Зрителна умора: Кога се случва?

Рядко мигане – синдром на компютърното око
11 сеп 2017 11:37, Eкип на Puls.bg
0
Зрителна умора: Кога се случва?
Reuters

Дори и за тези, които са се трудили усърдно цяло лято без почивка, е ясно,че с настъпване на есента започва един по-активен период след ленивото лято. През последните векове се наблюдава устойчив процес на нарастване на относителния дял на интелектуалния труд над физическия. Този феномен става изключително подчертан в хода на последните 50-ина години и особено в днешни дни - с масовата употреба на компютрите и роботизацията - бележи нови върхове. 

Естествено, човек използва зрението си целодневно – от сутринта, до последния пост от социалната мрежа, който ще прехвърли преди да заспи. Но в оглед на описаните по-горе особености, ние живеем във време, в което погледът ни преимуществено е вторачен в близкоразположени обекти през почти цялото време. Това, както и модерният напоследък стремеж към свръхефективност са явления, изпреварили по време физиологичните възможности на зрението ни.

1. Кои са механизмите на зрителна умора?
 
Всеки е изпитвал на свой гръб признаците на зрителната умора – парене в очите, усещане за тежест в областта на челото и орбитите, главоболие и сухи и зачервени очи. В тежките случаи може да се стигне до премрежване на редовете, размазане и дори двойно виждане (диплопия)!
 
Зрителната умора се нарича още астенопия и включва в себе си различни компоненти:
 
Дългосрочни ефекти от претоварването на очите
 
Счита се, че споменатото превалиране на интелектуалния труд през последните векове еволюционно е допринесло за разпространението на миопията (късогледството) – непрекъснатият устрем на погледа към близкоразположените обекти води до усилена конвергенция и промени в размерите на очната ябълка.
 
Акомодацията
 
За да вижда еднакво ясно предмети и на близо и на далече, окото трябва да акомодира – да се приспособява. Това се извършва чрез цилиарния мускул, който при своето съкращение отпуска лещата – тя става по-дебела и пречупва по-силно. По този начин ние фокусираме например текста, който четем.
 
Както всеки мускул, така и цилиарният може да се претовари като при много продължителна близка работа е възможно да се стигне до временен спазъм на акомодацията. Тя най-силно се напряга при далеколедите, докато при късогледите тя най-малко влиза в употреба.
 
В акомодацията участват и очедвигателните мускули,които при нужда конвергират очните ябълки.
 
Некоригирано зрение
 
Неустановеното наличие на далекогледство или астигматизъм е предпоставка за бързо развитие на зрителна умора, както и неясно виждане в тъмнината.
 
Рядко мигане – синдром на компютърното око
 
Ярките стимули от екраните и съсредоточеният поглед водят до забавяне рефлекса на мигане. Последното е необходимо за равномерното разпределение на слъзния филм и така рядкото мигане причинява зачервяване и „псевдо сухо око“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари