Пушенето на трева създава фалшиви спомени

Канабисът отслабва паметта, доказаха испански учени
30 апр 2015 12:02, Красимир Ангелов
56
Пушенето на трева създава фалшиви спомени
Снимка: Reuters

Консумацията на канабис допринася за отслабване на паметта и създаването на фалшиви спомени, сочи ново изследване, цитирано от френското списание "Sciences et Avenir".

Доказано е, че консумацията на канабис влияе върху способността да се запаметява и по-специално върху т.нар. работна памет. Тя е свързана с мозъчна функция, която позволява да се запамети информация за кратък период.

По-малко известно е обаче, че редовната консумация на канабис улеснява създаването на фалшиви спомени. Сега с изследване на връзката между канабиса и фалшивите спомени се заели испански учени. Става въпрос за нещо, за което човек е абсолютно сигурен, че си спомня, макар да не го е преживял.

За да подкрепи хипотезата си, екип от Автономния университет на Барселона извършил малък експеримент. Въз основа на наблюдения с функционален ядреномагнитен резонанс учените установили, че при закоравелите пушачи хипокампусът - мозъчна зона, свързана със запаметяването, е по-слабо развита, отколкото при непушачите.

За целите на изследването били подбрани 16 души, които ежедневно пушели канабис от най-малко две години и не са били засегнати от психични или неврологични увреждания, както и други 14 души, които рядко пушели канабис и били включени в контролната група.

Поредица от думи била показана на всички участници. 15 минути по-късно, т.е. отвъд срока, за който е прието да се говори за работна памет, им бил показан сходен списък с думи, в който обаче имало нови изрази. Оказало се, че в групата на закоравелите пушачи са много повече онези, които били убедени, че са виждали новите изрази в първия списък.

Според учените това доказва, че сред редовните консуматори на канабис по-често се наблюдава "изкривяване" на паметта, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
11
 
! Отговори
бивш серизен пушач преди 8 години
Като човек видял марихуаната от първо лице, но от двете й страни ще споделя с вас моя опит. От марихуана не се затъпява, проблемът е със загубата на мотивация и мързела, който те наляга, смесени с усещане че ако не си напушен, все едно не може да изкараш максимума от дадено преживяване. С други думи когато не си напушен а си някъде с някой ти е скучно! И ти се вманиачаваш в тревата... Времето минава, виждаш че си без жена и скапаната ти работа те изморява много, после започва ...
23
4
 
7
 
! Отговори
Бивш докер преди 8 години
Аз бях докер на сточна гара и след като започнах да пафкаммарихуана станах професор в Софийския Университет пофизика.Сега чакам резултатите от комисията и ще стана насителна Нобелова Награда по физика.Всичко това заради марихуаната - пуши народе, много е полезно!
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо по-разтоварващо човек да запали един фишек уикенда след работната седмица и да избичи един айляк няма нищо опасно в това, стига да не е ежедневие разбира се. Това е, като с алкохола и цигарите, от време на време за разпускане, но не и за постоянна употреба, така че незнам защо толкова се палят хората, че едва ли не се умира. Твърдо против всякакви останали разновидности на наркотиците съм, но да тревата специално не е нищо особенно та да става такъв въпрос!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Стига глупости ! сигурен ли си, че е заради тревата?
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Стига глупости !Което е мн странно, защото моите наблюдения са обратните, а точно хора, които не пушат ми прави впечатление, че забравят повече, особено ситуации, разберете, че всичко е до осъзнаване, когато осъзнаваш, съзнателно присъстваш в момента на това, което се случва, ти не може да го забравиш, ама вие си знаете де. Всеки преживява реалността си, според начина по който я дефинира в съзнанието си.
19
9
 
4
 
! Отговори
Стига глупости ! преди 8 години
Всички, които познавам и пушат от дълго време трева са много зле с паметта. Не стават по-глупави, но адски много забравят и са по-мудни. Тревата НЕ е безопасна.
18
1
 
4
 
! Отговори
The Legalizer преди 8 години
Legalize the marijuana maaaan! Brra Brra
17
4
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 8 години
Всички сме господ, ама ти си още мн далече от това осъзнаване. Колко да се ограничаваш е твой личен избор, като възможностите са неограничени :)
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Растението канабис трябва да бъде разрешено за отглеждане в домашни условия, от всеки който иска или има нужда да използва влиянието му, било то за лечение или просто за да разпусне, и това да не е престъпление, не знам кой е трафикант или дилър, но това е билка, която е глупаво и смешно да бъде обявена за незаконна, но засега нивото на съзнание на голям процент на човечеството е достатъчно ниско, за да се стига дотук, дори космонавтите на МКС си носят спейсбег с тревица, не знам дали знаете.
15
2
 
10
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 8 години
До Анонимен 15Какви трафиканти те гонят бе, бунак? Точно забраната на нещо толкова безобидно води до съсдаването на престъпни структури и трафиканти. Те нито се облагат с данък, нито се регулира качеството на стоката им. Толкова си ***, че няма да го проумееш, но го пиша за другите, ако случайно някой има желание да си използва мозъка. А ти ходи си пий ракията и не се обяснявай. То бива да си ***, ама чак толкова...
14
2
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Не ЧЕТЕШ внимателно и очевидно и без да пушиш си създаваш илюзии, няма страшно, не си по-различен от повечето хора, които вярват в неща, които не са истина и след това живеят според тази вяра приемайки я за правилна, нормална, и най-*** е, че се опитват да я наложат на тези, които знаят, че нещата не стоят точно по този начин.
13
2
 
6
 
! Отговори
aman преди 8 години
има един докуменентален филм на СНН он преди година две. интересен е. Гледайте го. Лекуват деца на по 4-5 годинки с канабис
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докъде стигнахме, когато трафикантите всеки път, когато се споменаваза марихуана почват да си правят реклама на стоката по електроннитеиздания. Положението е много зле.Ами продължавайте нататък - хероина се отказва по-лесно от цигарите,а коката помага за концентрацията и дава сила.То *** да ви вярват винаги ще се намерят - докато има овце, ще имакой да ги стриже.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-обикновени ла*на. били по-полезни от другите ла*на. Нито цигари, нито алкохол, нито тези ла*наса помогнали на някого.Иначе, такива като номер 4 са хитраци - правят пачката с леко спечелени пари нагърба на наивниците.
10
0
 
11
 
! Отговори
sa60 преди 8 години
Чудесно! А алкохолът и цигарите какво създават ?!?!?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да отключи някои психопатии, разбира се, но да се замислим колко други неща в ежедневието също са способни да го направят. Пушачите на трева също рядко проявяват агресия, за разлика от пиячите и тези на синтетика, а и тревата е далеч по-щадяща за вътрешните органи, начело със сърцето. Употребата на марихуана е вече напълно социално приемливо явление, поне що се отнася до пълнолетните хора. Тази статия можеше да се обобщи с факта, че тревоманите са филмари :D
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичам да пуша, да пия и да ям Любов как да правя също знам !Peace , One Love !!!
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
13 години пушене and still fresh like mothafu**a
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Братчед , нито параноя създава нито шизофрения , филмираш са щото си филмар !
5
0
 
8
 
! Отговори
.... преди 8 години
ХААХАХАХАХАХА .... ХАХАХАХА ... ХАХАХАХАХА :D