Четири държави може да ударят Либия до часове

В 0,00 часа се очаква гласуването на Съвета за сигурност на ООН
Обновена: 21 мар 2011 09:47 | 17 мар 2011 23:26,
422
Четири държави може да ударят Либия до часове
Френският външен министър Ален Жупе даде пресконференция преди гласуването в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Снимка: Reuters

Франция, Великобритания, Катар и ОАЕ може да нанесат въздушни удари по позициите на либийския лидер Муамар Кадафи още в близките часове – след гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за защита на цивилното население на Либия, предаде Франс прес, като се позова на френски дипломатически източници.

"Въздушни удари може да бъдат нанесени тази нощ или в петък", заявил източник пред агенцията. В събота в Париж може да се проведе тристранна среща между Евросъюза, Африканския съюз и Лигата на арабските държави за ситуацията в Либия. Очаква се Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюцията в 0,00 часа българско време тази нощ.

От средата на февруари в Либия се настоява за оттегляне на лидера на страната Муамар Кадафи, който управлява над 40 години. Международните организации заявяват за хиляди жертви в сблъсъците между въстаниците и правителствените войски.

Още по темата
Кадафи обаче твърди, че всъщност армията се бори с бандити, които тероризират населението.

Против либийското ръководство на 26 февруари вече бяха наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН. Мерките, призвани да преустановят убийствата на противниците на режима на Кадафи, предвиждат ембарго на търговията с оръжие с Либия, замразяване на сметките и забрана за задгранични пътувания на либийския лидер, семейството и близките му.

След това Франция и Великобритания издигнаха идеята за създаване на зона, забранена за полети, която да се поддържа от Лигата на арабските държави.

Ливан – единствената арабска страна в Съвета за сигурност на ООН – взе инициативата в свои ръце. Все още обаче остава без отговор въпросът кой ще упражнява контрол над въздушното пространство на Либия и доколко изобщо той е полезен.

Още не е ясно и с кого ще се наложи да се воюва на либийска земя. Франция и Великобритания предлагат също да нанесат точкови авиоудари по военните летища на Кадафи.

В четвъртък френският външен министър Ален Жупе отиде в ООН, за да ускори гласуването на резолюцията, съобщи РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Напиши коментар Коментари
346
3
 
0
 
! Отговори
ринго преди 13 години
френските и английските си намериха чираци от арабите... щели да им поверат контрола над либийското въздушно пространство.Колко трогателно...едно време същите държави настройваха индианските племена в Америка едно срещу друго .Едни и същи държави съсипват човечеството и земята с безграничната си наглост и алчност.Демократични държави били според някои .После се чудят защо родени в страните им араби стават камикадзе.Защото заслужават наказание..от бог или от който и да е.
345
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо не помогнаха в Дарфур на обикновените хора които бяха избивани безпощадно на времето от местния гадняр...няма нефт...двойни стандарти.....демократи.....
344
2
 
2
 
! Отговори
*** преди 13 години
Таман да ГЛЪТНЕМ още УБЕДНЕН УРАН. ХОРА , ОСЪЗНАЙТЕ СЕ . СЛЕД ЮГОСЛАВИЯ ТРЯБВАТ ЛИ НИ ОЩЕ РАКОВО БОЛНИ.
343
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги ,,ЗА,, Демокрацията и ,,НЕ,, на комунизма .Това е истината
342
6
 
2
 
! Отговори
тъпчо преди 13 години
хайде бе,да го смажат този пъпчивец по-скоро,какво чакат ,да удрят с пълна мощ и да приключваме с този случай. точно да сменят темата нашите идиотчета, които са готови да заобичат и дявола ,но да са в угода на кремълската мантра, че америка е лошият,че богатият е лошият,че по-умният е лошият и т.н.
341
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако нападнат ЛИБИЯ това ще бъде сигурен знак за ТЕРОРИЗЪМ.
340
1
 
9
 
! Отговори
3434 преди 13 години
Някой може ли да обясни защо Германия и Турция с едни от най-боеспособните ВВС в НАТО не желаят да участвуват във военните действия. Защото САЩ, Англия и Франция искат да вземат петрола само за себе си.Тези три държави +Италия не бяха ли най-големите бизнес партнъори и дружки на Кадафито. Санким не го знаеха какво представлява. Сега промяна. Нов курс. Война.Като че ли опозицията са нещо по-различно - бившите министри на правосъдието, на вътрещните работи, посланници. Какви ти демокрация !
339
2
 
