Как се изследват бъбреците?

Пробата за концентрация на Фолхард се провежда в условия на дехидратация
5 авг 2015 19:05,
2
Как се изследват бъбреците?
Ройтерс, архив

Бъбреците са органите в човешкото тяло, отговорни за пречистването на кръвта от продуктите на обмяната. Функционалното им състояние може да бъде изследвано чрез различни проби и методи.
 
Проба за концентрация и разреждане

Това са две лесно изпълними изследвания, които дават точна информация за състоянието на бъбреците. Основават се на измерването на относителната маса на урината след спазване на диетичен режим.
 
Пробата за концентрация на Фолхард се провежда в условия на дехидратация. Пациентът е на диета за 24 часа със суха и безсолна храна. На 18-тия час относителната маса на урината става 1025, което показва запазени концентрационни способности. Ако бъбреците са увредени, относителното тегло е 1015. Стойности под 1010 са показателни за изостенурия – бъбрекът нито концентрира, нито разрежда.
 
Пробата за разреждане на Фолхард се извършва след предварителна хидратация – сутрин на гладно в продължение на 30 минути пациентът приема 1-1,5 литра вода или неподсладен чай. Необходимо е да уринара на всеки 30 минути в продължение на 4 часа. За това време нормално се отделя ¾ от поетата течност. Стойностите на относителното тегло на отделената урината достигат 1005 – разреждащата способност е запазена. Обикновено след установена добра концентрационна способност не се налага провеждане на проба за разреждане - бъбрек, който концентрира, може и да разрежда.

Как се изследват функциите на бъбреците ще разберете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грамотността както винаги на ниво околовръстно и синсити + азис. Девойката вместо да учи заработва на околовръстното и после харчи в синсити под вещото ръководство на професор азис (нарочно с малка буква).След това преспала с който трябва и дошла да просветлява нас неграмотните.Много скоро ще се затрием от простотия и неграмотност. Завладява ни повсеместно.