Търговските имоти са по-предпочитани за инвестиция

Търговските обекти се изплащат по-бързо, отколкото апартаментите
Обновена: 25 юли 2012 16:56 | 25 юли 2012 09:23, Миглена Иванова
57
Търговските имоти са по-предпочитани за инвестиция
Снимка: Личен архив

Купувачите на имоти с инвестиционна цел проявяват интерес към търговски обекти, а не толкова към жилища. Това каза в интервю за Investor.bg Диана Матеева, брокер в агенция “Явлена”.

Търговските имоти носят годишна доходност от над 6%, така че могат да се изплатят за 15-16 години, посочи Матеева.

Инвестициите в жилищни имоти обаче в момента се изкупуват значително по-бавно, тъй като предлагането на наемния пазар е голямо и определя по-занижени наемни цени, допълни тя.

През последните месеци се наблюдава увеличаване на сделките за покупка на жилища, но основният двигател на пазара остава задоволяването на личните нужди от жилище, коментира Диана Матеева.

Според нея офертните цени на жилищата все повече се доближават до реалните си пазарни стойности, поради което и спадът през последната година е умерен – до 5%.

По думите й на пазара на имоти продължава да се забелязва дисбаланс. Наблюдава се голямо предлагане на жилища, но същевременно се отчита недостиг на качествени имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: инвестиции в имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
И аз преди 11 години
Диде,хубава си.Ама що дрънкаш глупости,я се разходи да видиш колко тарговски имота чакат да се изплатят.Не става само с търговии,имоти,строителство,наеми и други гешефти.Ама *** трудно му увира главата,пари и далавери му се въртят.Не му се работи и произвежда.Аиде успех с бизнес ивестициите.Правете тоалетни,все някои ще се изпикае в тях.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рано или късно орташките съюзи се разпадат, защото винаги едната от страните в такъв съюз е пре..на Примери: в миналото - СИВ, СССР, Югославия, Чехословакия.....в днешни времена - Синята коалиция, Тройната коалиция......така, че ще дойде времето и на ЕС
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пълни глупости са това
44
0
 
5
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
и айде последно...оня долу дето реве как искал извинения-реви, Марко! Брокерите ти били виновни... Защо моя брокер(в същност-тогава беше брокерка, ама надали е важно) 2008ма, началото ми викаше-продавай, пич, че не остана време, а твоя некадърник(дето сигурно си го пазарил за 1%, че да спестиш някоя стотинка) ти е викал да купуваш??? Я по-добре не коментирай неща дето са ти трудни да ги осмислиш. Брокерите са консултанти, но решенията взимат клиентите. Т.е.-пич, сам си си виновен, ся си реви тук
43
0
 
5
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
...та може би над 20%(не ми се смята рано сутрин примерни сделки, за да съм по-точен, защото много зависи за кой квартал в Сф говорим) е в същност цена на парцела. Т.е.-както казват американските брокери-локация, локация, локация. А не труд. А хубав парцел на ниска цена-това не е като да намериш хубава гарсониерка от заспала баба в Люлин. Тия хора не продават ако не им хареса цената. А ако парцела не ти е добър, апартаментите ще са си вечно твои.
42
0
 
5
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
...обаче можете да влезете при първият норариус в някоя по-малка община и той ще ви каже.И имаше някакъв тип, дето слагаше като "основна компонента" земята в определяне на цените на апартаментите. Основна компонента ли е цената на каучука от който се произвеждат гуми, за цената на колите? Основното функция на един апартамент е като място за живеене, а не като място за садене на картофи. Оня дето се е занимал с ценообразуването-може би над 20%...
41
0
 
5
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
...значи има повишаване. Дали на някой му харесва от лаладжиите тук-това си е проблем на лаладжиите. А момичето си прави достатъчно пари да не им обръща внимание.За необразованите дето реват-прочетете малко в първият учебник по икономика или маркетинг, за сегментацията на пазара. Някои от сегментите на практика не паднаха, а само се задържаха и после продължиха нагоре-земеделските земи например. От началото на годината има скок с над 10%. За това няма да видите обяви в имот.бг обаче...
40
0
 
5
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
...та само с Украйна е възможно това възвръщане. Но от поне 6 месеца не съм гледал цени там, та може и там д асе е нормализирало. И евентуално Бразилия. Разбира се-не следя 100% от пазарите. Матеева я познавам лично и едно ще ви кажа за нея-права или не-дамата е уверена, че е права а не драматизира. Не е отбелязана пълната и титла в Явлена, но в същност е в корпоративен отдел. Т.е. - големите клиенти. Там няма проблем с финансиране на сделките и като тя казва, че има повишаване, значи...
39
0
 
5
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
колко мъка има по тоя свят...2/3 от тия дето ревът тук не са и виждали през живота си сделка с недвижим имот-акцента на статията е за търговските обекти, а не за апартаментите, но те си чешат езика за панелките-а цената на панелките е функция от цените на т.нар. тухлени жилища-те не го разбират, а аз ще им взема пари за да им го обясня. до 1 - 5 години и се изплаща?!? ти сигурно си тракторист, щото икономист няма да заложи 20% възвращаемост. В Англия залагат 6%. И тия дни само с Украйна мисля...
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 40 Като са спаднали цените на труд ела да ми налепиш плочките за 5 лева на квадрат Повечето говорите наизуст , искате да са ниски цените , но пак няма да си купите -по лесно е при мама и тате нали ?
37
2
 
