Газът може и да не поскъпне с исканите 16%

Обикновено цената се качва с 5%, успокои Делян Добрев
Обновена: 12 юни 2012 12:56 | 12 юни 2012 12:55,
170
Газът може и да не поскъпне с исканите 16%
Снимка: БТА

Все още не е сигурно, че искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 16% ще бъде одобрено от енергийния регулатор, обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

По думите му практиката показва, че на всеки три месеца "Булгаргаз" иска цената на синьото гориво да се повиши с 20-25%, но обикновено Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се съгласява на 4-5%.

Основният мотив, с който компанията поиска увеличението, е че няма реално подписан договор за отстъпки от страна на "Газпром", което не може да доведе до понижение на цената за потребителите, както обеща енергийният регулатор.

Добрев коментира, че от 1 април до края на годината за девет месеца ще получим отстъпка в размер на 120 млн. долара, които ще спестим, ако подпишем протокол, с който се ангажираме да вземем окончателно решение за "Южен поток" до 15 ноември.

"Страната ни обаче не бърза с подписването, за да не се окаже в ситуацията с "Белене" - когато сме подписали споразумение с редица отворени въпроси, които се опитваме да решим", коментира Добрев.

Той обясни, че срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвращаемост така, че на 15-та година да сме изплатили тръбата. "След това в следващите 20-30 години живот на тази тръба ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението", заяви Делян Добрев. 

Министър Добрев заяви, че "Южен поток" ще ни осигури по-голяма сигурност на доставките по трасето, тъй като суровината ще влиза първо в България.

Добрев каза още, че истинско понижение на цената на газа ще получим тогава, когато развием нашите възможности за добив на синьо гориво. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: цената на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Обикновено цената се качва с 5%, успокои Делян Добрев".А кой е този велик икономист Делян Добрев?Едно момченце, завършило културология в САЩ, на което чудно как му дадоха за една година диплома от УНСС?Как може някой да изучава народни танци и обичаи в САЩ, а после тук да му дадат за една година магистратура по икономика и да го сложат да упрявлява цялата икономика на държавата?!?И от каква позиция този ни разказва каво било ставало обикновено, като има опит нула и знания нула? Срам, позор
39
0
 
13
 
! Отговори
Тоя на снимката преди 11 години
прилича на ***. Това ли са най-способните хора от ГЕРБ. Едните шайка лъжци и изманици, другите прости ***.
38
1
 
14
 
! Отговори
ааа преди 11 години
"Обикновено цената се качва с 5%, успокои Делян Добрев". Спокойни ли сте за бъдещето си след тази новина?
37
1
 
9
 
! Отговори
Хора хора преди 11 години
РазБойко каза, че хамериканците ще ни докарат супер евтина газ по нова технология - директно от Луната. Верно е. Няма да има южен поток, ще има евтина хамериканска газ ... с картофи и праз, ха ха
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tova SA NAI NE ADEKVATNITE POMIQRI KOITO SME SI IZBRALI SAMI OSHTE MALKO I SHUTA V GAZA I DA GI NQMA KRADCI I IGRA4I S MONOPOLITE .INA4E BORISOV MNOGO SE KEFESHE KATO OTKRIVASHE NOVITE MOSHTNOSTI V LUKOIL NALI SHTE LAPA KINTI I TOI OT TAM SAS NEGOVIQ RPIQTEL ZLATEV S KOITO IGRAQT KARTI VSI4KI STE ZA ZATVORA IZMAMNICI MRASNI
35
0
 
11
 
! Отговори
До 36 преди 11 години
Точно такова, каквото миналата година ни проглушиха ушите с намалението, което щяло да стане, понеже сме щели да черпим свой газ.Над 70 пъти излизаха по всички медии да повтарят и преповтарят, как газта ни щяла да поевтинее с до 40% поради прехвалената връзка на Shell в наши териториални води....И какво след гръмките обещания на Вожда по внсички възможни медии?Ами вдигнаха цената с 15%.Такова намаление изработиха и сега.Чудно кои са *** които ги избраха и хвалят с пяна на уста до днес?
34
0
 
14
 
! Отговори
до IQ преди 11 години
Ми като взехте властта, що го не осъдиха Р.Овч.? Нали това обещавахте -Р.Овч., Масларова, Доган, Етем-Хептен, Кабил-*** - всички на подсъдимата скамейка!За това лековерните гласуваха за вас.А то какво-сменихте ги с Лъчо Мозъка, Румяна Желева, Калина Илиева-фалшификаторката, Делянчо-Трътлянчо.*** щом има некои та ви се връзват - крадете си и си лъжете-колкото щетеОт първи юли - всичко - сметки, храни, услуги, горива, услуги, билети - всичко поскъпва!МЕРСИ ГЕРБ!Това е ваша заслуга-до тук сте
33
1
 
10
 
! Отговори
БАБА ПЕНА преди 11 години
А газа можеше да е най евтин в България от цяла Европа.Искахте евро съюз и америка? На ВИ Европа и америка взети заедно! Бедняци! Евопейците ви казаха че индустрията не е ефективна и *** съсипаха икономиката.Европейците казаха на нож срещу русия и вие мамка им повтаряки като папагали.Ама Меркел плаща 200долара,а Бойко 800лв.Безмозъчни същества! Гласувахте за *** сега ревете.Пак гласувайте за тази американска пасмина начело с мутрата!
32
2
 
