Швейцарци потвърдиха: Родопското мляко е храна за дълголетници!

Мазнината му имала противотуморно действие при три вида рак
Обновена: 28 мар 2015 10:34 | 28 мар 2015 10:21,
58
Швейцарци потвърдиха: Родопското мляко е храна за дълголетници!
Снимка: архив, Булфото

Изследване на българо-швейцарски екип даде поредното потвърждение, че млякото на Родопите е храна на дълголетници, заяви за БТА проф. д-р Венелин Кафеджиев.

Научното изследване установи от 4 до 10 пъти по голямо съдържание на спрегната линолова киселина (CLA) в овче мляко от стада, отглеждани над 1200 метра надморска височина, заяви доц. д-р Цонка Оджакова, директор на Опитната станция по животновъдство и земеделие в  Смолян.

Линоловата киселина се нарича напоследък "добрата" мазнина и според доц. Оджакова в научната литература се описва противотуморното й действие при три вида рак. Проучванията за съдържанието на (CLA) в млякото от родопските стада развенчава лансирани напоследък крайни теории за ограничаването или изключването на млякото от трапезата ни. "Нашето изследване доказва, че мазнината в млякото е полезна, а обезмасляването не е препоръчително", коментира доц. Оджакова.

Овчето мляко в Родопите има здравословен и лечебен ефект

Научната разработка с участието на изследователи от Опитната станция в Смолян е констатирала повишено съдържание на биологично активни вещества, Омега - 3 и 6 мастни киселини и на линолова киселина при сурово мляко от стада, отглеждани в естествена среда при високопланинска паша. Измерено е съдържание на CLA от 4 до 10-пъти повече от референтните стойности в световен мащаб.

Според проф. Кафеджиев причините за по-добрите показатели на това мляко се крият в голямото биоразнообразие на пасищата над 1200 м. Различни изследвания досега доказаха, че овчето мляко в Родопите превъзхожда останалите и има здравословен и лечебен ефект, допълва проф. Кафеджиев.

Приемането на млечна мазнина е от значение и е полезно за организма

В близкото минало се смяташе за вредно приемането на млечна мазнина, а днес все повече се говори за голямото й значение и полезност за организма, обяснява доц. Оджакова. Тя цитира съвременни научни данни, че мастните киселини в млякото неутрализират свободните радикали и по този начин могат да препятстват развитието на ракови клетки в организма.

Най-новите изследвания в световен мащаб разкриват, че именно CLA има специални биологични и лечебни свойства. Сред доказаните функции на тази мастна киселина според доц. Оджакова е да редуцира телесната мазнина, така че високата масленост на овчето мляко може да се разглежда не като калорийна бомба, а като благоприятен фактор за отслабване.

Обезмасляването на млякото не е препоръчително и не го прави по-полезно, категорични са от изследователския екип на Опитната станция. Намаляването на маслеността го лишава от ценните мастни киселини. Според доц. Оджакова някои от популярните днес диетични теории, които препоръчват избягване на млякото, са много противоречиви. Всичко, което е приготвено от натурални продукти и е природен дар е полезно за човека, коментира доц. Оджакова.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Гедайте в тубата филма "истината за млякото" и ми кажете, кой лъже и с каква цел го правят?.....................Тубата откога е научен референт?В тубата има всякакви дивотии-които не е нужно постоянно да се цитират като доказателства за нещо."Истината за млякото" е,че голям брой жители на САЩ,Азия,Западна Европа нямат ген който да експресира необходимите протеини и ензими за преработка на млечните съставки.Но от това незнание авторите на "Истината за млякото" правят популярност и пари.
4
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС веднага да забрани това кошмарно мляко което може да вземе от бизнеса на фармацефтичните компании... Хората си играят да разработват скъпи препарати за химео терапия ние тука с някакво мляко ще ги подбиваме... Как е възможно това?
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СЛУЧАЙНО В РОДОПИТЕ ИМА СТОЛЕТНИЦИ. САМО ЧЕ ТОВА МЛЯКО НЕ Е КАТО ОНОВА ДЕТО ВИ ГО ПРОДАВАТ В МАГАЗИНА. ТАМ МЛЯКОТО Е ОТ КРАВИ И ОВЦЕ А НЕ ОТ НИШЕСТЕ.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте някакъв линк към публикацията на самото изследване в научно списание,както правят сериозните издания,на които постоянно препечатвате статиите-Индипендънт,Икономист,Ню Йорк Таймс и т.н.
1
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гедайте в тубата филма "истината за млякото" и ми кажете, кой лъже и с каква цел го правят?