Мобилтел и Vivacom с един собственик?

Австрийската група Telekom Austria може да купи Vivacom, пише Die Presse
Обновена: 17 яну 2012 14:52 | 17 яну 2012 14:51, Бойчо Попов
120
Мобилтел и Vivacom с един собственик?
Снимка: Reuters

Четири години след последната си голяма експанзия - закупуването на беларуския Velcom за 1,4 млрд. евро и неуспешното придобиване на дял в Telekom Srbija през миналата година, пред собственика на Мобилтел - австрийския Telekom Austria (ТА), се отваря нова чудесна възможност за разширяване на Балканите.

„Третата по големина българска телекомуникационната група с фиксирани и мобилни мрежи Vivacom e обявена за продажба. И TA е фаворит за придобиването“, пише авторитетният австрийски всекидневник Die Presse.

TA вече е активна в България с Мобилтел. Групата придоби оператора през 2005 г. от инвеститорска група, водена от Мартин Шлаф, за 1,6 млрд. евро. Мобилтел сега има около 5,2 млн. клиенти и оборот от повече от 500 млн. евро на година (окончателните резултати за 2011 г. все още не са налични) и е лидер на пазара. Номер две на пазара е Глобул - дъщерно дружество на гръцката Cosmote (OTE).

Мобилтел обаче управлява само мобилни комуникации. Затова фиксираните бизнес мрежи на Vivacom са обект на желание за TA, като в резултат ще има възможност за взаимодействие.

Възможната цена за сделката в момента се проучва в бранша от инвестиционната банка Morgan Stanley, на която е възложено изпълнението на сделката. Vivacom е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро, като той дори може да я принуди да обяви несъстоятелност. Ето защо при сделката по-важна ще е не покупната цена, а поемането на дълговете и преструктурирането.

Засега интерес към компанията са обявили няколко компании, сред които е Oger Telecom. С тази компания в продължение на повече от година и половина кредиторите търсят начин за сделка, но засега все неуспешно.

В процедурата е и турският мобилен оператор Turkcell. Оферта за телекома подаде и българската компания "Експат капитал", собственост на бившия министър на икономиката и на държавната администрация Николай Василев. Ако турците и Василев подадат обвързваща оферта, австрийският телеком ще се опита да „надцака“ офертата им.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: МобилтелVivacomTelekom Austria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
33
 
! Отговори
Ей преди 12 години
Махайте се колкото може по скоро от Ментел. Изключителни мошеници.. ДГД. Така ще стане и с Виваком ако го купят тия.
34
3
 
25
 
! Отговори
Измамници преди 12 години
"Viv е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро"Ако фалират ще е прекрасно !
33
3
 
26
 
! Отговори
Да фалират ! преди 12 години
Продажбата на БТК и последвалите я "сделки" са най-голямата измама в новата ни история. А самата VIV е най-некадърната и измамна фирма в България.
32
0
 
34
 
! Отговори
Крокодилов преди 12 години
Докога Viv ще се продава и препродава и дълга и ще расте, у бря, над 1,6 милярда бре,бре,бре. Та това е бившето БТК, кой още го приватизира, още ли крадете с пълни шепи и г.зове от наште пари, бе парвенюта недокривени. Николай Василев, бивш министър и на БТК в т.ч., сега ще я купува. Червата ще си влачите на километър, из4едници народни и мародери мръсни. ще ви дойде временцето, юпинца и бизнесменчета...
31
0
 
32
 
! Отговори
Бай хой преди 12 години
Айде готово, пак ще сме нае*ани с тоя монопол... от 15 години една от най-бедните държави в ЕС, плаща едни от най-високите цени на телекомуникационни услуги..
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано турския оператор ги купи, но без Джуджо Василев (да се чуди човек как е свъртял такава здрава пачка) ,за да има все пак някаква конкуренция между операторите
29
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комисията по Монопола при всички случай трябва спре една такава сделка !!няма вариант в, който това да е възможно да се случи. Ако един ден все пак се случи това наистина ще е доказателство що за помия ни управлява и гледат само поредната комисиона на гърба на бедния българин
28
1
 
31
 
! Отговори
Евала запад- еничари преди 12 години
Няма да има роден монопол БТК,ще има австриски монопол пълнещ касичката на австрииския пенсионен фонд.
27
0
 
27
 
! Отговори
Оги преди 12 години
Как се стига до 1.65 млрд дълг. Мен хазяите ще ме изгонят ако не си платя за месец, не ми дават вересия в магазина, спират ми тока ко не си платя. Как ли?!
26
1
 
21
 
! Отговори
0т 25 преди 12 години
1.8 месеца да се чете 1 година и 8 месеца :)
25
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ползвам Виваком на 12лв такса и съм супер доволен от 1.8 месеца ... вече я няма тази тарифа . не и във варианта в който аз я взех тогава..Имам безплатни във Виваком, безплатни национални,безплатен мобилен интернет, който се натрупва ако не го изразходя и безплатни към стационарни. Не плащам нито лев над това което ползвам и ми е достатъчно..На М-тел преди 3-4 години под 80-100лв не падах ... зарязах ги. дори картата не съм закрил още.. не съм и плащал таксата.. няма и да им платя!мошенници
24
3
 
44
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Браво !И аз така мисля ,...МТЕЛ......вън!Те си сменят имената ,на БОБ ,...на ФАСУЛ ....МОШЕННИЦИ ***!Лъсна им голият задн.к !
23
1
 
34
 
! Отговори
янаки преди 12 години
всичките са еднакви,аман от мобилно робство. имах 3 апарата-по един на всеки оператор,захвърлих двата и сега ми остана само един на глобул. скоро и той ще отиде на мобилните гробища....
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Viv е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро, като той дори може да я принуди да обяви несъстоятелност.Пълни глупости...
21
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важното е овцете да се лъжат че могат да избират.Нищо че *** текат в един джоб.Демокрация ръйш ли.Като свободата да 'избираш'доставчика на ток.
20
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вивата ли? Друг път.Тези с абонаментните есемеси за някаква игра за милионери /не са само те/. Пък после изпращаш стоп, за да се откажеш, пък после те питат ама наистина ли искаш да изгубиш всичко . Начинът е да им теглиш една българска и да не им платиш сметката.
19
11
 
57
 
! Отговори
Бягайте от Мтел преди 12 години
Мтел е най-скапаната и нагла селска фирма .. тяхната дъщерна марка БОБ е с цел да си върнат избягалите клиенти ама на **** ! Да идва май месец и да оставя Ментел завинаги в историята .. от година и половина само им плащам .. и то две карти , понеже с едната ме накичиха ей така да плащам там .. а миналата година ми отказаха молбата за прекратяване на договора , но сега нали има нов закона затова ще ме хванат за дедовия .. иначе съм на ГЛОБУЛ и съм много по-доволен ! Да фалира Мтел .. ****ка им ***
18
102
 
30
 
! Отговори
Анкета преди 12 години
Моля, нека тук да гласуваме дали сме доволни от Българските оператори.Доволните да гласуват с "+"Недовлните да гласуват с "-"
17
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
леле какви глупусти пишете и се мислите за умни и разбиращи..
16
1
 
72
 
! Отговори
Zemevladelec преди 12 години
Между 3-те оператора от няколко години съществува картелно споразумение за еднакво високи цени, за което бяха разследвани от комисията по фин. надзор при Станишев. Естествено нищо не се доказа.....но цените са факт !

Спонсорирани публикации