Газът може и да не поскъпне с исканите 16%

Обикновено цената се качва с 5%, успокои Делян Добрев
Обновена: 12 юни 2012 12:56 | 12 юни 2012 12:55,
170
Газът може и да не поскъпне с исканите 16%
Снимка: БТА

Все още не е сигурно, че искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ с 16% ще бъде одобрено от енергийния регулатор, обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

По думите му практиката показва, че на всеки три месеца "Булгаргаз" иска цената на синьото гориво да се повиши с 20-25%, но обикновено Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се съгласява на 4-5%.

Основният мотив, с който компанията поиска увеличението, е че няма реално подписан договор за отстъпки от страна на "Газпром", което не може да доведе до понижение на цената за потребителите, както обеща енергийният регулатор.

Добрев коментира, че от 1 април до края на годината за девет месеца ще получим отстъпка в размер на 120 млн. долара, които ще спестим, ако подпишем протокол, с който се ангажираме да вземем окончателно решение за "Южен поток" до 15 ноември.

"Страната ни обаче не бърза с подписването, за да не се окаже в ситуацията с "Белене" - когато сме подписали споразумение с редица отворени въпроси, които се опитваме да решим", коментира Добрев.

Той обясни, че срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвращаемост така, че на 15-та година да сме изплатили тръбата. "След това в следващите 20-30 години живот на тази тръба ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението", заяви Делян Добрев. 

Министър Добрев заяви, че "Южен поток" ще ни осигури по-голяма сигурност на доставките по трасето, тъй като суровината ще влиза първо в България.

Добрев каза още, че истинско понижение на цената на газа ще получим тогава, когато развием нашите възможности за добив на синьо гориво. 

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: цената на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Абе поплювко, нали щеше да поевтинява бе некадърнико долен. *** некадърна, що не вземете да се пръждосате на майната си.
19
0
 
6
 
! Отговори
аха преди 11 години
Е друго си е тока да се вдигне с 10% сега за газта няма проблем да правим, дерете мамка ви то не остана вече...
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аха! Пак стария номер. Те искат 16 %, вие ги склонявате на 5% и народът ви е благодарен, че са само 5%! Тоя филм сме го гледали вече многоооо пъти! :-((Да се задавите дано м...та ви крадлива!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Делянчо я пак се допитай до бате ти Бойко за да не стават сакатлъци после(недоразумения),виж трайчо как изгоря от яркото слънце,айде нема нужда....
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преебаха Русия с милиони за Белене, сега ония започват да им го върщат за да се знае с кого е по-добре.
15
0
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
ТОВА Е ДА СИ МАНИПУЛАТОР....ПЪРВО СЕ ПУСКА НОВИНАТА ЗА ПОСКЪПВАНЕ ОТ 16%...ПОСЛЕ КОГАТО УФСИТЕ ЗАПОЧВАТ МАЛКО ДА ПРЕТРЪПВАТ ГИ УСПОКОЯВАТ ЧЕ ВИДИТЕ ЛИ НЯМАЛО ДА Е 16% А 5%...НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА НА ВСЕКИ 3 МЕСЕЦА!,,По думите му практиката показва, че на всеки три месеца "Булгаргаз" иска цената на синьото гориво да се повиши с 20-25%, но обикновено Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се съгласява на 4-5%...,,
14
1
 
5
 
! Отговори
бай Ганьо преди 11 години
Може.....ама надали !!! Чакаме довечера да се поправиш 5-6 пъти
13
2
 
12
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
ГЕРБ отново успяха да смъкнат увеличението на цената -АДМИРАЦИИ ГЕРБ , разбира се не можаха както обещаха да намалят цената на газа ...ама за това е виновен Станишев !!!
12
1
 
14
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Успокоих се напълно - само с 5 % ще се увеличи - СПОКОЕН СЪМ ВЕЧЕ , БЛАГОДАРЯ ТИ ГЕРБ !!!!
11
1
 
9
 
! Отговори
jj преди 11 години
Успокоих съ...!!
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как веднъж не казаха нещо да се намалява?Или заплатите да увеличат на работещите?
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как си Калинчо (Делянчо мамин)? Как е дипломата от Щатите? Научи ли се вече да лъжеш, както го могат Боце и Цеце?
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички цени се вдигат винаги на 1 юли, когато народът почива, гледа мачове и някак не забелязва какъв дебел му го турят отзаде. Весело лято!
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може и да ям довечера, а може и да не ям. Всяка вечер си мисля да ям пържола, но накрая кандисвам и на пържени яйца...
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не с 16%,а с 5% за да изглежда,че 5% е съвсем приемливо и като облекчение.Точно както онзи дето си удрял топките с два камъка и като го попитали защо го прави,отговорил:''А знаете ли какъв кеф е когато не ги уцеля?"
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодарим ти партийо.Откакто мутренската банда заграби властта в България след многократни намаления, обявявани от мутрата премиер слънце, цената на газта от 350 лв. стигна 700 лв. за 1000 куб.м. Сега пак няма да достигне исканите от Булгаргаз 812 лв., а ще се срине на 780 лв. за 1000 куб.м под овациите на овчата публика.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха опитват се да го прокарат като добра новина, радвай се народе, няма да поскъпва с 16%, а с 5% - успех и победа!
3
0
 
15
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
За икономическо предателство и лобиране за чужди компании по време на криза-РАЗСТРЕЛ.И ДКВеР защото са неподкупни ще се съгласят с новите цени.
2
1
 
4
 
! Отговори
NERON преди 11 години
KAK MOJE VE SAMO V BG CENSATA NA GAZA I NA EL.ENERGIATA DA SE VDIGA VSIAKA GODINA A NA VSIAKDE PO SVETA DA SI E EDNA I SU6TA CENA V PUTI PO EFTINA OT BG , KAK I ZA6TO KOI GI VIDGA TEZI CENI .NEMA TAKUV MONOPOL I LAPANE NA PARI KATO V BG
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е, в България цените падат отдолу нагоре.

Спонсорирани публикации