Защо белите косми не се скубят?

Те невинаги са признак на остаряване
2 окт 2015 15:23,
14
Защо белите косми не се скубят?
Снимка: Reuters, архив

Белите косми могат да бъдат притеснителни, особено ако все още се чувстваме млади. Макар да се смятат за признак на старостта, те могат да се появят на всяка възраст, особено в случаите, когато има предразположение към преждевременно побеляване. Често, заедно с белия косъм, се появява и изкушението той да се отскубне, а мнозина се питат дали това няма да се окаже погрешен ход.

Освен когато става дума за преждевременно побеляване на косата, белите кичури обикновено са признак на остаряване. Причината е, че с напредването на възрастта пигментните клетки, които придават естествения цвят на косата, постепенно загиват. Колкото по-малък е броят им, толкова по-малко е и количеството меланин в космените фоликули. Като следствие на този процес цветът на новата коса е вече бял.
 
Много често срещан е въпросът, дали след отскубването на един бял косъм, следва да се появяват повече. Подобни твърдения са мит. Обяснението е, че това, което се случва в даден космен фоликул, не може да засегне процесите, протичащи в съседния. Това означава, че отскубването на определен косъм не може да доведе до появата на повече бели косми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
онз преди 8 години
скубат се само космите под мишниците. както казват в определени региони "таковане с подфръганье и скубанье поди мишниците". и те така.
7
1
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Това решава проблема но води до нови. На всяка граница се набивах на очи, имах проверки и то винаги.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Хъммм 8а решеш ли ги на път?
5
1
 
15
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
Да ви имам проблемите, на мен косми не ми останаха още преди да ми се е появил един бял на главата, ама на Д-то са толкова че със сушоара ги минавам, примерно.
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ранното побеляване е в много случаи генетично и няма нищо общо с остаряването.
3
4
 
15
 
! Отговори
скинхед преди 8 години
бръснете си главите и няма да имате бели косми
2
3
 
6
 
! Отговори
аз съм на 40 преди 8 години
Белите ми косми се увеличиха. Отначало ги скубех, но после вече бяха твърде много. Това ме дразни, не ми харесва. Отпред имам сребрист кичур , не е дълъ, но като на ухапана от вампир.. Не изглежда естествено. Грозно е.Сега ще си купя препарат за възстановяване на пигмента. Не знам дали ще подейства. Ако сложа боя ме е страх, че ще ми се увеличат белите косми. Поне 5 години съм се изрусявала. Иедна от причините беше побеляването. Цялото ми сем. е с побелели коси.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако са ми на *** си ги скубя,иначе не.