АГ центърът за ин витро казуса на Ася: Не можем да нарушим закона!

Подобни трагедии показват непълнотата в законодателството, убедени са лекарите
Обновена: 30 авг 2017 13:14 | 30 авг 2017 13:00, Анисия Иванова
123
АГ центърът за ин витро казуса на Ася: Не можем да нарушим закона!
Архив: Булфото

От АГ медицински център "Димитров" в София заявяват, че не могат да изпълнят ин витро процедурата на вдовицата Ася Йорданова, защото ще нарушат закона, макар и да са съпричастни с трагичните събития в живота й.

Казусът на жената породи обществен дебат по повод нормативните изисквания за асистирана репродукция.

Още по темата

Ася и съпругът й мечтаят за дете от години и имат шанс да станат родители, докато той не загива нелепо по време на работа. Лекарят, който е трябвало да приключи последния етап от ин витро процедурата и да направи трансфера на здравите ембриони, заявява, че те трябва да бъдат унищожени, като се позовава на наредба.

"В края на месец юли бяхме запознати с трагичните събития в семейството", съобщават от болницата в становище до медиите и уточняват:

"Съгласно чл.70., ал.5 от Наредба 28./20.06.2007 за дейностите по асиситирана репродукция въпросните ембриони са блокирани и се съхраняват в медицинския център. До ден днешен няма постъпило заявление от страна на пациентката относно прехвърлянето на ембрионите в друга клиника. При постъпвенето на такова заявление действията от наша страна ще са съгласно препоръките  на контролния орган, именно Изпълнителната агенция по трансплантации".

От Медицинския център припомнят коментара на здравния зам.-министър д-р Мирослав Ненков: ''Аз не мога да принудя колегата да довърши процедурата, защото това би било нарушение на функциониращ в момента нормативен акт''.

"От думите му стана ясно, че предстои промяна в наредбата. Ако след общественно обсъждане се стигне до промяна, то ние ще подходим отговорно и отново ще се съобразим с нормативната уредба", допълват оттам.

Вчера омбудсманът Мая Манолова също излезе с позиция по случая и настоя пред здравното министерство ограничаващата наредба да се коригира.

"От човешка гледна точка, всеки от нас специaлистите на Медицински център Димитров, споделя тревогите на вдовицата Ася Йорданова и желанието и да бъде майка. За съжаление, подобни трагедии показват непълнотата в законодателството", обобщават от клиниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @99Пълен сирак е без 2ма родители, сирак - без 1 родител. Създаване на дете от донор е също акт с мисъл само за собствените си желания. Дори бащата да не е свестен, детето знае кой е. Вярно е, че има жени обезверени, но има и които намират за по-добре бащата да е надалече. Вие за деца без бащи ли сте? Това ли е бъдещето? Има много деца на разведени родители, но означава ли, че двойката трябва да създава такива след разводда? Защого създаване на дете с починал родител е подобен акт
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бездетна майкаМного сте права, но малко хора ще ви разберат. Повечето предпочитат просто да си предадат гените. Смятат че това е върха на алтруизма и се вълнуват от техните си гарджета. Смятат тези, които не си предават гените за егоисти. Смятат също, че имат право да имат дете на всяка цена. За да бъдат и те най-накрая като другите и да си запълнят живота с техни си гени.А за различно виждане пэ въпрэса се иска да извървиш път към себе си
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 111Има и други начини да "останеш жив". Този с гените е най-първичния. Така оставяме на следващите поколения да свършат нещо. А ние може и да не свършим друго освен да предадем безцанните гени. Надяваме се дано децата направят нещо, ние нали сме ги създалли, свършили сме си работата
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @109Алгоритъмът и бил спрян именно. Идеята е да се задвижи изкуствено след смъртта
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пфууу, като иска жената, дайте и го.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не казвам, че гените са всичко, защото не са. Възпитавайки дете, ние оставяме отпечатък върху него завинаги. Ние копираме родителите си в голяма степен и особено в по-късните си години им ставаме почти пълни, в добрия случай леко подобрени копия. Има смисъл да се отглеждат деца и чужди и свои, защото човек винаги оставя нещо от себе си. Но когато предава гените си, предава нещо което ще се запази не просто едно поколение, а във всички след него. И след 1000 години, той ще е жив, чрез тях.
104
0
 
