Щитовидната жлеза и ролятата й за контрола на телесната температура

Защо се потим, а друг път сме зиморничави
14 авг 2016 19:58, Eкип на Puls.bg
2
Щитовидната жлеза и ролятата й за контрола на телесната температура
Източник: Reuters
В тялото ни протичат физиологични процеси, които се стремят да поддържат постоянна телесна температура. Тя е важна за протичането на всички клетъчни процеси в човешкия организъм и се колебае около 37оС (+/- 0,6 oC). Нарича се още „вътрешна температура” или температурата на вътрешните органи и мозъка. Съществува и т.нар. „кожна температура”, която е по-ниска и зависи от температурните колебания на околната среда. Тя е средно около 32оС, като по длани и стъпала може да достигне дори до 25-28оС.
 
1. Kакво се случва, когато ни е топло?
 
Най-просто казано, в тялото ни се активират механизми, чрез които се освобождава акумулираната топлина. Хипоталамусът е структура в мозъка, която осъществява терморегулаторна роля. Неговите терморецептори отчитат промените в температурата на циркулиращата кръв. До него достига информация и от всички терморецептори, разположени по кожата, които изпращат сигнали за температурата на повърхността на тялото. Задействат се коригиращи механизми отстрана на хипоталамуса, които целят охлаждане на тялото и нормализиране на телесната температура:
 
  •  Вазодилатация – изпращат се нервни импулси по парасимпатиковата нервна система за релаксация на гладките мускули на капилярите и те се кръвонапълват. Колатералните кръвоносни съдове се контрахират (свиват), с което потокът кръв, навлязъл в капилярите, се задържа на повърхността на кожата. Чрез този механизъм част от циркулиращата кръв се охлажда. Нагледен пример за това е зачервяването на кожата, което се получава, когато ни е горещо.
  •  Потоотделяне – чрез изпарената пот се отдава топлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хах