Бизнесът обмисля нов формат за определяне на заплатите?

Под въпрос са бонусите за стаж и на база свършена работа
Обновена: 25 ное 2011 15:00 | 25 ное 2011 14:22,
63
Бизнесът обмисля нов формат за определяне на заплатите?
Снимка: архив Булфото

Веднага след като правителството обяви намеренията си да сложи край на механизма, по който се изчисляват чиновническите заплати досега, бизнесът подсети, че оптимизация може да се поиска и за заплатите на работещите в частните фирми.

Работодателите дадоха сигнал, че при формиране на заплатите в стопанската сфера също трябва да отпадне добавката за прослужено време, като тя влезе еднократно в основната заплата, а бонуси да се дават само при добре свършена работа.

„Защо промяната трябва да се отнася само за държавните служители, след като по сегашната нормативна уредба добавката за стаж не е ограничена само до държавните служители, а се отнася и до работещите в частния сектор“, попита парламентарният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Ивелин Желязков.

Презумпцията на бизнеса е, че един служител, работил дълго време на дадена служба, но с неясна продуктивност, всъщност ще получава повече пари, отколкото един млад служител, който няма стаж, но е вършил по-качествено същата работа.

Според представителите на бизнеса добавката за прослужено време е изключително отживял метод на заплащане, който не стимулира служителите, тъй като не отразява количеството, качеството и резултатите от техния труд.

„Обвързването на част от допълнителното възнаграждение непосредствено с качеството на работа и постигнатите резултати намираме за много удачна и иновативна мярка“, коментира Желязков.

При този метод акцентът пада върху резултатите от работата и върху стимула за по-качествен труд. Затова според него добавката за прослужено време трябва категорично да отпадне и да се включи еднократно в размера на основното трудово възнаграждение, защото само така ще се гарантира по-нататъшното увеличение на заплатата в целия й размер.

Бизнесът смята, че това е използван и даващ добри резултати в реалния сектор подход. „Навсякъде по света частният бизнес стимулира служителите с бонуси и това не е тайна. Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение“, сподели Желязков.

Вече стана ясно, че предложената от кабинета реформа в обществения сектор ще стартира пилотно от 2012 година. Така държавните служители ще получават твърдо възнаграждение без възможност за бонуси, ако не вършат работата си качествено.

Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси.

Още икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Георги, за какво ти е закон за това че искаш адекватно заплащане? Него трябва да го изискваш като преговаряш за заплатата си с така наречения бизнесмен. И закон да има ти като си балък шефчето пак ще ти плаща колкото той си реши, щот навеждаш глава и само сумтиш
19
1
 
35
 
! Отговори
Ь преди 12 години
При положение, че българския бизнес е сбирщина от алчни и нкадърни тиквеници, които смятат, че за една година се става милионер, не може да се очаква да налеят пари, там където е необходимо, а именно да стимулират служителите да си свършат работата.
18
3
 
46
 
! Отговори
Вкарал на Челси преди 12 години
Абе хубаво е да се дават бонуси за добре свършена работа, но всички много добре знаем, че в България такова нещо няма. И колко трябва да е заплатата на един "бизнесмен", който в петък, в 12.00 ч. на обяд се качва на колата си за 100 000 лв. и заминава да си харчи парите, които е откраднал от държавата и от ниските заплати на служителите си, които работят на някакви допотопни компютри?
17
3
 
16
 
! Отговори
Бач преди 12 години
А са ми резнали с 1 лев заплатата, а съм оставил капиталюгите да си работят сами.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако зависи от мен на "бизнеса" в близки години ще му се наложи да си внася работници. За съжаление българина няма навиците да отстоява качествена заплата и се наема да работи за без пари, след което по цял ден мрънка във форумите че управниците са криви... Това никога няма да се промени, защото аз ако откажа да работя за малко пари, след мен ще дойде някоя балама който ще се наеме да работи колкото да преживява, така се влиза в един порочен кръг от който няма излизане...
15
2
 
31
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 12 години
А КОГА ЩЕ ВЪВЕДЕТЕ С ЗАКОН МИНИМАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ЧАС-5 ЛВ-1 КУТИЯ ЦИГАРИ.ВАШТА МАМААА
14
0
 
9
 
! Отговори
gft преди 12 години
хаха и това са "бизнесмени"??? разбира се че ще платиш повече на този който ти е докарал повече приходи във фирмата, какъв ще му е иначе стимула, да продължава да опитва? вместо нашия "бизнес" да става по конкурентно способен, става точно обратното.
13
2
 
29
 
! Отговори
мизерен работник преди 12 години
Еййй, чудят се как да ни прецакат още и още. ***..цата им ненаситна.
12
2
 
40
 
! Отговори
долу бизнеса преди 12 години
Криза е-няма работа-пада заплатата,а шефа-*** с ново БМВ??!!!!!!!!!!!!!!!!Да го ду...а българският бизнес-да върви по дяволите,дай Боже повече хора да се уредят на запад!!!!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da misli biznesa ,to veche ostana bez rabotnizi sled dve godini pazara na vjakade otvarja i nachijat biznes togava i zigani ne moje nameri za rabota biznes li div balkanski chorbadjiluk ama da gi vidim
10
3
 
53
 
! Отговори
черноглед преди 12 години
В частните фирми още малко и ще поискат да си плащаме, че работим при тях
9
2
 
31
 
! Отговори
някой преди 12 години
Аз мисля, че е крайно време да се напише нова статия под заглавие: "Наемните работници обмислят нов начин на работа"!
8
10
 
3
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Супер! Действайте :)
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито на всички работещи, били те в частния бизнес или на държавна заплата, другия път като гласувате мислете.
6
4
 
41
 
! Отговори
Най-добре преди 12 години
Май,най-добре ще е за бизнеса да не дава заплати-дълг на всеки да е да работи ангария за благото на българският бизнес,съставен от субекти,които в нормални държави са по затворите!
5
2
 
47
 
! Отговори
инед преди 12 години
То ако навсякъде плащаха според добре свършената работа - повечето депутати и министри да са умрели от глад.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха-ха-ха-ха. Каква стана тя сега. Миналата седмица всички викаха "режииииии". Сега може и техния джоб да бръкнат. Така става като не гледаме по-далеч от носа си.Пс. И аз съм в часнтия сектор.
3
1
 
35
 
! Отговори
asd преди 12 години
"Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси.""Ефективните човешки ресурси" ще ги постигнете къде 2014г., когато отпадат ограниченията на трудовите пазари в ЕС... т.е. ще "барате папура"
2
4
 
52
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Кой бизнес?В България такова нещо няма. Наричащите себе си бизнесмени са шайка крадци, кито гледат само как да не плащат ако може заплати, а да им се работи по 12часа мин. Не дават пари нито за иновации, нито за обучение на персонала, само пучалба им е в тиквите.
1
2
 
16
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Те в частния както ша ви послушат, как да дават заплати..........верно има много загубеняци на високи постове!!

Спонсорирани публикации