Носталгията се оказа ключ към щастието

Тези, които преувеличават и се укоряват за грешките си, често са тъжни
Обновена: 5 май 2011 15:54 | 5 май 2011 15:54,
11
Носталгията се оказа ключ към щастието
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски учени установиха, че хората с носталгично отношение към миналото са много по-щастливи в живота от тези, които непрекъснато преувеличават и се укоряват за грешките си, съобщи "Дейли телеграф".

Екипът на проф. Райън Хауъл от университета в Сан Франциско изследвал 750 студенти доброволци, като използвал стандартни психологически тестове за личностна характеристика.

"Установихме, че екстровертните личности са по-щастливи от живота, защото са склонни да гледат позитивно и носталгично на миналото си, каза Хауъл. И обратното – доброволците от невротичен тип се отнасят към миналото си по съвършено друг начин и вследствие на това се чувстват неудовлетворени от живота".

Според учените това е добра новина, защото човек много трудно може да промени личността си. Но за сметка на това той сравнително лесно може да промени отношението си към минали прояви и с това значително да увеличи щастието си.

Хората умишлено трябва да наблягат на приятните изживявания и да слагат розови очила за негативните си спомени, ако искат да се чувстват удовлетворени от живота, съветват американските психолози. Изследванията от последните 30 години показаха, че личностните характеристики силно влияят на усещането ни за щастие. И  последното проучване на екипа на проф. Хауъл потвърждава този факт.

Студентите доброволци трябвало да отговорят на въпроси от рода на колко често си спомнят за доброто старо време и дали бъдещето им е предопределено от съдбата или от собствените им действия. "Носталгиците" се оказали по правило много по-щастливи от "сърдитите на миналото си" студенти, пише още "Дейли телеграф".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: щастиеносталгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо не съм щастлив?
8
1
 
15
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Някакви учени установили, че хората с носталгично отношение към миналото са много по-щастливи в живота ...освен това установили, че екстровертните личности са по-щастливи от живота, защото са склонни да гледат позитивно и носталгично на миналото си....И аз би трябвало да съм щастлив, изпитвам носталгия за времето преди "демократичните" промени и чалгата........по здравеопавзането......по театрите и оперните постановки.....хубавите преводни книги.......хубавите френски и други не-екшън филми.....по истинските кремвирши........по чистия ми град и измитите улици....по безопасните нощни разходки в Морската и къпането в чистото море на пълнолуние......дори по милиционерите, за които имаше безброй вицове наистина супер тъпички си бяха....един ден ме спря един такъв и ми поиска студентската книжка /минах на червено/ - та да видел каква оценка имам за поведение- в студентска книжка !Смях....изпитвам носталгия и по времето, когато бях на 20 години.....
7
0
 
12
 
! Отговори
откривател преди 13 години
С учени и без учени - все тая
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко ми беше гот едно време и сега - също!
5
2
 
27
 
! Отговори
щастлив ли съм ? преди 13 години
А аз установих че съм носталгично настроен по онези времена когато тия псевдо учени си седеха мирно и се не обаждаха по повод и без повод !
4
0
 
10
 
! Отговори
заман преди 13 години
Зависи какви са ти били преживяванията!Това изобщо не е така миналото си е минало сега е настоящото и хората живеят в него без работа проблеми труден живот достатъчно основание да си притеснен за това и онова. Това е реалността но да върнеш човес преди 10 години или 15 това абсурдно и опасно. Губене на време и промиване на мозъка. Останалите проучвание и подобни неща са .... излишни. Със здраве. Можете още 20 години да дъвчете едно и също нещо. Вярно дойде ми и не мене до тука!ЗАМАН!
3
0
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Та не са емигрирали "британските учени" в САЩ?
2
1
 
10
 
! Отговори
kurentzo lapas преди 13 години
ми аз съм си невротик,ко да направя...
1
6
 
8
 
! Отговори
аман преди 13 години
АМАН!!!!