СЗО ще смени името на маймунската шарка

Целта е да се премахне стигмата върху заболяването
74
СЗО ще смени името на маймунската шарка
Снимка: НЦЗПБ

Световната здравна организация (СЗО) планира да преименува маймунската шарка на „ем шарка“ в стремеж да премахне стигмата върху заболяването, съобщи БТА като се позова на в. „Политико“.

Според изданието, което цитира запознати източници, решението може да бъде обявено още днес, след като през лятото беше постигнато първоначално съгласие СЗО да обмисли предложения за ново име на маймунската шарка.

Подготвяното преименуване става под натиск от американското правителство, което настоява СЗО да предприеме бързи действия за премахване на стигмата около името на заболяването. Висши служители от правителството на президента Джо Байдън са призовали в частни разговори ръководителите на организацията да променят името и са намекнали, че САЩ са готови да действат едностранно по въпроса, ако СЗО не предприеме достатъчно бързи действия, посочва вестникът.

Правителството на Байдън от месеци се тревожи, че името на заболяването задълбочава стигмата, особено сред цветнокожите хора, и че бавното придвижване към ново име възпрепятства ваксинационните усилия, които американските власти започнаха през лятото след разпространението на маймунската шарка в САЩ по-рано през годината, заявиха цитираните източници.

Здравни експерти и активисти от ЛГБТ общността също така призоваха за промяна на името, поставено на заболяването след откриването му през 1958 г. Според тях наименованието маймунска шарка е неточно, свързва се с расистки стереотипи за Африка и оказва вредно въздействие върху глобалните действия за борба с болестта, отбелязва „Политико“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: СЗОМаймунска шарка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Batman преди 1 година
Поне сами си признават че светат поне Европа е под контрола и натиска на хамериканците,, както и измисления коронавирус.. дано си платят тия американци за всеки човешки европейски живот.. по идеаа на америка в ролите очастват европа по сценарий америка.. във филма аз командвам от америка,, нали знаете като почне един филм как започва, да говорят кой очаства в главните роли, музика, и по идеа на америка.. и остава България макар че тя е превзета от раждането ийй
50
1
 
0
 
! Отговори
лятна преди 1 година
жьлта рокля 6их си я сама
49
1
 
0
 
! Отговори
ва6ите преди 1 година
роми не са роми и не са ва6и
48
0
 
0
 
! Отговори
знае6 преди 1 година
ли колко е добре да те направят и певец
47
0
 
5
 
! Отговори
Пеефски преди 1 година
И на свинския грип да сменят името.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те тва отпреди 5 месеца го казаха ... ама ида я сменят, кво? Пак ще и викаме така :)
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдъне е на месец от МАСИВНА рецесия и до две семдици, ще им свърашт окончателно резервите от диезл, но ТОВА Е ВАЖНОТО, с което "висшите членове" на правителството и парламент в САЩ се знаимават. Коунски Свят ...
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде накъде, някой ще ми казва, да сменям дума, кояот се позлва от 80 години, защото е била неудобна за "гей общността"? Мина половин година и какво установихме? Същото, кяквото установихме в началото - предава се почти изцяломежду гейове, най-често на секс "партита", че да не изгрубявам. После правиха разни предания, вклщчително и по HBO, да ни обясняват, как трябвало да практикуваме безопасен гей секс ... с неприятни подробности.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре е името,няма нужда да се сменя.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мало.умна шарка. Р
41
2
 
1
 
! Отговори
Фъъ преди 1 година
До 40 е по долният ми коментар забравих да напиша. Нашите роми или кой както ги нарича са 1000 пъти повече хора от тези маймуноподобни. Да не образовани са заради комунизма а преди това не е имало никакъв проблем с тях. Тези чepнилки са си за Африка с тяхнуте проблеми. So go jump of a bridge you useless cunt.
40
1
 
5
 
! Отговори
Ново име преди 1 година
Тедросова шарка.
39
0
 
3
 
! Отговори
Фъъ преди 1 година
До 40: Ами не знам за какви расисти говорим. Ако обонго иде в Китай един ама НИТО ЕДИН от милиард и половина човека тан няма да му кажат друго ос вен Heгъp или maйmyнa. Ако отиде в Индия също и ще ти ги изброя останалите защото съм работил и разговарял с хора от съответните държави. Япония, Корея, Непал, Виетнам, Филипините, Бангладеш, Пакистан, Монголия, Казахстан. От Близкият Изток Ливан, Израел, Палестина, Мароко, Алжир, Египет и Иран. Та така
38
5
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Браво! Решиха още един важен световен проблем! Велики ----///----- От текста де вижда, че наистина е проблем и не са тръгнали да го решават като Путин, нали?
37
0
 
4
 
! Отговори
не преди 1 година
те само се катерят по палми
36
1
 
10
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Ааа,то било заради цветнокожите!Аз мислех,че обиждаме маймуните!
35
2
 
0
 
! Отговори
не преди 1 година
с бубонната 4ума
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разбираме, че дори и толерантния американец асоциира маймуните с цветнокожите ли хахаха?
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сменили името от мамунска шарка на мамунска пъпка
32
0
 
21
 
! Отговори
:-/ преди 1 година
Браво! Решиха още един важен световен проблем! Велики!