Храни, богати на фибри, подходящи за диета и при запек

Вкусни и полезни
24 окт 2022 13:05, Михаела Лазарова
10
Храни, богати на фибри, подходящи за диета и при запек
Снимка: Istock

Когато сме решили да започнем диета или да променим начина си на хранене към по-здравословен, една от най-честите грешки, които допускаме е да изключим от менюто си храните, които са богати на фибри. Фибрите са от съществено значение за нормализиране на нашето храносмилателно здраве и поддържане на полезните бактерии в червата. Без тях храносмилането се забавя, появява се запек, коремът ни е по-често подут.

Ето защо на дневна база ние се нуждаем от малко фибри, за да бъде коремът ни щастлив. Въпреки че са полезни, с фибрите не бива да се прекалява, тъй като при някои хора може да доведе до обратен ефект – да страдат от подут корем и газове. Има много храни, които ни осигуряват фибри. Вижте едни от най-полезните, които помагат в отслабването.

1. Зеленчуци без скорбяла

Зеленчуците без скорбяла са съществена част от здравословната диета. Те ни осигуряват основни витамини и минерали, богати са на антиоксиданти и разбира се на фибри. Фибрите в полезните храни, които добавяме към диетата си или здравословния режим на хранене, също така ни засищат за по-дълги часове. Едни от най-подходящите зеленчуци с високо съдържание на фибри, са листни зеленчуци, броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, чушки, аспержи, тиквички, гъби.

2. Авокадо

Авокадото е плод на основата на мазнини, който ни осигурява и полезните фибри, калий, фолат и витамин С. Някои хора, като чуят мазнини се плашат, че няма да могат да отслабнат и спират консумацията им. Това е грешка. В умерени количества зехтинът и авокадото допринасят за елиминирането на излишните мазнини и правят кожата по-красива, грижат се за здравето на сърцето.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: отслабванефибризапек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
4
 
! Отговори
Лена преди 1 година
против запек е управлението на ПП и против инфлация и мизерия
7
7
 
3
 
! Отговори
кур преди 1 година
Червата не са по-различни от канализацията в панелката. Редовно се стига до запушване, като всеки път се опитват панелджиите да минат метър с някой флакон химия, но винаги се стига до отпушване със змия. Така че дами, не си губете времето с разни фибри, а веднага прибегнете до змията.
6
1
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Дренките са много ефективни, а и са полезни по принцип. Най добре пресни. Като няма пресни сушени се накисват във вода докато омекнат и ги изяждаш. Една шепа около 20-30 броя са достатъчни.
5
1
 
1
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
помните ли статия в този сайт от същата авторка - поддържайте а нуса здвар и чист?! откакто последвах този съвет, както сексуалният така и финансовиян ми живот се подобриха 100кратно - в Брюксел ме БогоТворят!!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При запек - круши или Фибела пъпеш. Експлозията е гарантирана.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно фибрите не са особено приятни при запек.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само месо ядеме!!!
1
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Михаелче, нещо за разстройство да дадеш, че имам диария тези дни?