Безработни ще започват собствен бизнес

Отпускат до 20 хил. лв. на хора с управленски умения
Обновена: 20 апр 2012 14:39 | 20 апр 2012 14:37,
126
Безработни ще започват собствен бизнес
Снимка: БТА

Безработните ще имат шанс да започнат свой бизнес, финансиран с евросредства, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Най-малко 2500 хора без работа ще могат да реализират своя бизнес идея и да стартират собствено предприятие. За целта те ще бъдат финансово подкрепени с до 20 хиляди лева, отпуснати по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Министър Младенов уточни, че за започване на собствен бизнес от безработни лица са предвидени общо 75 млн. лв. До 60% от сумата може да се използва за оборудване и ремонт на новосъздадените малки предприятия, съобщиха от ведомството на Младенов.

Подробен бизнес план безработните ще трябва да представят в бюрата по труда.

По новата схема могат да се включат безработни, завършили успешно обучение за предприемачески, управленски и бизнес умения, както и хора, които имат необходимата квалификация, знания и умения за развиване на самостоятелна стопанска дейност.

В рамките на 10 дни, считано от днес - 20 април 2012 г., всички заинтересовани лица могат да дават своите мнения и препоръки към Агенция по заетостта за условията за кандидатстване по схемата. Тези препоръки ще се вземат предвид,  преди да започне самото набиране на проектните предложения в бюрата по труда. Кандидатите могат да подават проектните предложения от 7 май до 31 май 2012 г.

Схемата предвижда безвъзмездна финансова помощ за безработни, регистрирани в бюрата по труда, които имат желание да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те ще придобиват специализирани знания и умения или получават компетентно консултиране за разработване на бизнес планове.

Досега общо 18 200 безработни са изявили желание да преминат подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес. От тях над 12 000 са одобрените да получат ваучери за обучение, 9 800 са се включили в обучение, а близо 4 800 са завършили успешно обучението.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
10
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
- Мамо, мамо, едни човеци копаят дупка!- Не се казва човеци, а хора!- Мамо, мамо, един хор падна в дупката!
36
0
 
21
 
! Отговори
селянина преди 12 години
Много лъжат бе,целта им е да излъжат безработните да се набучат с регистриране на фирма,да кажат ето имаш фирма вече не си безработен ,после да кажат е кандидатствал си ама не става проекта и чао.Хем си с фирма хем си без пари , ама не си безработен, а тотално излъган.
35
0
 
14
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
Кво производство бе тука за пари се говори не за производство да не говорим че *** ще се спукат да ти крадат турбините и панелите!Ами мъките при присъединяване към преносната мрежа?Овцата обикновено се СТРИЖЕ не и присаждат вълна та толкова и за парите!
34
0
 
26
 
! Отговори
до Иван Г. преди 12 години
Иване, не всичи останали без работа са неудачници! Недей ! Ако в българия има добри закони за развитие на малък и среден бизнес ще видиш как родината ни ще процъфти. Потенциала е в България но няма закони и от една страна държавата граби и рекетира работещите, от друга страна монопола изцежда народа като изсъхнали лимони.Междуфирмените договори работа не вършат те са като динена *** под краката, Трябва държавен закон но нито има кой да го измисли, нито има кой да го напише. Горе са мафията.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дайте ми да контролирам парите на една нация и мен не ме интересува, кой прави законите"Майер Амшел (Бауер) Ротшилд
32
1
 
17
 
! Отговори
до правителството, преди 12 години
Насърчете хората които имат малко земя, собствен покрив и пари да инвестират в производство на ветро-соларно производство на електричество. Повярвайте ми това ще е бъдещето на света ! Който отвори очите пръв, той ще бъде по добре. Трябват добри държавни закони и ще видите как може всичко.Погледната нощем от самолет България тъмнее като черна дупка. Ако *** са черни и нашия живот ли да е черен ?! Дайте да се разберем като бели хора !Индийското племе да изчезва на изток !
31
1
 
