Бизнесът обмисля нов формат за определяне на заплатите?

Под въпрос са бонусите за стаж и на база свършена работа
Обновена: 25 ное 2011 15:00 | 25 ное 2011 14:22,
63
Бизнесът обмисля нов формат за определяне на заплатите?
Снимка: архив Булфото

Веднага след като правителството обяви намеренията си да сложи край на механизма, по който се изчисляват чиновническите заплати досега, бизнесът подсети, че оптимизация може да се поиска и за заплатите на работещите в частните фирми.

Работодателите дадоха сигнал, че при формиране на заплатите в стопанската сфера също трябва да отпадне добавката за прослужено време, като тя влезе еднократно в основната заплата, а бонуси да се дават само при добре свършена работа.

„Защо промяната трябва да се отнася само за държавните служители, след като по сегашната нормативна уредба добавката за стаж не е ограничена само до държавните служители, а се отнася и до работещите в частния сектор“, попита парламентарният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Ивелин Желязков.

Презумпцията на бизнеса е, че един служител, работил дълго време на дадена служба, но с неясна продуктивност, всъщност ще получава повече пари, отколкото един млад служител, който няма стаж, но е вършил по-качествено същата работа.

Според представителите на бизнеса добавката за прослужено време е изключително отживял метод на заплащане, който не стимулира служителите, тъй като не отразява количеството, качеството и резултатите от техния труд.

„Обвързването на част от допълнителното възнаграждение непосредствено с качеството на работа и постигнатите резултати намираме за много удачна и иновативна мярка“, коментира Желязков.

При този метод акцентът пада върху резултатите от работата и върху стимула за по-качествен труд. Затова според него добавката за прослужено време трябва категорично да отпадне и да се включи еднократно в размера на основното трудово възнаграждение, защото само така ще се гарантира по-нататъшното увеличение на заплатата в целия й размер.

Бизнесът смята, че това е използван и даващ добри резултати в реалния сектор подход. „Навсякъде по света частният бизнес стимулира служителите с бонуси и това не е тайна. Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение“, сподели Желязков.

Вече стана ясно, че предложената от кабинета реформа в обществения сектор ще стартира пилотно от 2012 година. Така държавните служители ще получават твърдо възнаграждение без възможност за бонуси, ако не вършат работата си качествено.

Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси.

Още икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Или някакви 20-30 годишни хлапета - икономистчета от "Индъстри Уотсч" и подобни вечер по всички телевизии да плямпат. Работещи хора за 300 лв. на месец, се чудят как да платят ток, храна, дрехи за децата си, а разни *** кухи *** водят предавания за врачки, липосукции, луксозни къщи.
39
1
 
24
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 12 години
Блгарите сме по зле и от Турското робство.Това че са ни оставили да говорим каквото си искаме е бонус затова че са ни ограбили .240 ДЕПУТАТИ КАКВО РАБОТЯТ?
38
3
 
29
 
! Отговори
кочо преди 12 години
Егати бизнесмените,а какво ще кажете за лоялноста на работника към фирмата, кой ще ви работи за черните ви очи, *** ***,***.
37
2
 
16
 
! Отговори
геро преди 12 години
Заплащане за добре свършена работа ,това правило одавна трябваше да бъде въведено.Не трябва разни сладкодумци да вземат повече пари от съвесният работник
36
2
 
11
 
! Отговори
dancho82 преди 12 години
za poreden pat robovladelcite v BG se opitvat i 6te go napravqt da vzemat i malkoto pari na robite v BG!!Tova ne sa rabotodateli,a sa robovladelci i to na sobstvenia si narod!!Pone kato sme bili pod tursko robstvo sa bili turci,a i sega e sigurno po-zle!!
35
4
 
6
 
! Отговори
извънземно преди 12 години
До: номер 25Такова животно "паунд" няма драги мой землянино!Освен това, ако наистина не си от друга планета и се тъпчеш със черен хайвер, със сигурност ще те приемат по спешност в реанимацията.Все едно аз да се хваля, че се тъпча със сол и пипер, или със пчелен мед.С други думи, личи си че само насън си ял черен хайвер.Ех, аз горкия, не мога като теб да се похваля с такъв живот.Е, обикалял съм по стриптийз баровете в Джорджтаун във Вашингон, влизал съм в Белия дом по покана на сенатор ...
34
2
 