13
 
! Отговори
Свръхзависими преди 11 години
Германия са свръхзависими ор Русия. Направо са изпаднали под Руско робство. Построиха две тръби на северен поток и сега почват трета. И при това цената на газта им е наполовина на българската. А ние българите сме свръх НЕзависими. Да живее наща независимост. Дянков, помоли моля те хамериканците да ни разрешат да подпишем. Помоли ги хамериканците и некой лев да ни дават за тия военни бази по морето, само проститутките имат келепир от хамериканските войничета
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То не може хем *** на американците, бази против Русия, хем главен приоритет "Набуто" хем министър на икономиката кулууролог, хем пък и подаръци от Русия, защото и затваряме проектите и пречим с всички сили на нейните начинания.Дадоха ни цена за АЕЦА, която е най-ниската за такъв проект в света, но не ... на Бойко му е скъпо и отказва. Дадоха ни ред предимства, поеха цялото финансиране на българския дял, но не ... той иска всичко и насреща не дава нищо. Като не щат мира, следва секира.
30
0
 
9
 
! Отговори
ВМ преди 11 години
Е преди месец, два нали великият бб го намали с 10%???За какво увеличение се говори сега????
29
0
 
12
 
! Отговори
ЙОРДАН преди 11 години
ОГЛЕДАЙТЕ СЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО :БОЙКО КАЗА ЩЕ НАМАЛИМ ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА /РАЗБИРАЙ БЕНЗИН И ДИЗЕЛ/ , А ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ВИСОКИ И ДА СЕ ВДИГАТ.БОЙКО КАЗА - ЩЕ НАМАЛИМ ЦЕНАТА НА ГАЗТА ... СТАВА ОБРАТНОТОИ ВСЕ ТАКИВА ТЪПОУМНИ НЕДОИЗМИСЛЕНИ ИЗКАЗВАНИЯ ... НАЛИ ТИКВАТА ЩЕШЕ ДА ХОДИ ОВЧАР ДА СТАВА - ТО АКО СТАНЕ ЖИВО АГНЕ В БГ НЯМА ДА ОСТАНЕ.... ТИКВАТА СИ Е ТИКВА
28
1
 
11
 
! Отговори
до IQ 14,6 преди 11 години
Високоинтелигентни господине, Европа нищо, ама нищо не може да каже на Русия.Те също получават газ от Русия. Ние пък получаваме някъде до Дунав на най-ниска цена, и "незнайно" защо тук от другата страна започваме да умножаваме цената за крайния потребител.Проблемът не е в Русия . . . Като ти е толкова свидна Европа - защо изпращат автомобилите с най-лошо качество тук, месото с най-лошо качество тук . . .и целия производствен европейски ***?
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Газът може и да не поскъпне с исканите 16%Обикновено цената се качва с 5%, успокои Делян Добрев......................................................................Мистър Холивуд,много ме успокои!Значи ще качвате с малко но редовно!Къде са ви обещанията за по евтин газ,бе *** АМЕРИКАНСКО!
26
0
 
12
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Растящата ни енергийна зависимост от Газпром? Растящите цени на енергията и парното?България ще бъде тотално зависима от руските газови доставки. Решението на правителството за АЕЦ Белене е ПРЕДАТЕЛСТВО СПРЯМО НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ!
25
0
 
13
 
! Отговори
на делянчо майка му преди 11 години
а бре, мамин златен! нали рече че са ти обещали НАМАЛЕНИЕ на газа бе, синковец!Толкова му разбира главата на момчето и от икономика и от енергетика и от преговори! Пратиха го на 2 дни служба!Ценен та чак безценен кадър! Като всичките им "калинки" и "румянки"- хилещи се, с празни погледи, арогантни и най-вече - некадърни!Пише някой - ЕС да спре Русия!Как бе? 70% от открития газ на планетата е притях! ЕС прав й стои на Русия и ако на Путин му се доще - ЕК-то казачок ще играе! Кофти, ама е така
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, ха, ха ..."Все още не е сигурно, че искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 16% ще бъде одобрено от енергийния регулатор, обяви министърът на икономиката Делян Добрев"Тия съвсем се увъртяха в глупостите си... Това е им е от професионализма - всичките, дето се занимават с тези въпроси са "специалисти", като министърчето.Кой го бръсне "енергийния регулатор" и за кого е фактор другаде освен в България?!?Смешки.Лъгаха, мазаха, хем са твърдо против Русия, заради САЩ, хем ...
23
2
 
17
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
Кво са ти виновни русанаците.Дават ти право на избор или с нас или с американо-евреите.И последно време така се получава, че заради шайка политици страда целия български народ.Правилно го правят руснаците, нека им се налее мозък в тоя народ да знаят с кого е по-добре.
22
0
 
25
 
! Отговори
българче преди 11 години
Абе Делянчо нали като стана министър ходи в Москва уж за да намалиш цената на газа,това ли е резултата??????????????????
21
0
 
7
 
! Отговори
Morwel преди 11 години
Гледали сме го, но канарчетата пак се връзват, защото те не карат кола на газ или не използват газови отоплителни уреди. А малката подробност, че скок в цената на кое да е гориво веднага се отразява на всички други отрасли... много сложно, много мисъл трябва.

Спонсорирани публикации