България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС

Единствено Гърция и Литва ни изпреварват в тази класация
Обновена: 1 фев 2011 16:06 | 1 фев 2011 14:50, Красимир Ангелов
143
България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС
Снимка: Булфото

България се нареди сред страните в Европейския съюз с най-рязък скок в равнището на безработица през изминалата година.

То се е покачило от 8,6% в края на 2009 година до 10,1% през декември 2010 година и е над средното за ЕС ниво на безработица от 9,6% през последния месец на миналата година.

Преди две седмици Агенцията по заетостта съобщи, че равнището на безработица в България е било 9,24 на сто през декември.

Данните на Евростат се различават от тези на Агенцията по заетостта заради различната методология, с която си служи европейската статистическа служба, за да направи данните за безработицата в отделните страни от ЕС съпоставими.

Единствено Литва и Гърция ни изпреварват по увеличение на безработицата през този период, показаха публикуваните от Евростат данни за пазара на труда в ЕС.

В Литва делът на безработните от работната сила е нараснал от 14,3% до 18,3%, а в Гърция – от 9,7% в края на 2009 година до 12,9% за декември 2010 г. След нас по темпове на ръст на безработицата застава Словения с увеличение от 6,4% до 7,8%.

За разлика от нас състоянието на пазара на труда се подобрява в Малта, Швеция, Германия и Финландия, където са били отчетени най-бързите понижения в равнището на безработица от съответно 7,3% на 6,2% в Малта, от 8,9% на 7,8% в Швеция, от 7,4% на 6,6% в Германия и от 8,8% на 8,1% във Финландия.

Най-ниска остава безработицата в Холандия (4,3%) и Австрия (5%). На отрицателния полюс се нареждат Испания с 20,2 на сто безработица през декември, следвана от Литва и Латвия с по 18,3%.

Данните на Евростат подчертаха за пореден път големите икономически различия между страните в ЕС и еврозоната – докато центърът се възстановява с бързи темпове, страните от периферията продължават да страдат от по-ниската си конкурентоспособност и последиците от кризата с държавните дългове.

През декември средното равнище на безработица в еврозоната остава на ниво от 10% за втори пореден месец, докато за страните от ЕС то възлиза на 9,6% също за втори пореден месец. Средната безработица в ЕС почти не се е променила през 2010 година, защото нарастването на заетостта в Германия, Швеция и други по-стабилни икономики е неутрализирано от растящия брой на безработните в Гърция, Испания, Португалия и прибалтийските страни.

Оценките на Евростат показват, че към края на декември 2010 безработните в ЕС са били 23,18 млн., от които близо 15,76 млн. са от страните в еврозоната.

Още икономически новини от Европа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
3
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
ДО 45добавен от: Българин преди 1 минута КЪДЕ БЕ ? КЪДЕ ДА ГИ ИЗКАРАТ ТЕЗИ КИНТИ И КОЛКО СА ТЕ ? КЪДЕ ? В "Агрополихим" обяви, че спира ( ПРЕЗ 2008 И КРАЙ ! ) , в "НЕОХИМ" ли ? в "8 март", "Рулон Искър" и КОЦМ - комбинатът за цветни метали на Гара Искър фалирали наскоро и с ТОП най-големите длъжници към Топлофикация и държавата, в "Кремиковци" който не функционира, в "Трамкар" ли ? СТОТИЦИТЕ заводи за хляб и машиностроене фалирали ПРЕДИ 10 ГОДИНИ , КЪДЕ БЕЕЕЕ , КЪДЕ МИЛАТА ТИ МАЙЧИЦА !
52
2
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Трябва да се каже и запише,безработицата ни е от Станишев!А народът вече взе да свиква - няма бачкане, но има Тиква!
51
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Колкото и да е страшно, май 46 е прав. Това е един от вариантите - вдигаме се всички и заминаваме.Нека тука животното борисов и кликата му от крадци и *** да останат сами с техните любимци ***... пък да видим кой ще ги храни.Повече от две години няма да издържат, тогава ще можем да се върнем и да намерим страната си, порутена, но поне прочистена от заразата... и да започнем начисто.
50
0
 
7
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ЕХ ЕДИН ПЪТ ДА НЕ СМЕ ПЪРВИ....НО И БРОНЗОВ МЕДАЛ Е ДОБРЕ...
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами нормално милиционер може да те запре, но да ти намери работа АБСУРД!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези докога ще ни баламосват с някакви проценти безработица? Да обявят колко са заетите работни места. Аз имам 5ти клас и безработицата мога и сам да си я сметна.
47
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 13 години
43 - така е - има хиляди и десетки хиляди ТРАЙНО НЕЗАЕТИ работни места за нискоквалифициран персонал... ама така и ще си останят, докато боко кратуната плаща на ***, за да НЕ работят.44 - опасността е от верижни фалити, започнати от компаниите, на които правителството отказва да плати дължимите суми.Така е, когато 3 000 000 *** сложиха на власт комунята, който ги излъга, че е "десен". Още от кметуването му разбрах, че това е най-жалката личност, влизала в политиката ни някога.
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България с рязък скок в безработицата през 2010 в ЕС.............................Абе не вервам аз на тва , манипулирано ще да е.Отивам да ритам футбол.Само ГЕРБ.Браво на Бойко!
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЕЗРАБОТИЦА В СОФИЯ -1% И ТО ИЗКУСТВЕНО БЕЗРАБОТИЦА В СТРАНАТА - 19%19%+1%=20/2=10% ЗА СТРАНАТА
44
3
 
