Аспиринът може да предотврати втори сърдечен удар

По-малко от половина болни обаче го приемат
21
Аспиринът може да предотврати втори сърдечен удар
Снимка: Pixabay

Едва 40 на сто от прекаралите сърдечен удар приемат аспирин, за да предотвратят втори инфаркт, установи изследване на учени под ръководството на екип от училището по медицина на университета на Вашингтон в Сейнт Луис, САЩ, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Доказано е, че за хората, прекарали инфаркт или инсулт, всекидневният прием на аспирин помага за предотвратяване на втори удар. Независимо от ниската цена на лекарството и ползата от приема му, по-малко от половината пациенти с това състояние по света, вземат аспирин. Това са установили авторите на изследването от университета на Вашингтон и университета на Мичиган. Резултатите са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA.

Сърдечно-съдовите заболявания, сред които са инфаркт и инсулт, са водеща причина за смъртност по света. Множество изследвания, проведени през 70-те и 80-те години на миналия век, установиха, че терапията с антиагреганти, включително с аспирин, намалява с около една четвърт риска от повторен сърдечен или мозъчен удар.

Оттогава се препоръчва всекидневен прием на аспирин. Терапията е и много достъпна.

"Преживелите инфаркт и инсулт често са изправени пред завишен риск от последващи подобни събития", каза ръководителят на изследването д-р Санг Гун Йо от катедрата по сърдечно-съдови болести на училището по медицина на университета на Вашингтон. "Всъщност много хора умират при повторни удари. Аспиринът предлага ефективна и сравнително евтина възможност за намаляване на вероятността от последващи събития при хора с установени сърдечно-съдови заболявания и въпреки това повечето хора, които могат да се възползват от ежедневната доза аспирин, не го правят".

Данните, групирани по страни въз основа на доход на глава от населението, показват, че в страните с ниски доходи едва 16,6 на сто от пациентите, прекарали инфаркт или инсулт, приемат аспирин за предотвратяване на повторен сърдечен или мозъчен удар. В страните с ниски до средни доходи техният брой е 24,5 на сто от всички пациенти със заболяването. Той се увеличава до 51,1 на сто за страните с по-високи доходи и до 65 на сто в богатите държави, сред които са и САЩ. /БТА, Антоанета Маркова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: аспиринсърдечен удар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЦЯЛОСТНА РЕГЕНЕРАЦИЯ НА ИМУННАТА СИСТЕМА Постене в продължение на три дни регенерира цялостно имунната система. Възстановява се цялостно производството на Бели Кръвни Телца, понеже се "включва регенеративен ключ" в тялото на човека, който подсказва на стволовите клетки да започнат производството на Бели Кръвни Телца и имунната сустема става мощна. Химеотерапията по време на лечение на рак унищожава цялостно имунната система, а гладуването я възстановява изцялостно.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ БЕЗ ПРОБЛЕМИ Когато сте на море, когато сте при река със чиста бистра вода в която има златоносен пясък вземете от него. Изсушете го на Слънце. Всеки ден поглъщайте по една чаена лъжичка пясък. Силиция е много полезен. Пълно е с микроелементи. Освен това пясъкът действа като прочистващо червата средство.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПРЕЧИСТВАНЕ ОТ ХОЛЕСТЕРОЛ И КАЛЦИЕВИ ПЛАКИ ПО СТЕНИТЕ НА АРТЕРИИ, ВЕНИ и КАПИЛЯРИ По 15 грама на ден - Две супени Лъжици Red Pepper (CAYENNE) се консумират заедно с яденето.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
>>> Добре почистен 350 г. чесън се счуква и се залива с 200 г, чист спирт 90 градусов. Съдът се държи на тъмно, добре затворен, на хладно. След 10 дни сместта се прецежда през плътна тъкан. Течността трябва да престои още два, три дни. ЛЕЧЕНИЕ: Три пъти дневно, дест минути преди ядене в петдесет грама прясно мляко се поставят капки от чесновия спирт. >>>>
12
2
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 8 месеца
То и Ксерокс е само на Ксерокс, Уокмен е само на Сони, Аналгин е само на Софарма, и т.н.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аспирина прави бърз рак.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не оставяте да ви тормозят е най-добрата профилактика. Това ще ви позволи да си направите режим.
9
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
аспирин е само на байер. за ацетил салициловата киселина, темата е ясна от преди 60 години.
8
2
 
0
 
! Отговори
конституций преди 8 месеца
До ++ антикуагулант се ползва само в сверата на образуванието и като си сменяш акомолатора. добре е да ви не дектуват реторичните въпроси по скаипа.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най достъпното и едно от добрите средства за хората със сърдечно съдови проблеми!
6
3
 
8
 
! Отговори
++ преди 8 месеца
Как ще пиеш всеки ден Аспирин?Нали ще си докараш язва и то каква с всички екстри.Всеки е различен за един може и да е полезен ,но за друг опасен.Едно време може и да са го ползвали ,като антикуагулант ,но сега не мисля.
5
0
 
3
 
! Отговори
89 преди 8 месеца
РЕКЛАМА!!! ХА ХА ХА! Средно ДОБРЕ ПЛАТЕНА!
4
1
 
10
 
! Отговори
Ц преди 8 месеца
НЕ Е БЕЗВРЕДЕН ПРИ ПО- ДЪЛГА УПОТРЕБА. ИМА И ДРУГИ АНТИТРОМБОЗНИ ЛЕКАРСТВА, ЗАЩОТО ИНФАРКТИ И ИНСУЛТИ СЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ ТРОМБОЗА И АТЕРОСКЛЕРОЗА. ДА ЖИВЕЕШ Е НАЙ- ВРЕДНОТО НЕЩО НА СВЕТА!:))))
3
3
 
12
 
! Отговори
Deep Zone преди 8 месеца
От 10 реклами по телевизията 7 са на лекарства, това никак не е случайно. Максимално далече от аптека и хапчета- това е мотото ми в живота. Няма по-голяма мафия от фармацевтичната. Нали знаете какво казват фармацките - "ние хапчета не пием", познайте защо :) Аспиринът удря брутално по бъбреците и стомаха, докато ти оправя главата :D А тук, в тази статия, чак са възмутени как и защо не го пият хората :D
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аспиринът има и странични ефекти и противопоказанияе при продължително приемане, както е при сърдечните заболявания - малки всекидневни дози. Та докторите, може и да не го дават, заради съпътстващи заболявания и други проблеми. Та си трябва и изследване не само на доходите, а на други причини за отказ.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аспирин не може да се намери вече в чистата му форма. Както и десетки други лекарства с перфектна формула и активна съставка. Просто не е доходоносно за бизнеса на фармаците. И в това няма нищо конспиративно или учудващо, това е бизнес.