Морбили започва с висока температура и отпадналост

Инфекцията е опасна за неваксинирани и бременни
15 апр 2024 13:21, Инна Ангелова
7

От Националният център по заразни и паразитни болести  потвърдиха, че дете на 4 години е първият потвърден случай на морбили в страна. Епидемиологът д-р Христинана Бацелова каза, че има случаи на фалшиви бележки за деца, които не са ваксинирани, за да могат да посещават ясли и градини.

В ефира на “България сутрин” Бацелова  обясни, че морбили се разпространява по въздушно-капков механизъм. Отделя се вирусът и се заразяват контактните. Ако не са ваксинирани, се разболяват между 7 и 10 дни, след като са контактували с източника на инфекция.

Пред Bulgaria ON AIR епидемиологът уточни, че симптомите първоначално започват с повишена температура, отпадналост, децата отказват да се хранят, а очите им се зачервяват. Към втори-трети ден могат да се появят петна в устната кухина, а между трети и пети ден обривът се появява на главата и след това се разпространява по цялото тяло.

За първия случай на морбили у нас стана ясно, че детето не е пътувало в чужбина. Това означава, че някой друг е бил болен и го е разболял. Д-р Бацелова съветва родителите да проверят децата си имат ли ваксинация срещу морбили, като добави, че е добре и всеки възрастен да знае собствения си имунен статус - дали е ваксиниран и с коя ваксина.

"Заболяването протича най-тежко при неваксинирани деца до 5-годишна възраст и възрастни над 20-годишна възраст. Опасно е за бременните жени. Усложненията могат да са: вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, може да се стигне и да енцефалит и летален изход", предупреди епидемиологът.

Д-р Бацелова посъветсва да се консултираме с лекар, ако имаме кашлица, която продължава повече от две седмици.
За превенцията срещу кърлежи отбеляза, че най-сигурният начин е напръскването с репеленти. Тя добави, че трябва да сме с дълги чорапи, когато навлизаме в тревисти и гористи райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: инфекцияморбиликоклюш
Още от Здраве
Защо трябва да внимаваме с консумацията на овесени ядки?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Морбили и Коклюш у нас се появиха с Украинците .Смятам че на рам трябва да се състефочи проучването на Великата Докторка Бранзелова
6
1
 
1
 
! Отговори
компира преди 2 седмици
искаат пак да на бодат - няма да са дедем ич да на набудити- да знайте-няма са дадем
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Демокрацията върна болести, характерни само за Банановите републики!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой го е преболедувал, защо говорите глупости. Старото поколение, че и по-младите, са ваксинирани малко след годинката. Сега всеки си прави кооперативи, тоест сбирки на неваксинирани деца, и е пълна анархия. Неваксинираните да се спасяват, но деца под годинка ако се заразят, има доживотни последици.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо говорите за едно заболяване, което датира от мноого години назад. Почти всички са го преболедували с ваксина или без. Сега отново се изтерясва и се започва дълго и обстойно обяснение от такива епидемиолози, които от стола си в БАН в болница не са влизали. Нали пак да има напрежение и тормоз, а медиите да си изпълняват плана за натиск върху обикновените хора. Хайде спрете се бе хора!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не че нещо но пред лабораторията в квартала имаше огромна опашка от народ и бяга предимно млади хора.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Доообре преместих си го