Само три партии сигурни за парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС

Коалиционното управление изглежда неизбежно, отбелязват от "Афис"
Обновена: 13 юни 2012 14:56 | 13 юни 2012 14:15, Красимир Ангелов
303
Само три партии сигурни за парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС
Само три партии са сигурни на следващия парламент. Снимка: Булфото

Само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни за следващия парламент, сочи социологическо проучване на "Афис".

Данните са от представително за страната изследване, при което са интервюирани 1010 пълнолетни български граждани през периода 9 - 12 юни 2012 г.

Според социолозите на по-ниско ниво избирателна активност - ГЕРБ на практика възстановява електоралния си потенциал от изборите през 2009 г., като се преизчислят данните спрямо потенциалните гласуващи.

БСП също е възстановила напълно потенциала си и е прибавила около 3% над това, което получи на предишните парламентарни избори.

Според проучването ако няма непредвидими събития е ясно е, че следващото управление на страната ще бъде в коалиционен формат. Той ще зависи основно от това около коя от двете водещи политически сили – ГЕРБ и БСП ще се завърти коалиционната вихрушка от страна на по-малките партии, твърдят социолозите.

От останалите партии на този етап потенциал за успех демонстрира единствено учредената от Меглена Кунева формация "България на гражданите".

Следва да се вземе предвид, че стартовият ресурс на тази партия е много добър и пред нея има цяла година за развитие и разширяване на влиянието, отчитат ог "Афис".

Именно бъдещата партия на Кунева е довела до интересни размествания в политическото пространство.

Най-силно от появата й страдат двете формации в разпадналата се "Синя коалиция" – СДС и ДСБ. От друга страна, част от разочарованите десни избиратели са обърнали поглед към НДСВ, което като че ли за пореден път възкръсва царската партия.

Според проучването на "Афис" НДСВ е стигнала СДС по подкрепа и подсказва наличие на стартов потенциал, който би могъл да я направи желан коалиционен партньор.

Най-важните въпроси пред жълтата партия е дали ще успее да сложи граница между себе си и новата формация на Меглена Кунева, както и да не допусне жълтите избиратели да изтекат в посока на по-рекламирания проект на тяхната бивша съпартийка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
3
 
10
 
! Отговори
бонсист преди 11 години
Нека да се каже на народа, за да знае, че реално само 3 партии ще могат и ще им се позволи да влязат в парламента. Да знае народа да си избира за коя от тях да гласува, така поне няма да се хабят гласове по някакви измислени и нереални партии.
167
10
 
21
 
! Отговори
Пътник преди 11 години
Докато ГЕРБ "успява" в БГ-то няма да остане бял образован човек под 40 години. Летище София работи на предела на силите си :)
166
9
 
11
 
! Отговори
Костовист преди 11 години
Истината е, че досега най-читаво управлява Костов. Каквото и да мрънкат червените ***, това е истината. Вижте числата, те не лъжат. Само глупав народ сменя работещо правителство, заради обещание, че "ще ви оправя за 800 дни" :) С Бойко е същото, той е нещо средно между бай Тошо Правешки и бай Симо Мадридски - и на двамата е бил гавазин и явно е попивал от тЕхната "мъдрост" :)
165
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С ГЕРБ ще успеем
164
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДИН ЧОВЕК ОТ НАРОДА ДНЕС ПОДАРИ НА БОЙКО БОРИСОВ ПО СЛУЧАЙ РОЖДЕННИЯ МУ ДЕН ЕДИН СТРАХОТЕН ПОДАРЪК----ЕДНО ТЕЛЕ НА ИМЕ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ.ЗАЩО ТОВА СЕ КРИЕ ТУКА А СЕ ИЗЛЪЧВА ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ....НИКОГА ЖИВОТНО НЕ Е ИМАЛО ПО-ПОДХОДЯЩО ИМЕ.
163
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е дали ще ни насмогне терминал 2 на летището?по добре по ниско платен бачкер в чужбина отколкото тук роб на тия гадове за жълти стотинки
162
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласувайте за националисти които и да са.Само те виждат *** на България и имат решения.
161
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се вързвайте на подобни "проучвания".Всичко е една голяяяма манипулация.
160
6
 
9
 
! Отговори
sswww преди 11 години
Няма какво да ги чакаме още една година да крадът, лъжат и да ни правят на ***. Да се вдигаме и да ги омитаме...
159
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 216това с чуждите управляващи сме го пробвали мноооого пъти в българската история, дори турчин и украинец ни управляваха скоро, царчето не знам къв е, но със сигурност не е българин и той, костов е ***, то кат гледам, май само сега българин управлява
158
4
 
4
 
! Отговори
213 преди 11 години
213, Да не си забравил, че твоят идол беше *** на Цар Симо и член на управлението на НДСВ ?Много сте заблудени :)
157
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще си назначим ако трябва служебно правителство - с премиер германец, финансов министър - швейцарец, министър на икономиката - американец, министър на културата - французин и т.н и пак ще имаме избор пред това да ни управлява кирливото ДС и *** със производните им партиии - ДПС, ГЕРБ, КУнева и другите.
156
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Твърдо за ГЕРБ.
155
6
 
7
 
! Отговори
Много разочарован преди 11 години
Ако българинът иска БСП, ГЕРБ и ДПС (с други думи БКП) да го управлява, значи наистина сме един много малък и МНОГОООООО *** народ. Трагично е, ако не е поредното манипулирана "проучване".
154
10
 
11
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Същинският преход започна през 2009 с идването на власт на Бойко Борисов и ГЕРБ. Преди това беше пост-комунизъм и мафия. Кражби, злоупотреби, измами, липса на каквито и да е реформи, липса на каквато и да е инфраструктура.. Никой гражданин не може да сложи ръка на сърцето и да каже, че еди кое си предишно правителство е направило нещо позитивно за народа, каквото и да е. Царя и Костов се наядоха стабилно, тройката опоска всичко включително и ЕС парите, при Виденов и Беров мафията процъфтя!
153
10
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ преди 11 години
ГЛУПОСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!ГЕРБ ЩЕ ИМАТ ОТНОВО ПЪЛНО МНОЗИНСТВО.НАРОДА ЗНАЕ ВЕЧЕ ЧЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПАРТИИ СА СВЪРЗАНИ С МАФИЯТА А БСП Е СЪЗДАЛА ТАЗИ МАФИЯ И ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИЙКИ.
152
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лъжа е, че българския народ няма избор!!! Има избор!!! Народ, който не е доволен от управляващите си, излиза на улицата и ги измита. Избори се правят, когато има нормална управляваща класа, а не шайка бандити. За бандитите има само едно - въже!
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до SimoДС се *** през 90те години, дори през края на 80-те в олигархична струкутра, изградиха няколко по-големи олигопола в страната, като икономически вече я владеят. Зад тези едри бизнесмени, които по цял ден четем в пресата стоят истинските хора, които дирижират нещата в БГ. Това ако не е ясно ?!? Дали е ДС, мутри, бели якички, самоковци, мултигрупци... няма значение. Структурата е вече изградена, сега е интересно как ще се развият нещата следващите 20 години. Дано сме живи и видим
150
5
 
4
 
! Отговори
бивш гербер преди 11 години
Надявам се никой да не изпадне дотолкова, че да прави коалиция с ГЕРБ.
149
2
 
13
 
! Отговори
ай на бас преди 11 години
Бас държа, че нито един прочел статията не вярва на това проучване. :)

Спонсорирани публикации