Ееех, жалко. Не били извънземните...

Гигантските НЛО всъщност са дефекти на снимки
Обновена: 21 дек 2010 14:25 | 21 дек 2010 14:21,
24
Ееех, жалко. Не били извънземните...
Част от "гигантската флотилия". Снимка: sky-map.org

Сензационната информация за извънземни „гигантски космически кораби“, които трябваше да се притекат на помощ на нашата планета точно за сакралната дата 21 декември 2012, нямат нищо общо с реалността. Техни източници са дефекти в снимките, съобщава за РИА Новости Владимир Сурдин, старши научен сътрудник на Държавния астрономически институт „Щернберг“.

„Това са петна на астрономическите фотографски плаки. Астрономите знаят много добре какво е това, а тези, които много не разбират, решиха да го определят като НЛО. Разни медии просто го раздухаха“, казва ученият.

Още по темата
Първи съобщения за „флотилия гигантски чуждопланетни кораби“, които се насочват към Земята, се появяват още през септември в един американски сайт за „народни новини“. На всички желаещи там се предлага да видят със собствените си очи тези „кораби“ на интерактивна карта на небето.

Но тези снимки, според Сурдин, са направени преди почти половин век. Той разказва, че в астрономическата практика всяка област от небето е фотографирана няколко пъти на пластини с различни фотоемулсии, чувствителни към различни области на спектъра. След това изображението е наслагвано и са получавани цветни снимки.

Според Сурдин всичките НЛО-та се намират само на една фотографска плака, освен това се виждат само в синия диапазон, а в „червената“ плака вече ги няма, което е допълнително свидетелство в полза на техния брак.

„Астрономите могат да се справят с подобни ефекти – като сравнят няколко поредни снимки, и ако това е замърсяване, то няма да се повтори на съседните кадри. А ако е на небето, естествено, ще го има“, казва Сурдин.

„Мисля, че любителите астрономи са ги открили (дефектите), а журналистите са решили да направят сензация от това“, казва в заключение ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
30
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Еееех убиха ми надеждата,тъкмо се надявах че ще дойдат да ни отърват от наще крадливи политически ***.
3
12
 
19
 
! Отговори
Stany преди 13 години
Като дойдат 2012 ми говорете за плаки и диапазони :)
2
8
 
23
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Сензация...няма.Това наистина са НЛО,прикрити като...дефект в снимките.То иживота на Земята е в резултат на ...дефект,във формулата на рибонеуклиноватакиселина;знам това със сигурност,защото аз изхвърлих...утайките в океана отедин неуспешен...опит,преди само няколко милиона...години.
1
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не е вярно. Всеки път като пия мастика ме отвличат извънземни.