Бог да ни е на помощ, ако арабската революция се провали

Израел: Вярната аналогия не е Европа 1989 г., а Иран 1979 г.
Обновена: 9 фев 2011 14:22 | 9 фев 2011 12:03, Елка Василева
64
Бог да ни е на помощ, ако арабската революция се провали
Площад Тахрир в Кайро, Египет. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европа трябва да помогне на надигналите се арабски народи, пише ДПА. А в статия за Зюддойче Цайтунг английският историк Тимъти Гартън Аш предупреждава, че ако тази революция се провали, "тогава Бог да ни е на помощ".

През последните дни в Кайро за бъдещето на Европа се говори не по-малко, отколкото през 1989 г. на пражкия площад "Венцел". Поради две причини – географията и демографията. Кризисният арабски пояс от Мароко до Йордания се намира в непосредствено съседство на Европа. А вследствие на десетилетната миграция младите араби, които гневно протестират по улиците на Кайро, Тунис или Аман, отдавна имат роднини в Париж, Мадрид или Лондон.

Дали това е арабската 1989 г.?

Ако бунтовете се увенчаят с успех, тогава животът на тези млади хора ще се промени драматично, и то за добро. Но ако бунтовете се провалят, тогава същите тези млади хора ще се окажат дълбоко огорчени и немалко от тях ще пренесат гнева и разочарованието си през Средиземно море, а това би могло да разтърси Европа из основи. Така че, ако вълненията завършат просто с идването на власт на едно ново поколение тирани, а именно враждебните на свободата ислямисти, тогава Бог да ни е на помощ.

Атмосферата в арабските страни напомня на революцията в комунистическия свят. Само че засега няма признаци за социалното организиране на протестите начело с демократични опозиционни движения и групи на гражданското общество. Колкото и ефикасно да се организират протестите през интернет и социалните мрежи, от решаващо значение си остава политическата организация.

Затова Израел предупреждава, че вярната аналогия не е Европа 1989 г., а Иран 1979 г. Тогава народният гняв обединяваше много нерелигиозни и леви сили - но властта бе завзета от ислямистите, които бяха далеч по-добре организирани. Обстоятелството, че арабски диктатори като Мубарак десетилетия наред изнудваха Запада със заплахата от радикалите, не означава, че тази заплаха не съществува.

Още по темата

В момента европейците могат да направят твърде малко, за да окажат влияние върху развоя на събитията. Дори напротив: откритата подкрепа за конкретни кандидати или опозиционни движения може да предизвика нежелателна реакция.

В момента по-малко означава повече

Но нещата няма да останат така. И ако новите правителства в Египет, Тунис или където и да било другаде поискат помощ от Европа, ние трябва да бъдем готови да окажем тази помощ.

Никой друг няма толкова опит със сложните пътища на прехода от диктатура към демокрация както европейците.

САЩ може да имат специални отношения с египетските военни и с управляващите арабски фамилии, но Европа търгува повече с тези страни отколкото Америка, дава повече помощ и е изплела плътна мрежа от културни и лични връзки през онова море, което римляните наричаха mare nostrum.

Освен това Европа е мястото, което привлича най-силно арабите - на гости, учение или работа. Техните братя и сестри вече са тук. Тази тясна връзка е проблем и голяма възможност същевременно, пише Дойче веле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
: Анонимен преди 13 години
do 5o koito ne ska4a e 4erven kakvo stana v bg bezrabotica mizeria korypciq po vsi4ki etagi na vlastta tova 4aka i egipet
61
0
 
0
 
! Отговори
До 61 Шматка преди 13 години
61 явно си някой техен представител на въпронсите ционисти че да реагираш по този омразен начин. Абе шушимиго. Задай си върпоса за до 1949 г. нямаше това понетия ислямски тероризъм, а веднага след създаването на незаконната терористична държава израел се появи тази нова дума ислямски тероризъм.Изглежда че еврюгите ти където стъпят, и веднага се откриват нови думи и значения заради политиката им на войнственост и агресивен тероризъм спрямо окупираните от тях територии.Единственната дума за теб е! ционистка ШМАТКА.
60
1
 
1
 
! Отговори
DO MODERATOR преди 13 години
TI VIJDA6 LI 42???KSENOFOBIA BEZ PRI4INA!!! KADE SI???
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като унищожат арабите христеаните ,как ще въртат бизнес.Няма да имат туристи в Египет и ще умрат без нас.
58
2
 
