14-дневна карантина за контактните от коклюш

Лекари алармират, че сме пред епидемия
Обновена: 23 апр 2024 09:32 | 23 апр 2024 09:32, Инна Ангелова
36
14-дневна карантина за контактните от коклюш
Снимка: WOKANDAPIX от Pixabay

Лицата, които са били в контакт с болни от коклюш и не са боледували или имунизирани, подлежат на 14 дневна каратина. Това съветват лекари и здравни експерти на фона на увеличаващите се случаи на позабравеното заболяване, пише "Труд". В момента в страната са регистрирани общо 314 случая на заболяването, като най-голяма част са в столицата, следвани от Варна, Бургас, Благоевград и Кюстендил.

Най-високата заболяемост има при децата до годинка, затова и лекарите съветват бременните жени да се ваксинират в третия триместър от бременността.

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че в момента сме в предепидемична ситуация. По думите на проф. Христова не са малко болните, които предават заразата дори без да знаят, т. е. или са безсимптомни, или са с малко симптоми и нетипични.

“91-92% е покритието при новородените на 2-3-4 месеца, когато се прави първата ваксинация. След това намалява. На 12 години вече е малко под 90%. Така че засилено в момента и у нас се правят ваксинации на тези, които са изпуснати”, посочи Христова.

Заради многото случаи на коклюш, някои от паралелките в столичните училища са преминали към дистанционен режим на обучение. Карантинирани има цели паралелки за 14 дни.

Коклюшът се причинява от грам-отрицателния бактерий Bordetella pertussis. То е ваксинопредотвратимо, остро респираторно заболяване. Коклюшът обикновено се асоциира с инфекция, причинена от Bordetella pertussis, но Bordetella parapertussis също може да е причина за коклюшо-подобни симптоми, описват заболяването от Българската асоциация на микробиолозите. Ваксинацията против коклюш не предпазва от инфекция с паракоклюш и не се наблюдава кръстосан имунитет между тях.

Затова при наличие на коклюшо-подобни симптоми като продължителна кашлица с пристъпи, повръщане след закашляне, е целесъобразно да се диагностицират и двата причинителя за да се направи разлика между инфекция с Bordetella pertussis и Bordetella parapertussis, особено в популации с високо ваксинационно покритие срещу коклюш. Възможна е доказване и на коинфекция с коклюш и паракоклюш.

Заради паниката от предстояща епидемия, ваксината Boostrix, която се намираше в аптекарската мрежа, вече е изчерпана. Ваксината е предназначена за лица над 4 години и е за реимунизация срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Цената и е 33 лева.

Инфекционистите препоръчват не само бременни, но и всички възрастни, които имат съприкосновение с пеленачета да се ваксинират срещу коклюш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Свободно време.
Оправдаха пиян шофьор - бил болен, стомахът му произвеждал алкохол
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точно ваксинираните разнасят заразата. Ацелуларната ваксина не предпазва. Това е научен факт!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това, че някой съветва, не значи, че е законно. Заглавието е подвеждащо
10
1
 
13
 
! Отговори
Моля? преди 3 седмици
Що не си го напраскат у а нала? Шъ им дам една карантина ....,къв пср? Човека по отдолу обясни как си доказва тази болест! Пср мога ем се иска да свалят днк резонансната честота и да набучат наночастици на хората..,ама НЯМА!!!
9
18
 
2
 
! Отговори
Свобода преди 3 седмици
До това ще ни доведат хора като Костадин Костадинов и Възраждане. Да не се ваксинираме, да не вярваме в медицината, да не се къпем, да мразим всички, да сме на страната на терористи и ислямисти.
8
8
 
4
 
! Отговори
Общ работник преди 3 седмици
Ами тъй става, като позволихте на разни еко-био-веган-зелени-майки и бащи тротонедкаджии да решават кога да и кога не да им се ваксинират отпадъците. Нас, наборите преди 90та година никой не ни е питал дали искаме или не. Идваше медицинската сестра в класната стая с една тава вътре със спринцовките и наред.
7
0
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 седмици
И да пият Maгapeшко млеко и ракия, нали
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия размаза краварите И в Украйна. Следва пандемия за отвличане на вниманието
5
1
 
30
 
! Отговори
Лъжат Ви Отново преди 3 седмици
Коклюш се Доказва - Единствено и Само с Посявка и отгледани Коклюшни Бактерии от Тая Посявка - Всякакви Други Тестове са 80% до 100% - НеТочни, т.е. и да са Положителни, то са Фалшиво-Положителни! това в Медицината е от 100 години - Известно, но Къса Памет - За Парички - Всичко!!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да се запасяваме ли с тоалетна хартия?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Tова някакво подгряващо представление за следващата голяма пландемия ли е?
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде новият локдаун иде! От сега предвкусвам забавните гладни вопли на низшата прослойка, дето не може да си работи от къщи, и крясъците на Алибегов! Супер забавно :)
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Коклюш 24 ? Пак огладняха извергите