Проф. Данаил Петров: Жените са по-застрашени от рак на белия дроб

Пасивното пушене не трябва да се пренебрегва като рисков фактор
22 дек 2015 22:41,
4
Проф. Данаил Петров: Жените са по-застрашени от рак на белия дроб
Снимка: Reuters, архив

Проф. д-р Данаил Петров е началник на Клиниката по гръдна хирургия към СБАЛББ „Св. София“. Той е единственият български лекар с призната през 2000 г. специалност по “Торакална хирургия” oт Европейския борд по торакална и кардио-васкуларна хирургия (EBTCS).

От 1993 г. към настоящия момент е национален консултант по гръдна хирургия. Председател е на Борда за присвояване на специалност ''Гръдна хирургия'' при Министерството на здравеопазването.

Проф. Петров, защо ракът на белия дроб застига все повече млади хора?

Обяснението е съвсем просто и отговорът се намира в нездравословния начин на живот. Процентът на пушачите у нас е твърде висок и за жалост първият досег до цигарите често е още в ранна ученическа възраст. Като се има предвид, че тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитие на белодробен рак, заболеваемостта сред младите не е изненадваща.

Причина за мрачната статистика е и наситеният с вредни газове и химикали въздух в индустриалните зони и големите градове, който също има изключително негативно влияние върху дихателната система.

Кои са рисковите групи? Отказът от тютюнопушене дава ли гаранция, че няма да се разболеем?

Ракът на белия дроб е заболяване с многофакторен произход. Общопризнатите рискови фактори с главно значение за рака на белия дроб са тютюневият дим и експозицията на индустриални вредни агенти. Главните рискови фактори могат да бъдат обособени в 4 основни групи: канцерогени на тютюневия дим, радиация, химически канцерогени, азбест и неговите производни. Със замърсяване на въздуха и на околната среда са свързани 1 до 2% от всички случаи на рак на белия дроб. Независимо от това, вероятно съществуват и индивидуални особености на отговора към респираторни канцерогени.

Епидемиологични проучвания доказват, че при пушачите съществува 20 пъти по-висок риск от развитие на рак на белия дроб в сравнение с непушачите. Това се осъществява посредством хроничната експозиция върху ДНК на множество метаболитно активни канцерогени, съдържащи се в тютюневия дим. Рискът от развитие на рак на белия дроб при пушачите е правопропорционален на продължителността на пушенето в години и броя на изпушените цигари за ден. В потвърждение на това - пушачите могат да намалят риска чрез спиране на тютюнопушенето.

Пасивното пушене, тоест продължително присъствие в среда на пушачи, също трябва да се има предвид.

Въпреки че вредният навик е основна причина за рака на белите дробове, други фактори също участват в канцерогенезата, особено при жени непушачи. При жените се наблюдава повишен риск от развитие на рак на белия дроб в сравнение с мъжете при еднаква степен на тютюнопушене. Това се обяснява със съществуването на хормонално зависими разлики към реакцията на канцерогените на тютюневия дим. Налага се становището, че епидемиологията на белодробния карцином може да бъде обяснена с различното ниво на половите хормони при жените и мъжете. Това определя пола като независим прогностичен фактор при белодробния карцином.

Различни проучвания доказват, че жените с аденокарцином имат по-добра прогноза от болни с друг хистологичен тип рак на белите дробове и от мъжете с аденокарцином.

Цялото интервю с проф. Данаил Петров ще намерите на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жените пушат повече от мъжете.
1
3
 
0
 
! Отговори
мда преди 8 години
Рака се лекува с лимон и хлебна сода ама много е евтино и не е рентабилно. Друго си е скъпите химиотерапии, които те вкарват в гроба.