Ендемичен петнист тиф – достатъчно е ухапване от бълха

Познат е още в медицината като миши или плъхов тиф
22 авг 2016 18:00, Eкип на Puls.bg
0
Ендемичен петнист тиф – достатъчно е ухапване от бълха
Източник: Reuters, архив

Ендемичният петнист тиф е познат още под името миши или плъхов тиф, поради факта, че основният източник и резервоар на инфекцията са гризачите. Предаването на инфекцията се осъществява чрез т. нар. вектори, които са бълхи, паразитиращи по заразени плъхове. При ухапване от заразена бълха инфекцията се предава и на човека.

Инфекцията е широко разпространена, като особена опасност представляват обществените сгради, в които има развиващи се популации на плъхове. Възприемчивостта на населението е всеобща, а след преболедуване се създава траен имунитет срещу заболяването. Не са регистрирани случаи, при които заболяването да се предава директно от болен на здрав човек.

Заболяването протича остро, като основните симптоми са повишена температура, обрив по тялото и леко до тежко полиорганно засягане на организма. Клиничната картина често е твърде неспецифична и има богата гама от диференциални диагнози.

Заразяването се осъществява при ухапване от бълха, която в раничката, образуваща се след ухапването, инокулира заразени изпражнения. Инфекцията се пренася чрез кръвта по кръвоносните съдове и достига различни органи в тялото, които реагират с възпалителна реакция и болестна промяна във функцията си.

Стената на кръвоносните съдове също търпи болестни промени, като нейната пропускливост нараства и обемът на кръв в кръвното русло значително намалява. Това води до рязко спадане на кръвното налягане, съпроводено с учестяване на пулса. Освен това кръвотокът към бъбреците рязко намалява, което води до затруднено изхвърляне на крайните продукти от обмяната на организма.

Още за ендемичния петнист тиф може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: бълхаобривпетнист тиф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари