Самотните майки са с влошено здраве

Увеличава се рискът от хронични заболявания
20 май 2015 21:42,
10
Самотните майки са с влошено здраве
Източник: Reuters, архив

Самотното майчинство значително увеличава риска от появата на хронични заболявания и преждевременна смърт, твърдят учени.

Според изследване на екип от САЩ, Англия, Дания и Швеция, проведено в 15 държави, липсата на мъжко участие в грижата за детето и доходите на семейство повишава опасността от сърдечносъдови болести и психични разстройства при майката.

Причините за това са най-често психологически – стресът от справянето с грижата за децата и в повечето случаи - безпаричието, могат буквално да разрушат цели системи в организма на жената.

Данните, събрани от наблюдението на повече от 25 000 майки показва, че в най-висок риск са жените, чиито деца вече са на повече от 8 години. Те са по-изтощени физически, с доста по-лоши витални показатели и без нужното време, за да се грижат за здравето си.

Тревожните резултати показват, че е необходимо правителствата в отделните страни да предприемат различни мерки, които да осигурят качествени социални услуги на тази група жени, заключават специалистите.

Една от трудностите в живота на самотните майки продължават да бъдат предразсъдъците.

Дори и в развитите и по-отворени общества над самотните майки и до днес „тегне стигма“, която допълнително усложнява техния живот, поради което обикновено те живеят неравноправно спрямо другите хора.

Макар вече много семейства да живеят без брак, хората и досега гледат с друго око на т.нар. „незаконородени деца“ и техните родители, смятат психолози.

В Щатите извънбрачно е всяко четвърто дете, където съжителствата без брак са се увеличили 14 пъти в сравнение със 70-те години.

Тази тенденция е валидна и за целия Европейски съюз – браковете намаляват, оттам и разводите, но и нараства броят на извънбрачните раждания.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Взаимоотношения“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, откровено казано, на никой не му пука дали една жена отглежда сама детето си, защото това е все по-често явление, почти всяка втора жена е така. Оттам - нататък проблемите са си нейни - да, материалното осигуряване е голяма мъка за сама жена, особено в БГ (ако нема татко или някой друг да й помага, с нея е свършено), и емоционално са много изтощени и озлобени в повечето случаи - към мъжете генерално (което им отнема възможността за нова здрава връзка).
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Написах сИмеен, сЕмеен имах предвид.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само ще кажа, че масово двойки които не са имали брак в Бг, като зоминот за Германия се женят веднага. Системата го налага, защото като не си симеен плащаш по-високи данъци.
2
2
 
6
 
! Отговори
Мистър Х преди 8 години
До Една самотна майкаа ти защо изобщо си си занимавала с такъв човек сега дето ще расте без баща :(
1
1
 
18
 
! Отговори
Една самотна майка преди 8 години
Много от тези самотни майки щяха да са още по-влошено здраве, ако бяха останали с мъжете си. Аз съм една от тях. Бащата на детето ми има лощо пиянство. Една ракия да пийне, не ви пожелавам да сте край него. Не мислех, че някой и друг шамар са голям проблем, докато за малко не уби бебето ни. Отидох с бебето уж до съседката, но вместо това по пантофи с бебка в едно такси и при нашите. Добре, че баща ми и брат ми си бяха в къщи, иначе можеше и да не оживеем.