13
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
ВЕЛИКОТО БЪЛГАРСКО ПРЕСЕЛВАНЕ 5 част - ЗАПОЧНА !КОЛКО ПО-БЪРЗО И РАНО - ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ !!!ТЕРМИНАЛ 1 или 2 на летище София , всичко останало е ЗАГУБЕНО ВРЕМЕ / казах ! /
43
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
40 - вместо да напишеш: "Българин, може ли да се видим, да ми кажеш какво предлагаш", ти пишеш: "Как стои въпроса за записването в Бюрото по труда? И какви са облекченията от това?"Коментарът е излишен - затова държавата ни е на тоя хал.Всеки ден се сблъсквам с малки човечета, които предпочитат да лежат в къщи, да гледат сапунките и да изяхдат последните си спестявания, защото не им стиска да се опитат да изкарат кинти.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще се помни дълго това управление. Със сигурност с новите закони на Дянков тази година се очаква още нови върволици от безработни. Скоро коментираха новия проекто закон за лицензите на търговията с горива. Лобиски закон с който се елеминира конкуренцията на големите фирми и така 3-4 фирми в страната ще образуват цените на горивата а ще бъдат закрити 3-4000 фирми които се занимават с това. По този начин тези фирми ще изкарат нови 15-20 000 безработни на борсата. А цените на горивата ще скочат.
41
3
 
2
 
! Отговори
CrossFire преди 13 години
Китай и Индия да не би да имат по-висока минимална заплата? Това е добре дошло за един инвеститор. А и не е вярно, че няма кадри. Неквалифицирания труд е един от най-търсените в момента тук. Колкото за разплащането на държавата - като те е страх от мечки, недей да ходиш в гората. Пък и не са толкова много предприятията в България работещи с държавни поръчки.
40
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 13 години
38 - байо - аз им предлагам да ги науча на всичко което мога и знам, не им искам начални познания и квалификация... само да са честни и амбициозни хора, а не мързеливци и ревлювци. Ама няма, ужасно трудно е да си намеря. Прав си - мързел, нагативизъм, писна ми от спихнати хора.А за триците и маймуните - ами при мене е просто - колкото пари си изкараш, твои са си. Ако бачкаш яко, може и 3 000 да вземаш, ако само дремеш, няма да получиш и стотинка.Ама *** това иска - да си го клати за заплата
39
2
 
11
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Кой ще инвестира в държава която се ръководи от мафията!!??Свалете и забранете всички настоящи партийки и движения,европейските инвеститори знаят за корупцията,престъпленията,агентите,мафията които вилнеят в БГ,дори ги е страх на ваканция от дойдат.
38
1
 
3
 
! Отговори
За 2011 година.... преди 13 години
Как стои въпроса за записването в Бюрото по труда? И какви са облекченията от това?
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BANKOVATA SISTEMA BE ***
36
4
 
13
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Българино, първоначално си помислих, "виж го тоя, уж българин, пък лъже като ***". То, в тази безработица, щото наистина положението е страшно, да се оплакваш че не можеш да си наемеш читави хора е смешно. После, като разбрах за какво става дума - за някакъв вид консултации, нещата си дойдоха на мястото. Констултанската дейност, каквато и да е, предполага доста висока квалификация, а такова животно в момента у нас наистина трудно се намира! И това е най страшното! Че всичката тази огромна маса безработни са хора без читаво образование, с никакви навици, и уникално слаба обща култура. Такива, които ще те е срам да изправиш пред клиентите си. Въпреки че, в голямата си част това са млади хора, българчета! Простотията и чалгаризацията дотолкова ги е завладяла,...че, да си го кажа направо, за нищо не стават! Но това е само единият проблем! Другият е, че работодателите в голямата си част искат "с трици маймуни да ловат"! Предлагат срамно ниски заплати, пък искат едва ли не гении да им работят. За радост на всички наемни работници като мен обаче, вече в България навлязоха доста чужди сериозни фирми, които плащат, ако не както в "родните" си страни, то поне на едно доста добро за България ниво. Така че, докато не започнат и работодателите у нас да се равняват по тях, по най добрите в соътветния бранш, винаги ще имат трудности с намирането на работници!
35
2
 
8
 
! Отговори
HAAAA преди 13 години
В момента боко и гоце се борят за властта нямат време да се занимават с безработицата,пък и те нали взимат заплата народа да мр е
34
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Наблюдаваме и драстичен отлив на чужди инвестиции пред 2010 година, което има само едно обяснение - НИКОЙ НЕ НАЛИВА ПАРИ В ДЪРЖАВА, КЪДЕТО УПРАВЛЯВАТ КОМУНИСТИ !!! А правителството на престъпникът борисов води именно комунистическа политика - война с частният бизнес и национализация на частна собственост.

Спонсорирани публикации