Android APS – помощникът на хора с диабет, създаден от българи

Системата отчита нивата на кръвната захар в реално време
23 окт 2017 14:00,
12

Българи разработват софтуер, който улеснява ежедневието на хората, страдащи от диабет. Към момента приложението Android APS се използва успешно от 300 души в света.

Инсулинови писалки, постоянно следене на кръвната захар и внимателно подбиране на дневното меню. Това са само част от неудобствата, с които се сблъскват хората с диабет.

Малката Цвети се е научила да живее с диагнозата си. За да се съсредоточи върху уроците си, вместо върху състоянието си, Цвети използва специално приложение на телефона си.

Системата отчита нивата на кръвната ѝ захар в реално време. Информацията стига до родителите, които от своя страна реагират.

Приложението Android APS (Artificial Pancreas System) или система за изкуствен панкреас е дело на полския учен Милош Козак. Към неговия екип се включват и български програмисти.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Момо"-О не, това е ужасно"
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюй народе ти си! Плюйте по своите с цялата си балканска злоба. Пропаднала "нация".
7
3
 
5
 
! Отговори
питанката преди 6 години
каква сензация е това?? става дума за деабетици, които имат инсулинова помпа, а това са "една шепа" късметлии, които имат пари. Инсулиновите помпи и консумативите за тях не са "по здравна каса", а са много скъпи. Затова са само 300 души използващите това приложение. Има подобни приложения, но на висока за българите цена, които не са специално за инсулинови помпи. Здравната каса не заплаща този тип устройства, а би трябвало.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
знам бе, у BG е проблем да си намериш и необходимия инсулин! знам бе, че хрантутите комунистите поколения наред в тия институти на БАН, кьорави дано пойдете, безсрамници!
5
2
 
1
 
! Отговори
Кфкфкфкф преди 6 години
Подобно устройство ,като лепенка, много по-тънко имаше преди 5 години поне .Не помня производител мисля че беше френско
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В същност подобни статии са жалки. Първо разбираме, че тоя софт. го правят българи, после, че българите вършат само "хамалската" работа по коденето. А жалкото е, да се отбелязва като новина като нещо изключително. Много лесно правя аналогия с "таблета", "разработен" от С.Корея, с който се бият в гърдите. От друга страна знам много фирми в които работим българи и се разработват къде-къде по-големи проекти от тоя.
3
0
 
12
 
! Отговори
Мечка преди 6 години
Аз разбирам че някаква фирма е наела български програмист.
2
1
 
5
 
! Отговори
Друго изобретение преди 6 години
Наскоро видях някъде, че учени (що пък трябва задължително да са българи?) били измислили специални медицински татуировки, които си променяли цвета в зависимост от нивата на кръвната захар. Така хем е модно, хем полезно за здравето!И нямаш нужда от специални устройства и приложения и Андроиди и прочие други Хуманоиди...
1
0
 
13
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Уж създаден от българи, а всъщност накрая на статията разбираме, че има българи в екипа създал това...