15
 
! Отговори
цар'ин преди 13 години
Евреите от всички страни се съюзиха най-накрая и ще ударят Либия,че да й вземат нефтените залежи и да ги окупират завинаги...!Всичко останало е украса и заблуда за масите по целия свят.А защо Русия не се намеси във Франция,когато там имаше размирици и наченки на гражданска война?!Криворазбраните методи на юдейсо-масонския сговор ще затрие света заради алчността на *** и тяхното извратено разбиране за ценности и взаимоотношение с останалия святр!С кръв и лицемерие удавиха и Ирак,и какво?
338
3
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Че те сега какво ядат? От хубаво никой не прави революция!
337
3
 
19
 
! Отговори
sisisi преди 13 години
Ако махнат Кадафи ,либийците ще си ядът *** в пустинятя защото САШ и ингилизите ще им лапат петрола
336
0
 
4
 
! Отговори
до 376 преди 13 години
Напълно те подкепям, ама в тибет освен доброта, почтенност, история и интелект няма друго. За жалост преоритетите на властимащит са други:пари, пари и само пари
335
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До Марк - Какъвто Кадафи, такава и опозицията му!Виж кой води опозицията и какви ги е вършил срещу медиците!
334
1
 
4
 
! Отговори
никой преди 13 години
До МаркХващай картечничката и беж на фронта. Петрол му се искал - те на нас ще го дадат, будала.
333
4
 
29
 
! Отговори
Дражко преди 13 години
САЩ,Великобритания,Франция,Канада...?Винаги същите!Навсякъде-те!Кому е нужно това ровене на планетата с бомби?Изкормиха земята,тяхната мама ***!Пфууууу........
332
13
 
9
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Българският интерес безспорно е веднага да се заяви максимална готовмност за участие в операция срещу Кадафи, още повече че сме ощетени при СПИН-аферата с около 300 млн.Даже трябваше първи да предложим ударите!Веднага да се прехвърлят необходимите самолети и жива сила на съответните британски, френски и евентуално американски самолетоносачи!Необходимо е да се осигури широко медийно отразяване в световните медии на нашето участие!А след това да се искат 300-те млн.плюс дял от петролната баниц
331
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И Тибет има нужда да бъде освободен!Нека да им помогнат и на тях.....само че малко се съмнявам-там просто няма нефт....
330
18
 
8
 
! Отговори
пророк преди 13 години
Това , че САЩ са на върха най- силни ,най- богати , най модерни и целият цивилизован свят върви след тях, учи се, възхищава им се и ги следва . Тези които не вървят по американският път мизерстват и гладуват, живеят в един изостанал , деградирал свят на предрадсъдъци.
329
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С какво сме по-различни от арабския народ. Нима нас не ни тъпчат и експлоатират. Разликата е, че тук се редуват на 4 години. Ту едните, ту другите другари и пак и пак. Те сущо се мислят за собственици на държавата. и грабят с пълни шепи от бедния БЪЛГАРСКИ народ.
328
5
 
13
 
! Отговори
void преди 13 години
Пламенчо, Либия е суверенна държава само на хартия. Тя е собственост на Кадафи - той я притежава близо половин век, експлоатира я като фирмен автомобил а хората там тъпче както ти би тъпкал *** у вас (в случай че има такива в дома ти разбира се). Без съмнение арабите са един дол дренки и няма значение кой ще ги управлява - все ще има стъпкани. Важно е обаче да има малко ротация и хората там да могат да кажат - "този не ни харесва как ни тъпче, да дойде друг". Така че да ги ударят
327
1
 
11
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Видно беше изчакването на Запада да реши проблема с цирея Кадафи. Петрола и парите настрана, ама и неясната идентификация на бунтовниците сигурно ги е спирала - мнозина са ислямски радикали, които закрепени днес с помощта на Запада, утре ще го плюят и тероризират. Забавянето реши проблема-ами той Кадафи почти ги изби най-героичните си опоненти, които бяха на първата линия на съпротивата, а те бяха баш ислямистите. Останаха неизбити женчовците, тарикатите, с тях Западът трябва да се разбере...

Спонсорирани публикации