Мобилтел и Vivacom с един собственик?

Австрийската група Telekom Austria може да купи Vivacom, пише Die Presse
Обновена: 17 яну 2012 14:52 | 17 яну 2012 14:51, Бойчо Попов
120
Мобилтел и Vivacom с един собственик?
Снимка: Reuters

Четири години след последната си голяма експанзия - закупуването на беларуския Velcom за 1,4 млрд. евро и неуспешното придобиване на дял в Telekom Srbija през миналата година, пред собственика на Мобилтел - австрийския Telekom Austria (ТА), се отваря нова чудесна възможност за разширяване на Балканите.

„Третата по големина българска телекомуникационната група с фиксирани и мобилни мрежи Vivacom e обявена за продажба. И TA е фаворит за придобиването“, пише авторитетният австрийски всекидневник Die Presse.

TA вече е активна в България с Мобилтел. Групата придоби оператора през 2005 г. от инвеститорска група, водена от Мартин Шлаф, за 1,6 млрд. евро. Мобилтел сега има около 5,2 млн. клиенти и оборот от повече от 500 млн. евро на година (окончателните резултати за 2011 г. все още не са налични) и е лидер на пазара. Номер две на пазара е Глобул - дъщерно дружество на гръцката Cosmote (OTE).

Мобилтел обаче управлява само мобилни комуникации. Затова фиксираните бизнес мрежи на Vivacom са обект на желание за TA, като в резултат ще има възможност за взаимодействие.

Възможната цена за сделката в момента се проучва в бранша от инвестиционната банка Morgan Stanley, на която е възложено изпълнението на сделката. Vivacom е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро, като той дори може да я принуди да обяви несъстоятелност. Ето защо при сделката по-важна ще е не покупната цена, а поемането на дълговете и преструктурирането.

Засега интерес към компанията са обявили няколко компании, сред които е Oger Telecom. С тази компания в продължение на повече от година и половина кредиторите търсят начин за сделка, но засега все неуспешно.

В процедурата е и турският мобилен оператор Turkcell. Оферта за телекома подаде и българската компания "Експат капитал", собственост на бившия министър на икономиката и на държавната администрация Николай Василев. Ако турците и Василев подадат обвързваща оферта, австрийският телеком ще се опита да „надцака“ офертата им.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: МобилтелVivacomTelekom Austria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
44
 
! Отговори
me преди 12 години
Ъъъ, а антимонополната комисия къде е? То не че и Виваком не са за нея, но там парите вече са препрани. Но след изкупуването на СпектърНет и Мегалан, това ще направи Мтел абсолютен монополист, държащ всички комуникационни услуги. И доста вероятно ще убие всички малки интернет-доставчици. Мога само да се надявам това да не се случи.
14
9
 
68
 
! Отговори
Професора преди 12 години
Предлагам след това Мтел да лапне и Глобул и българите да спрем да говорим по телефони,поради невъзможност плащане на надписани сметки и да развием телепатичните си умения!
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е така се справят с конкуренцията монополистите!!!!!
12
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМИ ТАКА СТАВА КАТО ШЕФОВЕТЕ НА ВИВАКОМ СА СУПЕР ПРОСТИ МЕНЪДЖЕРИ ИМАХА ШАНС ДА Я РАЗВИЯТ АМА Я ЗАДЪЛБАХА ДО ДЪНОТО НИКОЙ НЕ ИСКА ВИВАКОМ ЗАЩОТО НЯМАТ ДОБРИ УСЛОВИЯ ЕДВА ЛИ ИМАТ ПОВЕЧЕ ОТ 100000 АБОНАТИ И ТО НА ВАУЧЕР ДЕТО НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ КАРТИ ОТ ГЛОБУЛ ИЛИ МТЕЛ
11
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако КенефТел, вземат Виваком и аз ще мина на Глобул!!!!!!!!! Аман от дране!
10
1
 
39
 
! Отговори
танкист преди 12 години
до 7 и аз искам без роуминг в ес и да си взимаш карта от където ти скимне ама нейсе надали ще го доживея, иначе и към момента е по изгодно да говориш със англиска или немска карта в бг в роуминг пред предплатена българска карта което е меко казано необяснимо.
9
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога няма да мина към Глобул, защото не възнамерявам да наливам пари в икономиката на смрадливите гърци.
8
3
 
49
 
! Отговори
east преди 12 години
Тая сделка няма да се случи, ако комисията по монопол си свърши работата. А ако стане, значи няма държава и ще е поредното доказателство, че нашите политици ни продават като *** на всеки, който пожелае.
7
8
 
55
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Глобул са същите *** като другите изброени.
6
0
 
34
 
! Отговори
джонка преди 12 години
Пак се въртят яко схемите.....1,65 млрд дълг.
5
0
 
55
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Е ТЕ СЯ СИ *** МАЙКАТА.....ако и това стане,ще ни дерат австрийските евреи,тъй както и турчин не ни е драл.....мама Ви монополистическа
4
0
 
47
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
КРС да си свърши работата!
3
1
 
64
 
! Отговори
ИТ преди 12 години
Антимонополно законодателство? Нещо от ЕС по въпроса?
2
4
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъкмо щях да бягам от М-тел във Виваком ! Значи ще ходя в Глобул!
1
2
 
46
 
! Отговори
танкист преди 12 години
егати кефа, нерде вива нерде менте тел, сега ако станат едно просчай конкурентен пазар, добре поне , че не се излъгах да мина от глобул на вива, щото м тел съм ги отписал отдавна.

Спонсорирани публикации