1
 
! Отговори
@109 преди 6 години
Аз също вероятно няма да оставя гените си заради заболяване. Но това не значи, че си позволявам да категоризирам механизма, който задвижва еволюцията на видовете като безмислен. ДНК пази информация не само за наследствеността, а и за важни епигенични фактори като излагане на стрес, на отрови, на зависимости и т.н. Всяко предаване на гените ни води до трансфер на информация към бъдещето. Един вид биологичен алгоритъм търсещ отговорът на някакъв въпрос. Кои сме ние, че да спираме алгоритъма?
103
3
 
9
 
! Отговори
бездетна майка преди 6 години
До Анонимен 104Не разбирам стремежа ви да оставяте гените си след себе си - за историята?! Защо всички се мислят за толкова специални. Животът е мистерия и инстинктът за размножаване е програмиран във всяко живо същество. Не може следването на инстинкт да се представя като велико геройство и да му се отдава специално внимание. По-важно е да сме добри родители и да се грижим за децата си. В моя случай-за чуждите, които обичам като свои.
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 104А дали този, в чиито вени ще тече кръвта на починалия, ще бъде радостен от това? Да расте със снимка и как трябва да бъде признателен. Пък дали от тези ембриони би се появило дете е друг въпрос
101
1
 
0
 
! Отговори
до 1о5 преди 6 години
:-) ...за повече не стига ...а?Нормално..като за 5токласник :-)
100
1
 
2
 
! Отговори
Неа до 104 преди 6 години
Зависи какви гени ще продължаваме ...
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 981/_/ 0/./100101110010000000 1 01110 01111 1 1101110011010000та 1010001111 недей да ми благодариш знам че ти харесва, да ти е сладко !
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам нихилизма ви. Повечето нормални хора ще се радват ако след смъртта и остане техен наследник, някой който да продължи рода и гените им, някой в който да тече неговата кръв. Един вид, животът му да не е напразно в очите на историята. А вие го изкарвате едва ли не, все едно жената ще получи някаква незаконна и неморална облага от мъртвия. Нормално е съпрузите да искат най-доброто за другата половинка, дори и след смъртта. Ненормално е да искаш да прецакаш жена си след смъртта си.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 До 68Къде е това ПРАВО да бъдеш майка?
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77Ами да, за повечето ембрион = почти родено дете
95
2
 
3
 
! Отговори
@99 преди 6 години
Какво значи "сираче отпреди утробата". Детето ще има един жив родител, това значи че не е сираче. Знаете ли изобщо колко самотни майки си гледат децата и израстват прекрасни хора? Всъщност повечето мои познати са деца на самотни майки, защото бащите или ги няма или не ги е грижа. Това си е едва ли не стандартът в Бъглария. По-добре ли е жената да роди дете от непознат донор, отколкото от мъжа, който е обичала, за който се е оженила и на който е законна наследница? Пълен абсурд е логиката ви.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 82Започнатата проедурата по развод ще се прекрати и съпругата ще остане наследник нищо, че този който е починал е искал развод. Няма да продължи след смъртта и съпругата да се води разведена. Много несправедливо, нали? Къде са омбудсманите и прочее?
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 89Любов към кого? Към починалия мъж или към живото дете сираче отпреди утробата на майка си? Или само за своите си чувства мислим?
92
1
 
1
 
! Отговори
до 94 преди 6 години
".... и да не забравя..."Опитай с билки...лошо...уж млад...а вече забравяш :-)
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато някой спазва законите в тази държава, цялата мейнстрийм машина се надига да го срине.Хайде после да не се чудим, защо това и онова.Законът е правилен, смислен, логичен - и хуманно, и правно. Явно МаяМа отдавна не за я давали на телевизора и намери за какво да вдигне джангър. А медийте цари лятна скука и се чудят, с какъв "казус" да се заемат.