Откриха наркотично вещество в BG лютеница

Олеамидът е токсичен, действа като приспивателно
5 яну 2017 18:32,
65
Откриха наркотично вещество в BG лютеница
Снимка: Архив, Булфото

Опасно токсично вещество беше открито в разпространена в търговската мрежа българска лютеница, съобщиха от неправителствената организация "Активни потребители" пред Нова тв.

Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. По-малко вероятно е да доведе до пристрастяване.

От "Активни потребители" нямат право да посочат търговската марка на лютеницата, но увериха, че са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Коледа, но не е известно дали са предприети някакви действия.

Възможно е олеамидът да е попаднал случайно във въпросната лютеница от някаква пластмасова опаковка или от смазка за машините, използвани в производството, коментират експертите. Откритото съдържание на забраненото вещество било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, били включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните, били тествани и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство - в тях има много по-малко захар, сол и нишесте.

В някои от лютениците, предназначени специално за деца, било установено изключително високо съдържание на захар. Количеството й в определени видове лютеници било същото като това в един цял шоколад.

В изследваните видове лютеница не са открити рапично олио и тиква. Те често се добавят в бурканчетата, защото са по-евтини заместители на обичайно използваните продукти.

Цялото изследване на "Активни потребители" ще бъде достъпно и публично оповестено в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези отрови идват с основата на лютеницата - китайското доматено пюре.Работих 5 години с китайци и от тях знам да не ям и пия нищо произведено в Китай!Всичките отрови се изливали в почвата, морето и реките!А Китай и най-големия производител на доматено пюре и го изнася в цял свят.И пчелем мед също, но европейските държави не внасят пчелен мед от Китай защото е пълен с отрови и тежки метали.Много от този пчелен мед отивал в Русия.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коя лютеница? Коя? Къде се продава?Кажете на народа коя е лютеницата де!Това политиците искат всичката дрога за себе си да я запазят и налагат информационно затъмнение, за да не могат обикновените хора да си купят нищо!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От "Активни потребители" нямат право да посочат търговската марка на лютеницатаXA-XA
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Na sa6o mskonesata li e lutenizata isvesnia s naidenov
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако някой намаже филия лютеница и седне зад волана? И ако направят проверка за наркотици. Тестът със сигурност ще е положителен. Какво ще обясни водачът? А глобите за това са жестоки!
31
1
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Горе-долу се е случило нещо такова: Фирмата е внесла доматено пюре от Китай, щото е по-евтинко. Китайците не се занимават кой знае колко със изисквания за здравословни продукти. Слагат дори имитатори на мазнини в бебешкото мляко и си изтровиха собствените деца. Нашата фирма или няма лаборатория за проверка на продуктите или приборите и е трябвало да бъдат калибрирани още преди пет години. Изследванията не са пълни, а само контролни - на 5-6 параметъра и толкова. Те така ядем ***.
30
0
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
сега на мастър шеф андре ще му правят тест за дрога.....щом един буркан не стига, пристрастил си е и семейството. трябва да ги съди. ще изкара повече пари от колкото от рекламата.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквам утре да се окаже, че веществото е попаднало в лютеницата от лубриканта по ръцете на "активния" потребител и не е опасно, камо ли наркотично.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да ги крият! При доказано съдържание на вредни вещества следва да се затвори фабриката и да уведомят всички дистрибутори и търговци за изтегляне на партидата! Последен пример - яйцата от Полша бяха проследени и изтеглени от цяла Европа!
27
2
 
8
 
! Отговори
На търкалета преди 7 години
Синекурните "активни" пак не са разбрали правилно статията за олеамида в Уикипедия. Разбираемо, статията е на неособено популярния английски език и с гугъл транслейт стават грешки. Като са правили тестове ПРЕЗ ЛЯТОТО, защо чак сега се сетиха да симулират дейност и да ръсят пълни глупости?
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в бг не можете да ме учудите с нищо
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да не кажат името на Фирмата,нима е по-добре да ни дрогират? В България всичко се рашава на парче и то след като стане нещо лошо :(
24
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще и сменят етикета и ще я пуснат на пазара, като най-новата. С цели 30% повече домати, чушки и тревица за настроение.Евроатлантически ценности!
23
1
 
13
 
! Отговори
НАПОЛЕОН ОТ 4-ТИ КМ. преди 7 години
Много обичам лютеница.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вкъщи един буркан не стига! Ето защо... Мастършефа сега наркодилър ли е?
21
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Тикволандия няма никакви правила, но материалът си го заслужава.
20
7
 
9
 
! Отговори
Aga преди 7 години
HUBAVA LYUTENICA AMA BALGARSKA. VSE IMA NE6TO GNILO
19
2
 
25
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Дам, бизнеса и печалбата са по-важни от живота на хората, така е при неолиберализма ;)
18
6
 
21
 
! Отговори
токсикоман преди 7 години
Мила Родино, ти си земен Рай,искам да летя...летя безкрай !!!
17
1
 
39
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Значи утре някой политик с негова си фирма може да пусне отрова я в конкурентна фирма в храните им или да отрови чрез водата цяло село или град ама вие НЯМАТЕ ПРАВО ДА ИМ КАЗВАТЕ ИМЕНАТА И ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕРОРИСТИТЕ ТАКА ЛИ ?! Да ви **я на ЛИБЕРАЛИЗМА !