Кои са най-съществените електролити за здравето и организма?

Магнезият е от изключително голямо значение за контрола на мускулната дейност
16 юни 2023 23:30, Михаела Лазарова
16
Кои са най-съществените електролити за здравето и организма?
Снимка: Istock

Електролитите са изключително важни за здравето елементи. Те са минерали, които участват в редица жизненоважни процеси в тялото. Набавянето им чрез храната и напитките е от ключово значение за правилното протичане на множество функции в организма. Понижаването на нивата на електролитите може сериозно да застраши здравето, дори живота.

Кои са електролитите?

Електролитите представляват елементи, които съдържат йони. Сред тях са минералите натрий, калий, калций, магнезий и съединенията, които образуват – хлориди и фосфати. Когато тези вещества попаднат в досег с вода в тялото, се разпадат до йони, а йоните имат свойството да провеждат електричество.

По този начин електролитите съдействат за провеждането на сигналите от мозъка до нервната система, които се пренасят до мускулите и всички тъкани в органите.

По тази причина електролитите са от жизненоважно ключово значение за нервната и сърдечносъдовата системи, но не само. Електролитите играят важна роля и в дихателната функция.

Те отговарят още за баланса на течностите в организма. Неслучайно, когато сме дехидратирани, набавянето на електролити е първото нещо, от което организмът има нужда, за да възстанови функциите си.

Електролитите отговарят за поддържането на равновесието между течностите между клетките и тъканите. Когато някой от електролитите вземе превес, това означава, че или в тялото ще се задържат повече излишни течности, или те ще се намалят драстично.

Например натрият има свойството да задържа течностите в тялото, ако е в по-големи количества. Калият противодейства на това негово свойство. Именно затова балансът е от ключово значение.

Дефицитът на калий, натрий и магнезий може да доведе до мускулна слабост поради затруднения в преноса на електрически сигнали от нервната система към мускулите, тъканите, органите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе друго си е да купувате от аптеката ненужни измислици на фарма-та
6
0
 
7
 
! Отговори
Тенекеджията преди 10 месеца
Пийте електролит за акумулатори!Много помага и дава енергия много!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зелева чорба.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да беше махнала тапата ли за снимката
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Снимката е илюстрация какво НЕ трябва да се прави: 1. Не трябва на слънце да се ходи полугол; 2. Не трябва да се ходи без шапка; 3. Не трябва дрехите да бъдта тесни; 3. Не е за предпочитане да се пие студена вода, по-добре топли напитки или средно топли сокове. Когато се пие чиста вода, чя компенсира водата от изпотяването, но не компенсира излезлите чрез изпотяването минерали. ...
2
1
 
3
 
! Отговори
Фъшкията нела преди 10 месеца
Буннацци, електролитите които ви трябват ги има в 4-5 зрънца сол. А вие си купувайте скъпите гей-торейди и подобни шитттни, които са бълани с аспартами, оцветители и какви ли не други химии.
1
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 10 месеца
Шише бира е пълно с електролити :)))