Крачка напред: Тестват иРНК ваксина срещу меланом

Ваксината се разработва от Moderna
26 апр 2024 15:27, Инна Ангелова
13
Крачка напред: Тестват иРНК ваксина срещу меланом
Снимка: Sammy-Sander от Pixabay

Великобритания е с крачка напред в борбата срещу рака след като изобрети ваксина срещу рак на кожата (меланом), която да е персонализирна. иРНК ще има потенциал да спре и други видове рак -  на белия дроб, пикочния мехур и бъбреците.

"Променящата играта" инжекция, която дава надежда за излекуване, се изготвя индивидуално за всеки пациент само за няколко седмици. Тя действа, като кара тялото да преследва раковите клетки и да предотвратява завръщането на смъртоносната болест.

Персонализираната ваксина се разработва с участието на фармацевтичните компании "Модерна" (Moderna) и MSD установи, че тя драстично намалява риска от връщането на рака при пациенти с меланом. В ход е последната трета фаза от проучването - то включва редица британски болници, в партньорство с лондонския Юнивърсити колидж.

Д-р Хедър Шоу, национален координиращ изследовател на изпитването, каза, че инжекцията има потенциал да лекува хора с меланом и се тества при други видове рак. "Това е едно от най-вълнуващите неща, които сме виждали от много време насам".

Д-р Шоу говори още за един "наистина прецизно и индивидуално настроен инструмент" и сравнява предоставената на пациентите възможност с това да хапнат в изискан ресторант, вместо в заведение за бързо хранене. Новата инжекция е индивидуализирана неоантигенна терапия (INT) и понякога се нарича ваксина срещу рак.

Ваксината е предназначена да задейства имунната система, така че да може да се бори срещу специфичния за пациента тип рак и тумор. Инжекцията носи кодиране за до 34 неоантигена и активира противотуморен имунен отговор въз основа на уникалните мутации в рака на пациента.

За да се създаде инжекцията, по време на операцията на пациента се отстранява проба от тумора, след което се извършва секвениране на ДНК и се използва изкуствен интелект.

Д-р Шоу допълва, че това е индивидуална терапия и в известен смисъл е много по-умна от ваксината. Крайната цел е пациентите да бъдат излекувани от рака. "Абсолютно, това е целта. С тази терапия се справяте с теоретичния риск, че ракът може да се появи отново", продължава тя.

"Това, което се опитваме да направим, за всеки пациент поотделно, е да проведем лечение за унищожаване на всички тези непокорни клетки, които може да са се изплъзнали и да се намират наоколо. Желанието ни е да вкараме повече хора в групата на пациентите с преживяемост без рецидиви. Това трябва да се отрази на общата преживяемост и неповтаряне на заболяването при тези пациенти с течение на времето, което е равносилно на излекуване", казва още д-р Шоу.

Професор Лорънс Йънг от университета на Уоруик определя постижението като едно от най-вълнуващите в съвременната терапия на рака.

"Комбинирането на персонализирана противоракова ваксина за стимулиране на специфичен имунен отговор към тумора на пациента, заедно с използването на антитяло за освобождаване на спирачката на имунния отговор на организма, вече е много обещаващо при пациенти, чийто първоначален рак на кожата е бил отстранен".

През последните години интересът към това да се направи противоракова ваксина се асили и то благодарение на по-задълбоченото разбиране на начина за това как тялото контролира имунните реакции и от появата на иРНК ваксини, което прави разработването на ваксина, базирана на имунния профил на собствения тумор на пациента, много по-лесно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Здраве
Пролетни рецепти за обяд под 450 калории
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Блажени са вЕрващите и тЕхно е царството небесно. Със сигурност цената ще е като за изискан ресторант и ще ги "нахранят" със зелен хайвер на корем. Има поне 20-30 вече открити и ефикасни безплатни метода да си излекуваш рака, но нямат полза мАРодерните смукаччи да ви ги рекламират, а да ви ги Забраняват. Ежте си кИфтетата и се надявайте вълшебната супер дупер боцка да ви излекува и да станете безмъртни
11
0
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 1 седмица
На доста хора докторите профилактично отстраняват опасни бенки. Голяма част от тях си живеят старините. В какъв етап става белята?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евалата! Това е бъдещето. Персонализирани лечения и лекарства, а не по протокол, който работи при двама, а при един - не. Дано са успешни тестовете и да не се отказват. Трябва да може да се преборят тези заболявания!
9
1
 
1
 
! Отговори
gogog преди 1 седмица
До АнонименЧебурашките не знам какво планират, ама *** избиха много и продължават да избиват.А светът гледа и не предприема нищо .Сигурно е демократично ....
8
0
 
9
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 седмица
Голяма гадост е меланомата. 95% смъртност до 5 години. Няма да ви казвам как се мре...
7
5
 
3
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 седмица
А Меланомата от КОВИД-Факсата, ще се Атакува с Нова Факса! Бог да Пази Принцеса Кейт!!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 3. Абе копейка итънарска. Ти знаеш ли какво означава ТЕСТ. Какви хора сте вие копейките, с какъв акъл. Не мога да ви схвана...
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А в същото време чебурашките плануват как да убият още повече хора и да завземат територии.....
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега я прилагат само срещу на практика нелечим рак -меланома.
3
16
 
8
 
! Отговори
Смех! преди 1 седмица
UK не може кралското семейство да опази от рак, но нас ще лекува. Сутринта четох, че усилено на острова говорят, че подготвят погребението му. Дори от двореца са казали, че той изобщо не е добре. Но иначе ваксина направили, която щяла да бори рак. Скрийте се по-добре!
2
6
 
14
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 1 седмица
За антиваксърите по-скоро някое чайче от Мангъров, че ги е страх от игли...
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудесна нонина! Това е революция в лечението на рака. Без химиотерапия, без опадване на косата, прицелно само срещу раковите клетки.