4 причини за глад след събуждане

Консумирате големи количества храна преди лягане
19 май 2023 02:00, Михаела Лазарова
9
4 причини за глад след събуждане
Снимка: Istock

Кога и какво хапнахте днес? Бързо ли огладняхте след последното ви хранене, а може би често се будите сутрин гладни? Начинът на хранене е един от най-важните компоненти за добро здраве. Видът на храната, качеството, количеството, консумацията – всеки има свои график на хранене. Но защо понякога се чувствате гладни след събуждане?

Причините могат да са различни, като постоянен дисбаланс в нивата на кръвната захар, дължащ се на диабет, инсулинова резистентност, може всъщност да сте жадни след сън, а не гладни. Понякога се случва да объркаме жаждата с глад.

Вижте още няколко възможни причини за глада след сън.

Промяна в тренировъчния ви режим

Когато тренирате известно време, тялото ви се адаптира и става по-ефективно при извършването на тренировката, като в крайна сметка изгаря по-малко калории. Така че, ако решите да промените тренировката си към такава, която е не само различна, но и по-дълга или по-интензивна, може да изпитате временно увеличение на изгарянето на калории и ако имате по-малък прием на храна по време на този преход, това може да доведе до енергиен дефицит, който ви кара да се събуждате с пристъпи на глад, обясняват учени.

Разбира се това не означава да се тъпчете с храна, за да имате енергия за спорт. Просто обърнете внимание на полезните храни, количествата, които изяждате и по кое време на деня се случва това.

Консумирате големи количества храна преди лягане

Късната вечеря след 20:00 може да е причина на сутринта да се събуждате гладни. Според западни специалисти, някои хора са по-чувствителни към големи количества въглехидрати, което може да доведе до ниска кръвна захар след обилно хранене.

Техните тела могат да „превишат“ синтеза на хормона инсулин в отговор на богата на въглехидрати храна, особено ако въглехидратите са прости, като бял хляб, пица, бургери, десерти и т. н. Кръвната захар може да падне твърде ниско около час след хранене и това може да е причината да се будим с усещане за „стържене“ на стомаха ни за храна.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ти си легни гладен, пък да те видя на сутринта ?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пропуснали сте основната причина - пара 3ити. Още при първа възможност изпращат на мозъка заявка за храната, която най-много им харесва и вие търсите да закусвате поръчката. Ако ви се яде ненаситно, бързо огладнявате и ви се ядат все яисококалорични бо клу чави хранитова е причината.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мише, а защо ми се такова след събуждане? Кажи, специалистка си по темата.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И още - таковате се като бесни преди да заспите.