Пушенето на трева създава фалшиви спомени

Канабисът отслабва паметта, доказаха испански учени
30 апр 2015 12:02, Красимир Ангелов
56
Пушенето на трева създава фалшиви спомени
Снимка: Reuters

Консумацията на канабис допринася за отслабване на паметта и създаването на фалшиви спомени, сочи ново изследване, цитирано от френското списание "Sciences et Avenir".

Доказано е, че консумацията на канабис влияе върху способността да се запаметява и по-специално върху т.нар. работна памет. Тя е свързана с мозъчна функция, която позволява да се запамети информация за кратък период.

По-малко известно е обаче, че редовната консумация на канабис улеснява създаването на фалшиви спомени. Сега с изследване на връзката между канабиса и фалшивите спомени се заели испански учени. Става въпрос за нещо, за което човек е абсолютно сигурен, че си спомня, макар да не го е преживял.

За да подкрепи хипотезата си, екип от Автономния университет на Барселона извършил малък експеримент. Въз основа на наблюдения с функционален ядреномагнитен резонанс учените установили, че при закоравелите пушачи хипокампусът - мозъчна зона, свързана със запаметяването, е по-слабо развита, отколкото при непушачите.

За целите на изследването били подбрани 16 души, които ежедневно пушели канабис от най-малко две години и не са били засегнати от психични или неврологични увреждания, както и други 14 души, които рядко пушели канабис и били включени в контролната група.

Поредица от думи била показана на всички участници. 15 минути по-късно, т.е. отвъд срока, за който е прието да се говори за работна памет, им бил показан сходен списък с думи, в който обаче имало нови изрази. Оказало се, че в групата на закоравелите пушачи са много повече онези, които били убедени, че са виждали новите изрази в първия списък.

Според учените това доказва, че сред редовните консуматори на канабис по-често се наблюдава "изкривяване" на паметта, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пуша от 5 години всеки ден, мозъкът ми пращи, супер умен съм и имам по-висок коефициент на интелигентност от преди да почна да пуша, просто развивам ума си и не си позволявам да затъпявам, чета, размишлявам, анализирам, имам невероятно развита интуиция, действам съзнателно и осъзнато във всеки един момент, дори и когато съм сериозно напушен, никога не ми се е случвало да забравям, нито да ми влияе зле по някакъв начин, нямам шизофрения, не изпадам в параноя, заземен и уверен съм в себе си.
3
4
 
29
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 8 години
Точно така! Затова пукайте ракия и павкайте цигари, и ще бъдете здрави! А ние балъците ще си създаваме фалшиви спомени, че от тютюна и алкохола нищо ти няма. Впрочем, няма ли да излезе някоя статия за последците от тях? *** и банановата република, дори тъпите американци се осъзнаха, ние още сме в азия.
2
28
 
6
 
! Отговори
Някой преди 8 години
канабиса прецаква мисълта и потентността... Тъй че да си го пушат разните му нещастници... Повече жени за мене...
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едва ли създава шизофрения, тъй като шизофренията е генетично заболяване, възможно е пушенето на трева да отключи в по-ранна възраст болеста, примерно 2-3 та дори 10 години по-рано, но в случая не канабиса създава самото заболяване. Между другото в половината свят вече тревата става разрешена за медицински нужди, мисля, че е крайно време да се видят и някой от ползите на канабиса а за вредите всички знаем, че дори и още куп други, които и се приписват, но въобще не са вярни.