11
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
Жорко законите са за всички - няма такова разграничение в законовата уредба на нито една държава в света на бедни и богати! Когато ти отиваш да работиш някъде ти се ДОГОВАРЯШ с работодателя си срещу каква сума ще му свършиш дадена работа - точка по въпроса! Ако не умееш да се договоряш или се съгласяваш на всичко проблема си е изцяло твой.
33
1
 
17
 
! Отговори
работник преди 12 години
Няма частна фирма в която да работи някой дълги години и да го държат без да е продуктивен. Частника не може да си го позволи.
32
4
 
24
 
! Отговори
Готвач преди 12 години
Смятай тоя 25 какъв хайвер яде за 12 паунда, хахах... Да не ядеш спермолин от пакистанци ве? хахах
31
3
 
21
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
До 25-ти, мислиш ли, че като цяло на някой му пука как я караш. Явно страдаш от някакъв комплекс за малоценност и си решил да го избиваш тук. Възможно ли е *** нещо да не е в нормата или просто си решил да се правиш на велик.
30
0
 
19
 
! Отговори
gft преди 12 години
@25хаха ти пак ли се появи :D. айде кажи де от къде го взимаш този хайвер за 12 паунда за 100гр, ***
29
2
 
33
 
! Отговори
ГЕОРГИ ДО 20 преди 12 години
ЗАКОНА Е ДА ЗАЩИТИ БЕДНИТЕ.БЕДНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СКАЧАТ.А АЗ РАБОТЯ В ДРУГА ДЪРЖАВА 10 Е НА ЧАС.А ШЕФА МИ ИМА ФИАТ ПУНТО ЗА 3 ХИЛ Е И БАЧКА НАРАВНО С МЕН,ТАКА ЧЕ ОТКРИЙ РАЗЛИКАТА
28
1
 
28
 
! Отговори
Идея преди 12 години
Българския бизнес да мине 5 годишен семинар в трудов лагер като Белене или "Полярна сова" в Сибир! Тема на семинара-"Да покажем на работника как се работи"!!!
27
2
 
25
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Бълагркси биознес и БОНУСИ.... чакайте от олиграха-комуноид с подарен бизнес.... иам да чакате бая....
26
3
 
53
 
! Отговори
късмет преди 12 години
Да Ви *** бизнеса! Големи бизнесмени и разбирачи станаха всички! Затова сме на тоя хал! Бизнесмените ако ги питаш биха давали 200 лева на хора с по две висшета, даже и 200 не биха дали! Нека продължават така, в един момент ще ги дават на ***, щото други няма да останат в тази държава! Късмет *** обезкървени!
25
49
 
9
 
! Отговори
Отвън преди 12 години
Здравейте мишки!Как сте?Готови ли сте от май,да църкате за 290 лв гризачи?Батко ви е с плата от 3000 паунда-чистички като сълза,се шири в 190 кв апартамент,друг е дал под наем, да го обитават наскоро придошли гладни мишки гризачи като вас.Батко ви го пие само с черен етикет - чисто!Батко ви яде,не яде,ами се тъпче с черен хайвер - кутийка 100 гр - 12 паунда,а не муа само лютеница като вас.Батко ви се излежава до 12,защото отмаря след бурен нощен живот!290 лв мбухахаха
24
6
 
25
 
! Отговори
Шака Зулу преди 12 години
Стига сме се оплаквали. Давайте да подкрепяме железничарите и да наврем целия бизнес и управляващите в *** г*з. Само, ако сме обединени, можем да постигнем нещо.
23
1
 
28
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 12 години
РАНО ИЛИ КЪСНО БАЛЪЦИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ.....ЧИСТО ФИЗИЧЕСКИ.НАЙ МАСОВАТА ПРОФЕСИЯ-ГУРБЕТ
22
1
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Прав си донякъде,но някъде няма избор и не си в позиция да се пазариш,особено с днешна дата!
21
3
 
36
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 12 години
След някоя друга година, на всички т. нар. бизнесмени ще им излязат през носа всички пари, с които са ощетили служителите си и ще молят за милост. Наивно е да се смята, че тази система ще оцелее в този си вид.

Спонсорирани публикации