По-мръсен въздух – повече хора в болница

Повишаването на самолетния шум също влошава здравето ни
17
По-мръсен въздух – повече хора в болница
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-озеленените квартали имат по-здрави жители, а смогът може да ни вкара в болница дори след седмица, показват резултатите от две първи по рода си проучвания за обществено-здравните ефекти от замърсения въздух в градовете в България.

Двете задълбочени изследвания, извършени от български учени и организации с обществена полза, разглеждат отражението на основни замърсители върху общественото здраве в град София от две допълващи се гледни точки и показват тревожни взаимовръзки.

Първото проучване е по проект, финансиран от Министерството на образованието и науката, и в него са участвали специалисти от различни области и институции, обясни пред БНР-Радио София доц. Ренета Димитрова от катедра „Метеорология и геофизика“ на Физическия факултет към СУ „Св. Кл. Охридски“. То обхваща 10 години и изследва краткосрочните или остри ефекти от замърсяването върху усложнението на хроничните заболявания и ръста на хоспитализациите като последствие.  

Второто проучване е финансирано от фонд „Научни изследвания“ и в някаква степен е продължение на първото. То изследва влиянието на факторите на замърсяване в Пловдив и Варна.

Доц. Димитрова потвърди, че най-голямото замърсяване в градовете причиняват отоплението с твърдо гориво и автомобилният трафик.

Но делът им много зависи от района на града.

Тя обърна внимание и на шумовото замърсяване - повишаване на самолетния шум само с 5 децибела допринася за 20% по-лошо здравословно състояние.

„Институциите може да помогнат, но трябва да разберем, че от нас, хората, зависи подобряването на средата, в която живеем“, изтъкна още Ренета Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: въздухзамърсяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 6 месеца
Автомобилите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха в България, вкл. и в София, но са най-добри за манипулиране на невежите, както и става от години. Дотолкова са промили мозъците на много хора, че първата им асоциация със замърсен въздух е автомобилите. Със забрани за автомобилите се имитира, че нещо се прави за замърсяването на въздуха, а реално нищо не се променя.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 15 благодаря за предупреждението. Трябва да се провери - ако е вярно, явно и "спаси софия" са от марионетните организации, прокарващи античовешката "agenda 2030".
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
*Доц. Димитрова потвърди, че най-голямото замърсяване в градовете причиняват отоплението с твърдо гориво и автомобилният трафик.* - Отопление на ел енергия е чисто и екологично, но скъпо. За автомобилите, решението е в *спаси софия*, ако бъдат избрани, ще направят София 15 минутен град, движение само в квартала, без автомобили, пеша на 15 минути от дома, ще има чист въздух за всички, без автомобилен трафик.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При фините прахови частици, което е единственото наднормено замърсяване в България, през зимата най-големия замърсител е отоплението и само тогава има наднормено замърсяване. През лятото няма наднормено замърсяване, но най-много замърсяват неизмитите улици и тротоари.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А от урановия хляб,който ще ядем по заръка на сащисаните колко ще отидат в болница?!Пълно безумие е да се дават снаряди с уран на държава,която изнася зърно и после да карат съседите да го ядат.Това е геноцид!
10
0
 
5
 
! Отговори
... преди 6 месеца
... Грета Тумберг от Факултето...
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Видели сте мръсен въздух, я елате в района на Марица изток за да видите какво е.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"По-озеленените квартали имат по-здрави жители" - добрутро Пенке!!!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аха. Дай да закриваме всички въглищни централи и зимата да стоим на тъмно и студено, защото не можем да си платим тока, а? Пропаганда!
6
0
 
6
 
! Отговори
Пришълецът преди 6 месеца
Какво колосално умозаключение на чистите:)))
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-озеленените квартали имат по-здрави жители, а смогът може да ни вкара в болница дори след седмица, показват резултатите от две първи по рода си проучвания за обществено-здравните ефекти от замърсения въздух в градовете в България.//Кажете го това на енергетиците и миньорите ,които са блокирали половин България
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спокойно. Като излезем на свободния пазар на тока, всички ще минем на твърдо гориво.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами отопляват се на твърдо гориво щото тока е скъп. Като затворят тецовете още по скъп ще стане.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Явно някой е имал гениално прозрение и е решил да ни информира.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Повече пропагандичка - повече дресираме биомасата - после повече данъци такси и тн - после средната класа ще изчезне - после ще "притежавате нищо" и ще бъдете "щастливи". AGENDA 2030. Движи се с пълна пара. Внимавайте в картинката. Излишното в нея, според глобалистите, сме ние.