Бизнесът предупреждава за нови фалити заради скъпите горива

Автобусните фирми залагат второ увеличение на цените за февруари
Обновена: 23 фев 2012 14:40 | 23 фев 2012 11:47,
78
Бизнесът предупреждава за нови фалити заради скъпите горива
Снимка: Булфото

Рязкото поскъпване на горивата през февруари създава сериозни опасности за секторите, които са най-силно зависими от тях. То поражда опасност от поскъпване на услугите и последващи фалити, ако цените продължат да се движат нагоре.

Това обявиха в сутрешния блок на БНТ Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите и Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

От началото на февруари се е наложило компаниите за автобусни превози да вдигнат цените на билетите, но след поскъпването на дизела от миналата седмица със сигурност ще има нови корекции - средно с 1-1,50 лв. в зависимост от дестинациите за превозите, обясни Столарски.

Хората от транспортния бранш изразяват сериозните си притеснения и от факта, че заради поскъпването на горивата немалко фирми ще преминат в сивия сектор, което допълнително ще утежни работата на законно работещите.

Подобна ситуация на извънреден скок в цените на горивата се получи и в началото на миналата година, когато държавата се намеси, като поиска временен мораториум.

Според Миролюб Столарски държавата дори вече е закъсняла с подобна намеса в полза на бизнеса. Като пример за държавна намеса той посочи Австрия, където транспортните компании временно са освободени от държавни пътни такси.

От името на хлебопроизводителите Мария Кукушева посочи, че сред колегите й настъпва видима паника заради нарасналите разходи. Производителите със сигурност в скоро време ще прибегнат до увеличение в цената на хляба, но Кукушева отказа да прогнозира процента на това поскъпване.

Тя припомни, че цената на дизела се е удвоила от 2003 г. досега, докато хлябът е запазил стойностите си от 1989 г.

Браншът отдавна изпитва затруднения, балансирайки между ниската покупателна способност на потребителите и растящите разходи за производството, посочи Кукушева.

Сериозни опасения от поскъпването на течните горива и предстоящото уверичение на природния газ изразиха пред Investor.bg и от асоциацията на зърнопроизводителите.

Председателят на съюза Ангел Вукадинов обясни, че заради очакваното поскъпване на газа стопаните прогнозират пореден скок в цените на азотните торове, което успоредно с скъпия дизел ще повиши разходите за пролетната сеитба.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
България в ценови шок , икономически колапс и в стачна вълна ! И това откакто Борисов и Герб дойдоха на власт ! 1 пример- за близо 3 години тока с 38 процента увеличение/Тиквата обеща да го намали/. Бензин и дизел гонят 3 лв./ През 2009 г бензин 1.76 ,дизел 1.90 лв./. Хранителните продукти с 60 процента увеличение,услугите с 40 процента. Да ви е честит новия морал. Вие се чудете как да си платите консумативите,а контрабандата и кражбите добиха нечувани измерения. Искахте Герб ааааааааааа
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
разстрели,не протести!!
50
0
 
6
 
! Отговори
стефан преди 12 години
абе карайте си колите,хич да ви не дреме че сте жалки,бедни,крепостни селяни и хора с робска психика.....карайте си..
49
1
 
3
 
! Отговори
к.сидерова преди 12 години
Всъщност исках да кажа, че тук в Кипър цените сякаш са по евтини от Бълграските.. Ето днес си заредих колата на 1, 29 евро - А98, на следващата бензиностанция Еко, бензина беше 1,30 евро.. за 20 евро ми наляха 15 литра бензин..
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще минавам на метан, прежалих се
47
0
 
2
 
! Отговори
к.сидерова преди 12 години
Телефоните са много по евтини, един смс е точно 2 цента, стоки такива от втора необходимост ги гледам на двойно по ниски цени. Една голяма пържола с кост, струва 0,90 евро, кило свинско е 2,30, мандарините са 0,90, крушите 1,50, хляба е 1,20, има и по евтин.. много от магазините правят промоции на 'старите' стоки от миналата седмица,на половин цена..
46
0
 
14
 
! Отговори
грозната истина преди 12 години
Днес да кажеж, че си българин не звучи никак гордо, дори звучи обидно! Няма нито една причина с която да се гордее човек че е българин! Ако Ботев и Левски видят какво става в момента никога не биха пожертвали живота си, заради Българските ***! Жалко че и аз съм българин!!
45
1
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Май ще продавам голфа и ще си купя едно магаре...
44
1
 
24
 
! Отговори
1111 преди 12 години
По скъп бензин повече ДДС и акциз за държавата.Иначе откъде ще съберат пари за бюджета,то среден и дребен бизнес вече няма/с някои изключения разбира се /.Това е политика на правителството.
43
0
 
2
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
kingstorm 100 октана вчера беше 2.81 лв.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пропан Бутан 1.44 Дизел 2.71 Бензин А 95 2.62
41
1
 
25
 
! Отговори
Мдааа! преди 12 години
На мен пък, да ви кажа честно хич не ми пука колко е бензина.Сама си се оценям, сама си се възнаграждавам както и с колкото реша.Иначе съм скромен държавен служител, със скромна заплата, но нескромни бонуси.Много ви здраве от мен.Нешева /съучредителка на ГЕРБ/
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 54 недей да пишеш във форума прадядо ти да не е имал компютър бе ***
39
0
 
10
 
! Отговори
Мастия преди 12 години
Повече бонуси, повече рахат.
38
1
 
9
 
! Отговори
Краля преди 12 години
Като са ви скъпи горивата, возете се на таксита! Ха-ха-ха
37
3
 
32
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Ама то бизнеса умря още преди три години бе!Дянков и Борисов си свършиха работата. Браво на юнаците!Ашкулсун Дянков!Аферим Бойко!Машалла ГЕРБ!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз не зареждам!
35
0
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 12 години
до 53Ти само по 9 месеца в годината ли си собственик на колата си?
34
0
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
44-ти, спад има и той не е малък. Пред нашия блок от около 30-35 автомобила поне 15 не са мърдали от първия сняг още! Това в София! Но не може да спре да се зарежда, защото много фирми нямат избор да не зареждат! Всички стоки, най-вече бързооборотните хранителни, се разкарват всеки ден! Хляба и сиренето няма как да стигнат по друг начин до магазина. Съвсем без да се зарежда няма как, иначе ограничение има и явно не им пречи!
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕНОЦИД И УБИВАНЕ ЧРЕЗ ГЛАД, БАВНО И МЪЧИТЕЛНО!!!!!! ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!

Спонсорирани публикации