За какво е полезен витамин B3 (ниацин)

Поддържа функцията на мозъка
Обновена: 3 мар 2019 20:43 | 3 мар 2019 20:42, Михаела Лазарова
5
За какво е полезен витамин B3 (ниацин)
Снимка: Istock

Знаем, че тялото ни се нуждае всекидневно от витамини. Един от най-важните за неговото правилно функциониране е витамин В3, известен още като ниацин. Той е водоразтворим витамин, който играе роля в много аспекти на здравето – от мозъчната функция до здравето на сърцето.

Въпреки че е свързан с редица потенциални странични ефекти, той е и един от витамините, които често се назначават от лекарите при различни заболявания като висок холестерол, кожни заболявания и други.

Кои са едни от основните ползи за здравето и кои храни са богати на него?

Може да намали риска от сърдечни заболявания

Освен че помага на баланса на холестерола и триглицеридите, витамин B3 има и други ползи за здравето на сърцето, включително способността за намаляване на атеросклероза, което е опасно втвърдяване на артериите, което пък може да доведе до коронарна болест на сърцето.

Регулира нивата на кръвната захар

Едно от най-големите предимства на ниацина е способността му да балансира нивата на кръвната захар и да контролира симптомите на диабета. В действителност се смята, че витамин B3 под формата на ниацинамид има полза при диабета чрез подобряване на функцията на бета клетките, които са клетките, отговорни за производството на инсулин. Важно е разбира се да се консултирате с лекар, преди да предприемете прием на витамина.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думкаш по 500 калории на някаква вегитарианска диета, после "няма витамини", "болна съм", "уморена съм?" ... ама сега има изход - Давай пари за хапчета :)
4
0
 
4
 
! Отговори
65 преди 5 години
За търговците ,както казваш ,продажбата на вит.В12 е нищожна.Но липсата му довежда до нервност ,истерии,депресии,безсъние.Човек може да ходи с месеци по невролози.Най-често се среща при хора със стомашни проблеми.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чувал съм, че го уголемява с поне 10 санта и познава числата от тотото този витамин.
2
2
 
4
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
Имам залежали количества, та чекам сега балъците да ме отърват. Айде, почвам да продавам, бате!
1
0
 
5
 
! Отговори
пепи преди 5 години
За търговците.