Само три партии сигурни за парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС

Коалиционното управление изглежда неизбежно, отбелязват от "Афис"
Обновена: 13 юни 2012 14:56 | 13 юни 2012 14:15, Красимир Ангелов
303
Само три партии сигурни за парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС
Само три партии са сигурни на следващия парламент. Снимка: Булфото

Само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни за следващия парламент, сочи социологическо проучване на "Афис".

Данните са от представително за страната изследване, при което са интервюирани 1010 пълнолетни български граждани през периода 9 - 12 юни 2012 г.

Според социолозите на по-ниско ниво избирателна активност - ГЕРБ на практика възстановява електоралния си потенциал от изборите през 2009 г., като се преизчислят данните спрямо потенциалните гласуващи.

БСП също е възстановила напълно потенциала си и е прибавила около 3% над това, което получи на предишните парламентарни избори.

Според проучването ако няма непредвидими събития е ясно е, че следващото управление на страната ще бъде в коалиционен формат. Той ще зависи основно от това около коя от двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП ще се завърти коалиционната вихрушка от страна на по-малките партии, твърдят социолозите.

От останалите партии на този етап потенциал за успех демонстрира единствено учредената от Меглена Кунева формация "България на гражданите".

Следва да се вземе предвид, че стартовият ресурс на тази партия е много добър и пред нея има цяла година за развитие и разширяване на влиянието, отчитат ог "Афис".

Именно бъдещата партия на Кунева е довела до интересни размествания в политическото пространство.

Най-силно от появата й страдат двете формации в разпадналата се "Синя коалиция" – СДС и ДСБ. От друга страна, част от разочарованите десни избиратели са обърнали поглед към НДСВ, което като че ли за пореден път възкръсва царската партия.

Според проучването на "Афис" НДСВ е стигнала СДС по подкрепа и подсказва наличие на стартов потенциал, който би могъл да я направи желан коалиционен партньор.

Най-важните въпроси пред жълтата партия е дали ще успее да сложи граница между себе си и новата формация на Меглена Кунева, както и да не допусне жълтите избиратели да изтекат в посока на по-рекламирания проект на тяхната бивша съпартийка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а Светльо не трябва да се позволява да регистрира партия, за да не се подвеждат хората по него. Той няма потенциала да управлява и да води страната ни по пътя на прехода и реформите.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Абе щом една мутра можа да стане премиер и да ос.ре де щото можеше аз мисля че и магаре да направи партия няма да е по-лошо
147
6
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
И аз искам ГЕРБ да имат алтернатива, но нямат...
146
2
 
3
 
! Отговори
Simo преди 11 години
До 200/уестия-че има ли още живи от ДС днес, нещо несериозно е май. Или ако има се разхождат с бастуните по парка.
145
9
 
10
 
! Отговори
уестия преди 11 години
до Chikoправителството на Герб ще се запомни и с това, че успя да завърши тракия, за която царчето, доганчето и русначето не можаха 8 години да намерят начин да вземат комисионните
144
8
 
8
 
! Отговори
БСП преди 11 години
Най-сигурната прогноза е, че това е последното комунистическо милиционерско управление на разсипията и разрухата. Тези, които са крепяли живковизма и милиционерщината му по пътя към комунизъма-идиотизъма, няма как днес да бъдат демократи. Смешно е
143
2
 
6
 
! Отговори
гербист преди 11 години
На Светльо не трябва да се позволява да регистрира партия, за да не се подвеждат хората по него. Той няма потенциала да управлява и да води страната ни по пътя на прехода и реформите.
142
3
 
5
 
! Отговори
уестия преди 11 години
само да ви светна, ако не знаете:- доган е изкаран от затвора от ДС с идеята да олицетвори турското малцинство в БГ, тъй като се поражда заплахата от разделяне на територията с подкрепата на Турция след преврата през 89-та. Проектът се осъществява, но в един момент ДС / които са живи и днес, под друга форма, наречена "масони" в БГ/ губи контрол върху доган и почва да търси други пионки - царчето, Борисов, Кунева и т.н.Това, което ни се предлага е едно и също с различни бюлетини
141
2
 
5
 
! Отговори
азз преди 11 години
баси дилемата!за кого да гласувам?!?все престъпници!ако не гласувам,пак ще ми вземат гласа!светлоь витков,направи партия!ще гласувам за теб!
140
8
 