2
 
! Отговори
UY преди 13 години
A KAKVO SHE STANE SA NAS???? PITALISE NYAKOY??????? CHE IMAMEM MNENIYE ZA VSICHKO.TOZ TAKIV ONYA TAKIV:>BLA BLA gledaytesi chiniyata .che i tva shevi vzemat ot masata<><> KAKTO SPITE
57
3
 
2
 
! Отговори
do56 преди 13 години
s psixichno bolni ne vodia dialog
56
2
 
7
 
! Отговори
972 преди 13 години
ISLAM I DEMOKRACIA SA NESAVMESTIMI.
55
0
 
3
 
! Отговори
do 55 преди 13 години
tiho ve *** dolen tolkova si prost i ograni4en vie *** ste nai golemite dalaveradjii / do 54 podcenqva6 silata na belite bogove
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Evropa ne e Xristianska che ima otdelni hora koito sa istinski xristiani e drugo nesho no te sa malzenstvo kradzi,izmamnizi,ubiizi,razvratnizi,lizemeri te ne sa xristiani istinskite hristiani paziat Bojiite slova chi taka evropa ne e bila nikogha xristianska
53
5
 
5
 
! Отговори
kireza преди 13 години
Тия европедофили явно не знаят че ако ислямистите спечелят това означава 3-та световна война и краят на Християнска Европа!!!Ами че техните мюсюлмани,25 милиона,ще бъдат 5-та колона на североафриканските араби и ще ги изколят в някоя бурна нощ!А армиите на Евросъюза са такива,че войниците им сами ще си свалят гащите да ги...... мюсюлманите!!!
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко при арабите е демагогия.Пият,пушат и ядат през деня по време на Рамадана им,но се крият един от друг.Това правят тези които живеят на запад.Задължават ги с корана.
51
0
 
11
 
! Отговори
Йово преди 13 години
Навремето бях чел една статия на египетски журналист (не му помня името) той беше написал, че няма по голяма опасност в света от "учени радикални ислямисти" като инженери, доктори, прависти и др. пропвядващи радикален ислям. Явно е бил прав. Доку Умаров инициатора за взрива метрото в Москва се оказа с 2 инженерни специлности.
50
5
 
3
 
! Отговори
селкор преди 13 години
ДИМО ти сигурен ли си че в европа те броят за бял?
49
5
 
5
 
! Отговори
МИЕТ преди 13 години
Всяка намеса във вътрешните работи на дадена страна , предизвиква омраза към чужденците , които се намесват.Омразата е много силна , когато това става с военна намеса и оръжие.В мюсюлманския свят примери за това са Ирак , Афганистан , Сомалия и др..Там промяна и побида чрез война и сила не е възможна , а напротив възможно е поражение подобно на руското в Афганистан и американското във Виетнам. Затова така не трябва да се месим , а да се изтеглим и сами да стигнат до истината. В Египет трябва внимателно да помагаме на старото правителство да направи такива демократични реформи , които да доведат до еволюция , а на египетския народ трябва да помогнем да определи и се довери на лидери истински демократи, които да извършат напредък , свобода и повишаване благосъстоянието на народа си без да крадат и убиват!
48
2
 
17
 
! Отговори
с. преди 13 години
Споко бе!Ядрените оръжия и най-напредналите технологии са в ръцете на нас християните!Ако се стигне до купон жална им майка!Навремето израелците сам самички си ги наритаха всичките и ги навряха където слънце не грее!От арабелите *** за зеле не става!Особено във военно отношение!
47
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
арабите са ***,винаги ще си останат такива.там демокрация не може да има,те мразят всичко немюсулманско!
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и в двата случая арабите ще си останат същите фанатици!пак се заблуждават хората,че видите ли арабчетата са хрисимчета ама може и да се променят ако друг спечели.вълкът козината си мени но нравът никога!
45
9
 
9
 
! Отговори
блабла преди 13 години
предвешанията на ционистите не са нищо повече от насъскване...
44
2
 
20
 
! Отговори
vlady преди 13 години
При арабите не може да има демокрация от западен тип - културата им не го позволява. Възможни са светска диктатура или ислямистки режим.
43
0
 
8
 
! Отговори
jan преди 13 години
"Ако бунтовете се увенчаят с успех, тогава животът на тези млади хора ще се промени драматично, и то за добро."Хмммм, само аз ли си мисля че тази пропаганда е подвеждаща и резултатът няма да е в полза на тези хора. Запомнете - не парите и лукса правят хората щастливи ами "ценностите", които се "пропагандират" от...

Спонсорирани публикации