22
 
! Отговори
Иван Г. преди 12 години
Супер!!!! Вече виждам че едни фирми са направили успешен бизнес!! Да, прави сте. Това са фирмите за обучение на безработни! Абе хора, това е ялова работа. Кой неудачник останал без работа ще стартира собствен бизнес? 20 000 лв са сериозна сума, но освен магазин не знам какво може да се открие. Още повече, че около офиса вече е пълно с празни помещения на фалирали магазинчета ....Този от снимката ако трябва да си открие фирма, ако знае какви документи ще са му необходими ...
30
1
 
13
 
! Отговори
Пфуу преди 12 години
И какво ще направят с тези смешни пари ?!
29
0
 
16
 
! Отговори
Думба лумба преди 12 години
Направо да назначават безработните за бизнесмени!
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако главата ти работи и има добри закони всеки ще работи. Ако събираме данъци от народа за да храним *** и да купуваме депутатски лимузини , няма как да стане
27
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Някой трудно ще стигне до тези пари! Ще ги приберат някои, подобно на т. нар. природозащитници.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кадърните вън от БГ.А другите да станат кадърни. И после вън от БГ.
25
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато става въпрос за финансиране (от ЕС) нашите така са направили схемата, че за да спечелите финансирането трябва да сте подали документите (примерно) през дадена фирма. Само кандидати, минали през тази фирма печелят. Сещате се, че за да ви направи документите, тази фирма прибира 90% (примерно) от финансирането, което ще получите. После чета как коментирате, че нямаме полза от ЕС. Еми ние сме си виновни и само ние.
24
4
 
4
 
! Отговори
biznesmen преди 12 години
ами почва да звъниш ти. Естественно, че никой няма да ти се обади. трябва да се бориш и да не се отказваш лесно. Ако чакаш някаой нещо да те намери не става
23
0
 
33
 
! Отговори
Далавера Импекс ЕТ преди 12 години
Нека далаверите започнат... СЕГА !!!
22
1
 
15
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
А последното ти изречение описва всичко напълно и изчерпателно :) Колкото до въпросните "квалификационни" курсове, някой по-долу каза че ги учели на неща като "Що е компютърна мишка и има ли тя почва у нас?"
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво върви в тази бедна, скапана държавица, всичко живо се свило в черупката си и оцелява.Търговия ли, производство ли?!?!?!Тук добре са само мутрите и олигарсите.
20
2
 
19
 
! Отговори
Copper преди 12 години
Нещата не са така както са написани, няма да ти дадът парите за да си правиш бизнес, а ще ти възстановяват пари които трябва да имаш предварително и да инвестираш според бизнес плана си. Тъй че на дали много безработни които са на борсата са скатали 20 палки които евентуално да им бъдат върнати
19
3
 
8
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Плюс тва дори и да се отворят някакви тези новите яко ще подбият цените на такива като мен който с труд и собствени средства година след година съм бутал да го докарам до някъде че да храня семейство.като ми подбие цените щото почти нищо своя няма да е влошил отделно че ще е човек на някои и този някои ще му вържи някой други договори и поръчки с държавни фирми и както няма работа и стотици като мен сме умрели прави.Тва не е никак лоялно.Ама никак!Минавам в сивия сектор не ме *б*
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хехехехеее значи за да ми отпуснат мангизи за разработване на моята кръчма, която чака за ремонт защото не е по изискванията на ХЕИ.....ще трябва да премина през обучение как се управлява една кръчма. Понеже беше вървежна кръчмата през 90-тте и се пукаше по шевовете , защото и хората имаха пари наистина, сега 10 бона ми трябват за да я отворя наново вече с всички изисквания. И трябва да ме обучат за кръчмар ли тия, че да получа парите? Майка ви да е.а измекярска долна нагла крадлива!

Спонсорирани публикации