Болката по време на секс може да е симптом на ендометриоза

Кои са други често срещани симптоми?
6 апр 2017 21:56, Eкип на Puls.bg
3
Болката по време на секс може да е симптом на ендометриоза
Източник: Reuters, архив

Ендометриозата е патологично състояние, при което е налична ендометриална тъкан на атипични места.

Ендометриумът е най-вътрешният слой на матката, наричан още маточна лигавица. Още от появата на първата до последната менструация, тази лигавица претърпява циклични промени, свързани с различни нива на хормоните естроген и прогестерон. Тези промени се изразяват в „набъбване” на ендометриума с цел приемане на оплодената яйцеклетка, а когато такава не е налична, започва постепенно отделяне на функционалния слой на маточната лигавица – настъпва менструация.

При ендометриозата такава функционираща ендометриална тъкан може да бъде открита на много атипични места. Най-често това са ендометриозите на гениталната област - мускулния слой на матката (аденомиоза), яйчниците, маточните тръби, прикрепващия апарат на матката и др. В по-отдалечени области - тънките черва, белия дроб и др., болестното състояние се наблюдава при прогресия, ненавременно проведено лечение и рядко като първична локализация на ендометриозата. Това, което различава нормалната маточна лигавица от ендометриозните „острови” са несинхронните промени на последните. Следователно те също „менструират”, но не са подложени на циклична регулация.
 
Отделената кръв в коремната кухина се капсулира и се формират псевдокисти, които с  времето увеличават обема си, а едновременно с това провокират хронично възпаление, водещо до сраствания с околната тъкан, които също допринасят за клиничната изява на еднометриозата.
 
Интересно е, че няма строго определена взаимовръзка между тежестта на симптомите и степента на развитие на заболяването. Най-честите симптоми са следните:
 
Вторична дисменорея – болезнена менструация, като болката може да не е синхронизирана с дните на генитално кървене.  Характерно за тази болка е, че трудно се повлиява от баналните болкоуспокояващи.
 
Болка при полов акт – свързва се предимно с новообразуваните сраствания и съответно фиксирането на матката, маточните тръби и яйчниците.
 
Стерилитет – провокира се основно от срастванията на маточните тръби и ...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас! Мен ме боли вече 30 години! Голям го вади - Парламента!