оджакова е да редуцира телесната мазнина, така че високата масленост на овчето мляко може да се разглежда не като калорийна бомба, а като благоприятен фактор за отслабване.

Обезмасляването на млякото не е препоръчително и не го прави по-полезно, категорични са от изследователския екип на Опитната станция. Намаляването на маслеността го лишава от ценните мастни киселини. Според доц. Оджакова някои от популярните днес диетични теории, които препоръчват избягване на млякото, са много противоречиви. Всичко, което е приготвено от натурални продукти и е природен дар е полезно за човека, коментира доц. Оджакова.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 9 години
За проф. Кафеджиев и доц. Оджарова разбрах - казаха неща, които знаем - само не разбрах, къде са швейцарците?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 27Това къде е публикуван един научен труд ли го прави референтна отправна точка? Гледал съм филма. Той всъщност е запис на научна конференция по проблема. Този запис дали ще е в тубата или ще го пуснат по Дискавъри, за теб това по-голяма значение ли има или самото съдържание.///////////Ще го кажа по иначе,тъй като не правиш разлика между наука,научни публикации и тубата(в частност Дискавъри).Когато отидеш на интервю за работа,не те питат какво си гледал в тубата,а какво си учил.
23
4
 
7
 
! Отговори
пинокио преди 9 години
Мазнината в млякото е животинска мазнина. Който не знае за животинските мазнини да прочете! Кои са тези швейцарци, които са потвърдили меко казано глупостите в статията? Къде е поместено това или е поредната журналистическа измислица? Дайте източник, а не кой е работил върху статията, т.е. кой си е съчинил! Проверих за проф. д-р Венелин Кафеджиев. Наистина има такъв професор и той е икономист в катедраМеждународна икономика и администрация. Друг път лъжете малко по-рафинирано!
22
1
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 9 години
Това къде е публикуван един научен труд ли го прави референтна отправна точка? Гледал съм филма. Той всъщност е запис на научна конференция по проблема. Този запис дали ще е в тубата или ще го пуснат по Дискавъри, за теб това по-голяма значение ли има или самото съдържание.
21
2
 
13
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Имам приятел, който работи в ТВ. Правили едно предаване за киселото млеко, като за целта закарали в лаборатория най-известните видове бг кисели млека. Резултатите били поътрсаващи, само 2 вида отговаряли на стандарта и шефовете на телевизията забранили да се кажат резултатите в предаването, за да не ги съдят бизнесменчетата дето правят менте млеко
20
1
 
5
 
! Отговори
овчар преди 9 години
До Гошо...ТъпотоБи ли споделил как се живее във високопланинско село без никакви доходи? В тези села са останали само стари хора с пенсии. Пенсиите, колкото и да са малки имат да си купят поне хляб и сол. Ако си на по-млада възраст от какво ще живееш? Земята там е оскъдна, камениста и неплодородна. Условията позволяват само картофи и тикви да се отглеждат, но и от тях реколтата е малка. Овцете също са малки, малко месо имат и малко мляко дават. Трябва да имаш хиляди, за да се издържаш от тях.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киселото мляко сигурно е полезно.Обаче това ,което ни продават сега за кисело мляко по магазините има нещо общо с млякото колкото е общото между краставица и красавица.Значи кисело мляко с трайност един месец или три месеца не е мляко а творение на умните бългаски бизнесмени.Едно време киселото мляко го зареждаха всеки ден в магазините и сладкарниците щото на другия ден вече беше надуло капачките.
18
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе то хубаво да си на село, да си гледаш лично стопанство и да се храниш здравословно от него, ама като не можеш да бъдеш сигурен нито за имота, нито за реколтата, нито за собствения си живот, как да стане... Всички знаем как са пропищели селата от ония, заради които ще ти изтрият мнението.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо да напишете и за целебните свойства на родопските калмари?
16
1
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
До до 9За нашенските...стандарти,всеки град над 50 хил.е...мегаполис.Найй...учудващото там сега е,че колите са повече от...хората,а за въздухът,да не говорим.Всъщност всичко е въпрос на избор и мотивация.Моят съвет е;по...близо до природата,за да се съградите като здрави българи и да запазим някаква идентичност.
15
4
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
и пропуснах да кажа че за мен швейцарците за *** народ които са успели и намерили вратичка другите да не ги закачат и за това се развиват благополучно и с голям успех във всяко начинание което са се захванали!! а който е ходил в швейцария преди 20 години и 10 години е усетил как тази държава колкото и да се пази от нас българите и румънците (таз гад) е коренно променена и преправена от избягалите там всякакви раси!!
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 5Не бе, там казват, че и за нас българите е вредно, заради некъв ензим кетазин.Не си ли го гледал бе?!?! Казват, че млякото убива!
13
3
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Гоше, къде има мегаполиси у нас, бе, пич?
12
1
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
родопското - цялото мляко ни е годно за ежедневна употреба и трябва да го признае някой за да може да се осъзнаят хората по целия свят та да ни го батисат и забранят и него със закон защото го правим в домашни условия!!
11
2
 
27
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Само че ние не ядем истинско кисело млоко, като това описаното. Ако си го правиш- може би. Но ние ядем отрови, а киселото мляко- нямам думи, мляко на прах и т.н.. Това бг бизнесменът и отрова ще ти продава, само и само да спечели някой грош, без да мисли за последствията.
10
2
 
22
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Това го направих преди 15 години!От една стара полусъборена къща с изоставен двор направих чудесен дом и райска градина!В града слизам веднаж на 2 седмици по магазините за ден,и после обратно нагоре!Много съм доволен от живота си!Жив и здрав,и късмет!:)
9
3
 
35
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Който иска да живее здравословно,да напуснеи *** и замърсени български мегаполиси и да се пренесе в рая на българските планини и малки селца.Имоти колкото щеш на поносими цени,запретни ръкави,вземи теслата и пироните и започвай да потягаш 100 годишната къща по свой стил и тертип.Вземи си мотофреза,потегни кошарата и започвай да гледаш едно малко лично стопанство,което ще ти достави огромна наслада и условия за здравословен живот.Друг път за българите...няма,за да оцелеем.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДНЕС.БГ, пуснете статия че Божидар Димтров е бил освиркан и изгонен с шутове от публичното обсъждане на крадливия проект за Небет тепе в Пловдив.
7
0
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
щом швейцарците казват ....
6
2
 
28
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
Привет от Рила ! Времето тук е слънчево , овцете кротко си пасът и агнетата весело подскачат , кучетата Рила и Пирин се излежават на припека , аз закусвам с овче кисело мляко , питам - ЩЕ ми НАВРЕДИ ЛИ МЛЯКОТО ?