Ееех, жалко. Не били извънземните...

Гигантските НЛО всъщност са дефекти на снимки
Обновена: 21 дек 2010 14:25 | 21 дек 2010 14:21,
24
Ееех, жалко. Не били извънземните...
Част от "гигантската флотилия". Снимка: sky-map.org

Сензационната информация за извънземни „гигантски космически кораби“, които трябваше да се притекат на помощ на нашата планета точно за сакралната дата 21 декември 2012, нямат нищо общо с реалността. Техни източници са дефекти в снимките, съобщава за РИА Новости Владимир Сурдин, старши научен сътрудник на Държавния астрономически институт „Щернберг“.

„Това са петна на астрономическите фотографски плаки. Астрономите знаят много добре какво е това, а тези, които много не разбират, решиха да го определят като НЛО. Разни медии просто го раздухаха“, казва ученият.

Още по темата
Първи съобщения за „флотилия гигантски чуждопланетни кораби“, които се насочват към Земята, се появяват още през септември в един американски сайт за „народни новини“. На всички желаещи там се предлага да видят със собствените си очи тези „кораби“ на интерактивна карта на небето.

Но тези снимки, според Сурдин, са направени преди почти половин век. Той разказва, че в астрономическата практика всяка област от небето е фотографирана няколко пъти на пластини с различни фотоемулсии, чувствителни към различни области на спектъра. След това изображението е наслагвано и са получавани цветни снимки.

Според Сурдин всичките НЛО-та се намират само на една фотографска плака, освен това се виждат само в синия диапазон, а в „червената“ плака вече ги няма, което е допълнително свидетелство в полза на техния брак.

„Астрономите могат да се справят с подобни ефекти – като сравнят няколко поредни снимки, и ако това е замърсяване, то няма да се повтори на съседните кадри. А ако е на небето, естествено, ще го има“, казва Сурдин.

„Мисля, че любителите астрономи са ги открили (дефектите), а журналистите са решили да направят сензация от това“, казва в заключение ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
The_One преди 13 години
Аз не бих определил ИХТИМАН като ГРАД:D:D:D:D
23
2
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Това са долни лъжи. Аз изкарах една дванайска батълкрузери, и извънземните си плюха на петите. Сега техните лакеи замазват положението.
22
2
 
3
 
! Отговори
Вогон преди 13 години
Ми разбери се с Б.Б.Той ни е платил да праим магистрала;)
21
2
 
4
 
! Отговори
Асгард преди 13 години
Ше ми кацнеш на другата глава! :) Земята е включена в договора за защитените планети! Който я пипне, ше бере големи ядове!
20
3
 
4
 
! Отговори
hah0r преди 13 години
Това е дефект на бъгавата Мозила!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
dnes.bg и вие бяхте от "разните" медии
18
3
 
3
 
! Отговори
kaloian преди 13 години
vchera mi se obadiha na gsm-a da mi kazhat chee shte zakasneiat malko zashtoto sa zabravili da si slozhat antifriz i im se e spukalo kazancheto na ladata..
17
5
 
2
 
! Отговори
topcho преди 13 години
defekti,gluposti..pak zamazvat neshtata..tova neshto e sinio a vsichki izvanzemni sa sini kakto vsichki nie znaem veche..
16
3
 
28
 
! Отговори
GOSHO преди 13 години
САМО ДА ВНИМАВАТ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ДА НЕ КАЦАТ ОКОЛО ГРАД ЛЕВСКИ, ИХТИМАН ИЛИ СЛИВЕН, ЧЕ *** ЩЕ ИМ НАРЕЖАТ КОРАБИТЕ НА СКРАП И НЯМА С КАКВО ДА СИ ОТИДАТ
15
2
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
А ако започнеш да пиеш от водката на цар Киро, ти ще започнеш да предследваш извънземните
14
2
 
0
 
! Отговори
Mirror-Image Cells преди 13 години
Mirror-Image Cells ...
13
9
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Преди няколко...милиарда години пакистанци нямаше,за Нобел не бях...чувал,а Целзий бе в...последствие;всичко бе по... Фаренхайт и по Шпонхоер-Карник.
12
1
 
19
 
! Отговори
Вогон преди 13 години
Като ви кацна на главата,ще разправяте за плаки и филми:))))
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да: Филма не бил шведски сексуален а съветски социален и не се казвал " Баба дала на войника", а " Балада за войника"????? Някои учени са изперкали и се взимат на сериозно.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам, батенце, ама аз имам планове и за 2013, така че ще им се наложи да се съобразят. Спи спокойно, заради мен света ще продължи и след 2012 ;)
9
1
 
7
 
! Отговори
Talk Without Fear преди 13 години
През 1984 г. пакистански учен печели Нобелова награда за доказателството, че лява изомерия на ДНК може да се извърши при t по-ниска от - 72 градуса по Целзий! Такава t на земята е имало, но за кратко време... Така, че живота тук е дошъл от вън! А що се отнася до размерите на извънземните космически кораби, техните скорости и дали се виждат, виж Evidence The Case for NASA UFO's(има го като торент).
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахаха, момчета и момичета, сега се върнете назад и прочетете коментарите под статията за тези "НЛО", когато излезе за сефте в днес.бг. Обещавам ви смях и добро настроение цял ден :))))))))
7
1
 
7
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Абе съгласен съм, с теб като цяло, само невидимите не знам как ги видя?
6
2
 
11
 
! Отговори
фанта преди 13 години
Често преминават и метеорити покрай Земята и изгарят в стратосферата което предизвиква дирята им. А наистина има и НЛО-та, както от земни производители, така и от непознати за нас. Не знаем какво искат, но разузнават. Най-много обаче са опитите на земните конструктори с такива неща, което води до доста непознати ситуации за нас непосветените в тия тайни хора. Нормално е. Не бива да се паникьосваме, но и не бива да се подиграваме, защото има всякакви цивилизации в коссмоса. Даже и невидими има.
5
2
 
17
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Те са бе викнах ги на Бъдни вечер, че миналата година им хареса!