Лъжливите еврохрани в BG: Шунка, шоколад, пюрета...

Българските деца ядат по-некачествена храна от тези в Германия
28 юни 2017 10:30,
114
Лъжливите еврохрани в BG: Шунка, шоколад, пюрета...
Снимка: flickr

Има големи разлики в продуктите, които се консумират на европейския и българския пазар, обявиха от Агенцията по безопасност на храните.

Например детските храни са по-некачествени в България, отколкото в Германия.

Детският шоколад в Германия съдържа декстроза, яйчен прах, 24% мляко и тъмен шоколад – 21%. В продавания у нас нещата са различни – процентите са по-ниски, разкри Дамян Илиев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните, който обяви първите резултати от проверката за двоен стандарт при 31 продукта, купени на Запад и у нас от едни и същи производители.

Още по темата

По думите му различия има и в съдържанието на рапичното олио в детски пюрета. Сериозни разлики имало и в цените на детските храни.

Според Илиев най-сериозните разлики са открити при млечните продукти.

"При тях има констатирани различия при етикетите – описанията долу заблуждвават българския потребител, че си купува продукт като в Германия", настоя той пред  bTV.

Кравето маслото на българския пазар има 82% мазнини, а в германския – 80%. Вид сирене, продавано у нас, е с 0,2% по-ниски въглехидрати в сравнение с етикета.

"Там пише нещо, но ние като изследвахме съдържанието, се оказа, че е по-ниско", каза шефът на БАБХ.

Илиев обясни, че разлики няма единствено при месните продукти.

"Това, което е написано на етикета и в Германия, и в България е еднакво. Ние направихме изследвания за измами – да бъдат подменени видове меса или да бъде добавена соя и в същото време органолептично това да изглежда еднакво", каза Илиев.

Разлика обаче имало във вид шунка, при нас тя била пълна с вода, отколкото в Германия.

"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен пред Bulgaria ON AIR доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преднамерено тровят българите.
14
1
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Сега кумицата в Брюксел като ни направи дугитален център на ЕС и като станат заплатите дигитални по 5 хил евро от запад ще внасят при нас само най-качествените стоки, само кумицата да ни направи дигитален център и всичко ще се оправи, нали за това и плащаме 300 хил евро заплата годишно.
13
4
 
7
 
! Отговори
НЕ ПИЙТЕ БИРА преди 6 години
В момента БИРАТА Е НАРОЧНО Отровена.внасят нарочно спец отрови и ги добавят към бирата производство на наши заводи вкл под чужди марки пазете се. в Киев отровиха милиони със зомби пиво и направиха проблеми.Отделно продължава отравянето на питейните води с хлор токсични химически оръжия а бира без качествена вода не става.
12
14
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Има и ***, има и качествена храна - купувайте от нея. Има сто вида шоколади, като част от тях са абсолютно същите каквито и в Германия.
11
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При социализма и Тодор Живково нямахме тоалетна хартия и банани а днес при демокрацията и Брюксел имаме тоалетна хартия и банани и можем да пътуваме на запад а пенсионерите меткат холядарки през балконите и България изстрелва космически спътници.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана? Братята от ЕС, нашето европейско семейство? Между двете скорости и това с храните, май нещо не ни взимат за равни! Това си беше ясно винаги, само че тук много хора са се хванали като удавници за ЕС. "Било по добре от колкото с Русия" Да, но ако си като Холадия. Само че не си, и за тях винаги България ще им бъде задния двор и това се вижда. Така че за да бъдем задният им двор, трябва да им бъдем и на колене. Да правим каквото казват и да мълчим. Заслужава ли си това? Това може ли да се нарече семейство?
9
1
 
27
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Преди 30 години може и да ни заблуждавахте,но днес ходим по света и виждаме,че в България ядем л.й.ата му...
8
4
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
"Кравето маслото на българския пазар има 82% мазнини, а в германския 80%"Това просто НЕ Е ВЯРНО!Първо е - "масленост"! Второ - трябва тя (маслеността), да е ПОНЕ 82%! Така че, ако маслото е >=82%, значи е истнско!Тоя - Дамян Илиев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните, наред ли е ??? Какви глуписти говори ???
7
2
 
19
 
! Отговори
Какво чакате още? преди 6 години
СПРЕТЕ МЕНТЕТАТА НА ЕС И СТИМУЛИРАЙТЕ НАШИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. БОРИСОВ Е ЗА БЕСИЛКАТА. ДАДЕ ПАРИ НА НАШИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗА ДА НАМАЛЯТ ПРОИЗВОДСТВОТО СИ,ЗА СМЕТКА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ..ЕЕЕЙ,ДЕ ГО ИМА ТОВА,БЕ? ИМАХМЕ СИ ВСИЧКО,ЯДЯХМЕ КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ,СЕГА НИ ТЪПЧАТ С МЕНТЕТА И ПОДПОМАГАМЕ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ. МАМ...КА ВИ.........
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера ми донесоха Шоколади милка от Франция, те едно че са по 125 гр (нашите по 80-90) на вкус нямат нищо общо.
5
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сега ли разбрахте че ядем *** на света 27 години вече така наречениятелит използва анархията в бьлгария и внася стоките без пари и тука ги купувамена доста по високи
4
1
 
36
 
! Отговори
така е преди 6 години
България никога няма да е пълноправен член на ЕС,Европейците ни презират това е жестоката истина свиквайте....
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава Богу всекиможе да избере сам какво да купува и какво не! Аз лично предпочитам немски месни произведения- наденици , защото в тях истинското месо е около 80 %. Ако някой посочи ЕДИН български производител на наденици , който да вкарва в продукта толкова месо, обещавам да ям само българско!
2
1
 
23
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До анонимна 1Права сте, а и от цялата статия лъха безсмисленост, според мен...
1
0
 
34
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
"Разлика обаче имало във вид шунка, при нас тя била пълна с вода, отколкото в Германия." - губи ми се смисълът на това изречение.