Прогноза: Всеки втори ще е с наднормено тегло след 5 години

България е сред първите по затлъстяване, жените - по-застрашени
Обновена: 9 окт 2019 13:22 | 9 окт 2019 13:21, Анисия Иванова
74
Прогноза: Всеки втори ще е с наднормено тегло след 5 години
Снимка: pixabay

Очаква се всеки втори да е с наднормено тегло след 5 години, в момента 40% от хората над 18 години в света са със затлъстяване, каза проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница.

По думите му проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете, а България се нарежда на едно от първите места по показателите за наднормено тегло и затлъстяване. Сред българките 32 на сто са с наднормено тегло, посочи проф. Каменов.

Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване, но не само теглото е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване, каза доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница.

Лекарят обясни, че разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и др. също е от съществено значение. Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см и над 88 см при жените, се приема, че има повишен риск от развитието на хронични заболявания.

Усложненията, които може да настъпят вследствие на затлъстяването, са сънна апнея, дислипидемия, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, тумори, остеоартрит, депресия и др. Рискът от развитие на усложнения намалява значително, ако телесното тегло се редуцира поне с 5 на сто, каза още доц. Попиванов, цитиран от БТА.

Затлъстяването може да се коригира, но към болестта трябва да се подхожда мултифакторно, каза Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница.

Терапията трябва да включва физически упражнения, промяна в начина на живот, в начина на хранене, а когато се налага, се включват медикаменти или бариатрична хирургия, обясни доц. Темелкова.

Лекарят подчерта, че в страната ни има регистрирани три медикамента за намаляване на теглото. Няма универсална диета, каза още тя и уточни, че липсата на яйца и мляко в храненето на веганите крие рискове за в бъдеще. Четири-пет парченца френски сирена и чаша червено вино набавят нужното количество калории за деня, подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТялотоАбсолютно. Много хора мислят, че да не ядеш е достатъчно, за да си в добра физическа форма, докато реално просто не са дебели и нищо повече. По-добре по едро тяло, но стегнато, с работещи мускули, вместо вярно слабо такова, но с атрофирала мускулатура и свлечени меса, защото мускулите са тези, които държат цялостната форма на тялото. 50 килограмови момичета с целулит по висналите *** са ми любима гледка или мъже с ръчички като на жена и виснал корем.
49
2
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До аз-ътЗаинтригувани сме - ти как изглеждаш?!----хубав. Процент на мазнини под 10.
48
1
 
18
 
! Отговори
Тялото преди 4 години
Прави впечатление по морето, че дори тези които уж са слаби са много криви. Свлечени рамене, отпуснати задни части и кореми.Няма култура за спорт и движение, особено при младите. И въпреки това родители събират подписки за отпадане на физ. възпитание в училище щото "били глупости".
47
4
 
7
 
! Отговори
Свата преди 4 години
Тука цари тотална комплексарщина. Един 170 см 100 кила тежи - бил перфектен, втори фиданка, трети титулувам Мис Вселена. Вие на конкурс ли сте тука? Всички страшни капацитети по диети, токсиколози. Пък на второ място по дебелина в света. Как става така? Друг па му вредна храната затова дебел. Ми яж джънк - всеки ден само 1 пакетче чипс и една Кола и само това(не преди или след ядене). В продължение на 6 месеца. Сваляш задължително 15 кила нищо е е джънк. Ама няма да удържиш.
46
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма част от хората съществуват главно за да пият и плюскат, а в малкото мигове, в които не правят нито едно от двете- да говорят с благоговение за тези актове. Жените говорят за манджа и рецепти, мъжете говорят за кой как се напил еди кога си. Трагедия.
45
1
 
7
 
! Отговори
До седмична диета преди 4 години
Бегай оттука с тая диета че почна да ми тече мазньоч по монитора ...
44
3
 
6
 
! Отговори
седмична диета преди 4 години
Понеделник: 1-1.2 килограма свенски ребра, печени на фурна 2 часа при 220С, тава покрета с форио, след това гланцирате като печете без фолио 15 мин на странаВторник: 2 кила пилешки крилца - готвите като ребрата, но по-малко времеСряда: 12 яйца бъркани с 1 пакетче масло и със качествено сирене като зрял чедърЧетвъртък: 4 кофички по 400-500 грама Заквасета сметанаПетък: 2 кила свински сницели, т.е. месо от букСъбота: 1 кило качествено ТелешкоНеделя: Агнешко, може и Мозък/Eзик от 5-6 главички
43
2
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
в България е лесно, 1 ядене на 48 часа, гарантирано от властимащите, за повече пенсията не стига, нямам проблеми с килограмите!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Какво от това кои го гледа стига комунизъм
41
4
 
4
 
! Отговори
балканец преди 4 години
току що глътнах 4 свински пържолки, пекох ги във фурната последният час, сложих и свинска маз за мазнинка - екстра!
40
1
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 4 години
в Окинава са Дълголетни, щото там е Военната База на САЩ и ключова за контрол над Пасифика!
39
13
 
3
 
! Отговори
Зелена жендр0па преди 4 години
Фруктозата е токсин - няма информация в човешкото ДНК какво да прави с Фруктоза, но има мозъчно болни - вегани и т.н. дето се мислят за Пчелички и Козички и че могат да живеят здравословно на плодове и зеленчуци!
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора,въглехидратите са жизнено необходими,но бавните въглехидрати..Яжте естествени продукти,с възможно най-малко обработка..В окинава,островът на дълголетниците съотношението въглехидтати/белтъчини е 8/2
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимката си е показателна за много от жените. Абе на морето на плажа е чудо от дебели бе. То се яде на корем. Това си е болестно безотговорно поведение.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре ви гледа Бойко - загладили сте косъм!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20Откога 1.76 е ниско?
34
1
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
има, не твърдя противното, щото тези животни ги хранят с растения пръскани, но не може и да става и сравнение, да е повече от в плодовете и зеленчуците!!
33
4
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
това, че месото е мазно не е дефект, а ефект.важното е да накараш организма да гори мазнини.плодовете съдържат фруктоза, която разваля безвъглехидратната диета.
32
8
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
няма по-полезно нещо от холестерола в яйцата, кой те е излъгал, че холестерола е вреден?! ти сигурно и в Глобалното Затопляне и Озонова Дупка вярваш!
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е много ви куца математиката!Значи 40% са в света с наднормено тегло, а в България, понеже процентите са 32% сме на първите места!Повърхностни статии, като хората, които се пънат да ги пишат.