Безработни ще започват собствен бизнес

Отпускат до 20 хил. лв. на хора с управленски умения
Обновена: 20 апр 2012 14:39 | 20 апр 2012 14:37,
126
Безработни ще започват собствен бизнес
Снимка: БТА

Безработните ще имат шанс да започнат свой бизнес, финансиран с евросредства, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Най-малко 2500 хора без работа ще могат да реализират своя бизнес идея и да стартират собствено предприятие. За целта те ще бъдат финансово подкрепени с до 20 хиляди лева, отпуснати по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Министър Младенов уточни, че за започване на собствен бизнес от безработни лица са предвидени общо 75 млн. лв. До 60% от сумата може да се използва за оборудване и ремонт на новосъздадените малки предприятия, съобщиха от ведомството на Младенов.

Подробен бизнес план безработните ще трябва да представят в бюрата по труда.

По новата схема могат да се включат безработни, завършили успешно обучение за предприемачески, управленски и бизнес умения, както и хора, които имат необходимата квалификация, знания и умения за развиване на самостоятелна стопанска дейност.

В рамките на 10 дни, считано от днес - 20 април 2012 г., всички заинтересовани лица могат да дават своите мнения и препоръки към Агенция по заетостта за условията за кандидатстване по схемата. Тези препоръки ще се вземат предвид,  преди да започне самото набиране на проектните предложения в бюрата по труда. Кандидатите могат да подават проектните предложения от 7 май до 31 май 2012 г.

Схемата предвижда безвъзмездна финансова помощ за безработни, регистрирани в бюрата по труда, които имат желание да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те ще придобиват специализирани знания и умения или получават компетентно консултиране за разработване на бизнес планове.

Досега общо 18 200 безработни са изявили желание да преминат подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес. От тях над 12 000 са одобрените да получат ваучери за обучение, 9 800 са се включили в обучение, а близо 4 800 са завършили успешно обучението.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
22
 
! Отговори
нарочна недомислица преди 12 години
Тази програма НЕ Е за предприемчиви безработни (оксиморон), а само за непредприемчиви. Ако някой самостоятелно е изкарал курс за счетоводсво примерно, ей така от предприемчивост, него не го допускат изобщо. Тази програма е само за лениви и немотивирани безработни, от които е сигурно че нищо няма да потръгне. Може би целта е някаква съвсем друга.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Швеция лекарите взимат по 10 000 Евро,ама на месец.Тия наште смешници ми твърдят,че ще правят бизнесмени с по една такава сума на калпак...Хахахахахха!!!!
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
един познат мина такова обучение. учеха какво е мишка, квавиатура, дебит сметка, кредит сметка... абсолютно ненужни неща според мен. поредния начин някой да си вземе някакви пари
14
0
 
3
 
! Отговори
Дека са те ? преди 12 години
Я па Ния управленски умения имаме. Моем дъ управляваме трактор и тапия имаме. Па кажете дека да идем да си поискаме Нашите 20 000 лв. дорде са несвършили ? С уважение, Б.Б.
13
7
 
13
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Ще се налеят толкова пари на неудачници по - добре да ги скъсат.Те ако бяха кадърни нямаше да са безработни в този недоимък на качествени кадри в частния сектор.Всеки на които му се работи и има мозък за 5стинки в главата няма как да остани без работа.Се скъсат тия пари а другите ще се намажат на дебели дебели филии с какви ли не схеми.Ей тва е.Пари на вятъра!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами това е за да кажат пред Европа ,че са дали пари за дребен бизнес.Един вид си измиват ръцете.Ако всеки дребен бизнесмен получи 20 000 към работещия му бизнес е едно.Друго е обаче да стартира някой и да ги изгуби.Просто не стигат за старт,а за подпомагане на работещ бизнес.По същия начин и на *** уж щяха къщи да им строят,като им дават.Извода обаче е само отчитане на дейност пред Европа.Всичко се краде в БГ!!!!!
11
0
 
15
 
! Отговори
:) преди 12 години
Харчим едни пари :)
10
1
 
14
 
! Отговори
Манго преди 12 години
Аз ши кандидацтвам за сопствен бизнес - ша крада
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Намирисва ми на цели квартали със забогатели ***.То е ясно че на българи няма да ги дадат парите, както не се дава и нищо друго в тая страна.Само *** се облагодетелстват.Строят им жилища за 20 милиона евро, дават им дърва, храна, дрехи , права над тези на българите.Никой за нищо не ги глобява,ток и вода не плащат данаци също.Ей ама то рай било да живееш в БГ-то бе, ама да си ***.То затова сигурно Тиквата се хвали че сме "живеели" добре, говорил е за свойте "черни" избиратели.
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с 20к може да се започне. Аз като започвах нямах и толкова. Въпросът е дали им се иска да работят! А по правило щом говорим за безработни хора, то на повечето от тях ищаха им за работа е почти нулев...
7
1
 
30
 
! Отговори
аpostol преди 12 години
Този филм вече сме го гледали В зората на ''демокрацията'' Тогава на всички съкратени даваха обезщетението от бюрото но труда накуп Хората се впрегнаха взеха парите и тогава почна ходенето по мъките То фирма то печати то фактури касов апарат и накрая фалит
6
2
 
34
 
! Отговори
man преди 12 години
Защо не споменават, че трябва предварително да се регистъра фирма и се задължаваш да наемеш трима служители в тази фирма. А ранкирането на проектите как ще става!? И защо след като имаш висше образование в тази сфера, трябва задължително да ходиш на въпросното "обучение за предприемачески, управленски и бизнес умения", който ваучер струва на държавата 600 лв. Условна държава, условни програми.
5
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какъв бизнес ще развият с 20 000 лева?Това са 3 заплати на някой от западна Европа.Освен това държавата почти ликвидира дребния частен бизнес.Ако има насока и наистина има нужда държавата съм съгласен.Ако обаче това е пак начин да се ''усвоят'' едни пари от ЕС дадени хей така и гушнати от някой,ясна ми е работата.То много лесно да раздадеш едни пари и да гушнеш %.После гаранция за успех няма.И в кой сектор ще стигнат 20 000?
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега общо 18 200 безработни са изявили желание, над 12 000 са одобрените, 9 800 са се включили в обучение, а близо 4 800 са завършили успешно обучението......А колко са получили пари да започнат собствен бизнес - май нито един, а?:)))Само партенки и усвояване на средства от наши фирми, провеждащи безсмислени обучения.....
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имаше преди години една програма за развитие на Странджа-Сакар.Тогава дадоха на желаещите да се заселят в района по десетки хиляди левове,нищо не направиха и парите отидоха от пусто в празно
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Охо рушвети и още как то определени "организаций" са оторизирани да пишат проекти за прект вземат от 2 до 5 хиляди лева и 11% при одобрение на проекта за въпросните 20 000 веднага 7200 влизат в чужди ръце 5 000 за уставен капитал 400 касов апарат и каквото е останало ще са такси и таксички
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мирише ми на рушвети, за да може човек да се класира за тези средства...

Спонсорирани публикации