9
 
! Отговори
Chiko преди 11 години
Комунистическото управление на герп ще се запомни с това, че е единственото, което не увеличи дори със стотинка заплати и пенсии, единственото, което не даде и лев към коледни пенсии, това което съсипа здравеопазване, не прие нито един реален закон срещу бандитизма. Само с плюене по предшествениците за оправдание на некадърното си управление хазна не се пълни.
139
7
 
8
 
! Отговори
Sobieski преди 11 години
Това проучване е толкова лъжливо, че си нямате на представа как ще ви изиграят. За Европарите ББ има общо 4 и половина години от 7 да ги договори всичките. В Румъния правителствата непрекъснато се сменят, заради тия пари и ЕС ги хока, Вярно, че останалите неща правят малко, обаче кажете какво правеха БСП и ДПС? Нищо, нали! НДСВ поне ни вкара в ЕС. Кунева!!! Коя е тая? Какво е направила за България, докато беше в европарламента, аз не съм чул! Мислете преди да гласувате дори и за ГЕРБ!
138
15
 
9
 
! Отговори
гербист-патриот преди 11 години
Нека всички да бъдем патриоти и да подкрепим ГЕРБ, който да ни води по пътя на прехода и рефомите. Всички заем, че не е приятно да се правят реформи, но това е пътя по който трябва да минем. Нека ГЕРБ да ни води и да бъдем горди патриоти.Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!Българи-Юнаци!!!
137
6
 
4
 
! Отговори
уестия преди 11 години
ДО 189Представи си двата сценария:1. ГЕРБ - със сигурност през 2рия мандат ще крадат повече, окопитиха се2. БСП и ДПС - повече от ясно е, че ще крадат за последно, защото след тях винаги идват другите.Какъв избор да направиш, след като и двата са лоши ?!?
136
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
недейте да лъжите хората господа от измислени агенции и организацийки..кой ви плаща да манипулирате общественото мнение? никой не може да каже кой ще спечели..и най малко пък с колко процента..така че стига гадаене и гледане на" боб"
135
18
 
1
 
! Отговори
Ben преди 11 години
ДПС е единствената алтернатива срещу комунизма във всичките му форми. Предимството на Доган е, че никога не е бил комунист и милиционер.
134
8
 
15
 
! Отговори
социалист преди 11 години
Истината е, че най-нисък стандарт през последните 22 г сме имали при гербавите комунисти. За разлика от социалистите, които през мандата си вдигнаха заплати и пенсии 4 пъти/500-700 лв таван-факт/ тия *** не само че и стотинка не дадоха, но съсипаха и това, което остана от тях.
133
9
 
5
 
! Отговори
уестия съкр. от Ху.. преди 11 години
Най-важното другарки и другари, дами и господа, или както искате се наричайте, най-важното е ДПС да е вън от властта, и то особено в коалиция с БСП, тъй като на станишката му харесва догановия от зад и му кляка винаги само и само да е премиер. Това е нещото, от което трябва да се отървем, Борисов е по-малката беда за народа ни !!!
132
13
 
8
 
! Отговори
до пост 170 преди 11 години
ГЕРБ поне строи магистрали и др. неща. БСП даде на пенсионерите по няколко десетки лева и окраде няколко стотици милиони в евро - заменките, дървената мафия на ДПС и т. н. Ако бяха вкарвали парите в инфраструктурни проекти сега щяхме да сме много по-добре. Но къде ти - там далавера няма. Друго си е да пуснеш няколко трохички на хорицата и да обереш келепира от стотици милиони парички.
131
3
 
14
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Най лошото е, че през последните 20 години най-сигурни са ДПС! А хората го смятат за нормално и вече са забравили за атентатите на гара Бунево, гара Пловдив и др.
130
4
 
13
 
! Отговори
До 174 преди 11 години
Наследството беше богато, но вие алчните гербери го оглозгахте до кокала. Сега теглите заеми че още не ви стига.
129
3
 
11
 
! Отговори
Цвет до 146 преди 11 години
Еййййй,мъдрецо.Ти така ли разбираш свободата,да имаш хляб и да можеш да дрънкаш свободно.Ами ти си бил много жалък.Свободен си тогава,когато имаш добри доходи,когато джобът ти е пълен,тогава можеш да отидеш навсякъде,свободен си като птица.Сега можеш да си купиш хляб и дрънкаш свободно,но си крепостник,никъде не можеш да отидеш или евентуално,ако си успял да спестиш някое левче за почивка в чужбина,ще отидеш,но и ще си биеш г..а да не ака,ти на това ли се кефиш,така ли отъждествяваш свободата?

Спонсорирани публикации