4
 
! Отговори
Фройд преди 11 години
Потресен съм от моментното психично състояние на жената от снимката. Направо ми пречи да чета статията. Може би няма и нужда ...
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един имот струва толкова колкото има кой да даде за него.Питайте британците купили апартаменти в Банско за колко ги купиха и за колкоо успяха да ги продадат, които успяха де.Повечето задлъжняха от лакомия
35
1
 
7
 
! Отговори
popo преди 11 години
Аз чаках достатъчно дълго и преди месец си купих апартамента,който исках,на идеалната цена за мен.Но тази цена е идеална за мен,а за повечето хора е твърде висока.Когато се купува имот,първо се прави точно сметка на бъдещите разходи,съпоставена с евентуалните бъдещи приходи.Ако разчиташ само на работна заплата,трябва да прецениш дали е перспективен районът,в който работиш,секторът също.Не може да си бачкатор без образование и с 400-500лв заплата,и да очакваш да нямаш проблеми с изплащането.
34
2
 
4
 
! Отговори
бах т'ва дъно.. преди 11 години
Дъното на пазара като брой сделки и обороти е достигнато през периода декември 2008 - февруари 2009 г., смята Страхил Иванов от агенция Явлена. През последните три месеца (включително май) се отбелязва 34% ръст на обажданията спрямо дъното, а на годишна база повишение от 15%, допълни той. Също така има 41% ръст на огледите спрямо дъното и 31% увеличение на годишна база. През последните два месеца броят на сделките е нараснал над два пъти.Нещата не са толкова трагични, когато се говори в цифри, каза Иванов. За доказателство той посочи, че по брой сделки първото тримесечие на 2009 се равнява на третото на 2003, когато пазарът тръгна нагоре, а като разрешителни за строеж първото тримесечие на 2009 е като последното на 2006, когато имаше бум на строителството.Според Иванов ще има корекция надолу на цените само на надценените имоти, а не на пазара като цяло и това ще бъде нисък процент.
33
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
до 19: Ей затова не вървят нещата - всеки иска друг да му даде акъл какво да прави.Може и така но всичко има цена.Ако вече знаеш какво умееш да правиш си свършил 50 % от работата.Цени на сгради , материали,консумативи,обзавеждане са на дъното.Можеш да договаряш консигнации.Ама то не става само с мускули - трябва и сиво вещество.Ако се навиеш - няма да сбъркаш.докато нещата се пооправят / защото не чакай всичко да се оправи/ ти ще имаш почти разработен бизнес.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента цените на материалите са паднали, цената на работната ръка също. А това е 90% от себестойността на едно жилище. Цени от порядъка на 400 евро на квадрат са напълно реални за България. Останалото е лакомия, която няма кой да задоволи вече.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни и същи статии в последните 4 години приземяване,приземяване.250 евро себестойност на строителя те искаха 1100 на зелено дори изкоп нямаше само едно заградено място и един багер през 2007.
30
0
 
6
 
! Отговори
... преди 11 години
Ама как са се наточили брокерчетата а! :) Ех как им се иска пак 1500 - 2000 евро на квадратец!Ех сега като чета карате хората а си продават имотите по 200 евро на квадрат а! :) Ей ама наистина немата наяждане ей купуваш на 200 продаваш на 1500!Ей усвоили сте капитализма! А с това за качеството 35 е прав след 10 години може да се каже, макар че и сега се вижда на някой места какво е качеството! Ами да ви пожелая отново цени от по 4000-5000 евро друго не знам какво да ви кажа! Вие сте си такива!
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да пишещ с главни букви не те прави по -важен ....още по-малко пък по-умен
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОГО МОЛЯ БРОКЕРИТЕ ОТ "ВОДЕЩИ"АГЕНЦИИ ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА СВОЙТЕ КЛИЕНТИ И НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ЗА ГЛУПОВАТИТЕ СИ ИЗЯВЛЕНИЯ ПРЕДИ 4 ГОДИНИ!ХАЙДЕ ТЕЗЕ "ЕКСПЕРТИ ДЕТО НАДУХА БАЛОНА С КУДКУДЯКАНЕ ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ,КАК ЩЕ СЕ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ СЕГА ДА ИМАТ ДОБЛЕСТ ДА ЗАМЪЛЧАТ !СТИГА С ТАЗИ ЕВТИНА РЕКЛАМА!ТЪРГОВСКИТЕ ИМОТИ ЩЕ СТАВАТ,ВСЕ ПО-ЕВТИНИ,ПЪРВО ЗАЩОТО СА ПРЕКАЛЕНО МНОГО,ВТОРО ЗАЩОТО ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ УБИВАТ МАЛКИТЕ МАГАЗИНЧЕТА,!НА ВЪПРОСА КОЙ Е КАЧЕСТВЕН ИМОТ сеОТГОВАРЯ СЛЕД 10г.

Спонсорирани публикации