Мандри масово внасят сухо мляко, за да постигнат по-ниски цени

Производителите са принудени да продават млякото си "на доверие"
Обновена: 10 авг 2012 14:43 | 10 авг 2012 12:09,
107
Мандри масово внасят сухо мляко, за да постигнат по-ниски цени
Снимка: БТА

Само 28 от общо регистрираните 251 млекопреработвателни предприятия в страната са декларирали, че преработват сухо или кондензирано мляко от други европейски страни, затова агенцията по храните е насрочила нова проверка на мандрите.

Това съобщиха от Министерството на земеделието по повод мерките, предприети от администрацията за наблюдение на млечния пазар.

Мерките се въведоха по настояване на животновъдите, които при срещата си с премира Бойко Борисов миналата седмица поставиха ребром въпроса за липсата на ефективен административен контрол върху преработвателния сектор и за проблема с ниските изкупни цени на суровото мляко, което на фона на общото поскъпване на горивата и тока обрича фермерите на фалити.

Усреднените цени на литър краве мляко през юли са били 55 стотинки при 63 стотинки през същия период на миналата година. За хората от бранша тази ситуация е критична, особено на фона на скъпите горива и на нарасналите разходи за фуражи, които още повече повишават себестойността на млякото.

Според тях мандрите масово внасят европейско мляко, което понижава вътрешните цени и това ги поставя в неизгодна позиция. Според специалисти обаче вътрешните изкупни цени следват европейските, тъй като общият пазар е единен и затова не могат да принудят мандрите да купуват скъпо.

Борисов даде двуседмичен срок на администрацията на агроминистерството, в който да се направят повторни проверки по веригата „животновъди – изкупвателни пунктове на мляко – мандри“, за да се установи дали суровината наистина се изкупува под себестойност.

По време на проверките производители от Врачанско и Монтанско са сигнализирали, че на места минават изкупвачи, които взимат млякото „на доверие“, като обещават да извършват плащанията впоследствие, предлагайки само 30 стотинки за литър. Това съобщи за Investor.bg Пенка Христова, съветник в агроминистерството, която заедно с представители на браншовия съюз участва в проверките на ветеринарните инспектори.

Според животновъдите администрацията трудно овладява сивия сектор, затова се допускат изкупвачи, които продължават да купуват млякото без документи. Ветеринарните доктори по места засилиха инспекциите, като освен в мандрите нови проверки се правят и по границата, като основно се изследва качеството на внасяната суровина, поясниха експерти.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Nabuco преди 11 години
До 31Абсолютно съм съгласен! Не може немски кашкавал, който не отстъпва по вкус на родните, да струва 7 лв. за килограм, а прехвалените български кашкавали да са от 15 нагоре.
36
0
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
При една истинска проверка ,сигурно ще се окаже,че мандрите са собственост на разни политици.Мандрите са тия,които оскъпяват продукцията и най много печелят ,за сметка на другите.
35
0
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Много са им сложни , системите , затова така , те са едни дълги вериги от кравата до сиренето на масата едни регулации едни чудесии , пуснете бабите по пазарите да си продават продуктите , те барем няма да му слагат разни болкуци , или ако му слагат ще се разбере веднага и никой няма да си купува повече от тази баба и така. Сега дават сирене по всички изисквания с подпис на министри , комисари , ЧК , НКВД , ДС , и кво пак ядем ***.
34
0
 
7
 
! Отговори
проверете преди 11 години
само 28 мандри преработвали сухо мляко,поне са 200 със сигурност само в нашия малък град има 2 мандри и двете правят сухо мляко и почти не изкупуват сурово мляко,така както е тръгнало няма да има мляко след 1 година
33
0
 
7
 
! Отговори
до икономиста преди 11 години
Не мислиш правилно.Сухото мляко е с неустановен произход.Не се знае какво има в него.При използването му за производства на мл.продукти се съкращават много процеси.Прочети статията"Млякото и сиренето-абсурд след абсурд"Ветеринарите са тия,които в една мандра лесно могат да познаят какви продукти се ползват.Обаче сега и тях искат да разбият.Да няма ветеринари на държавна служба-т.ес да няма контрол в/у нищо.
32
0
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
А в Германия защо може?
31
8
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
аве бедняци, нали заради вас ги правят тия шашми със сухото мляко, за да ви е евтинко и да не се охарчите много.
30
8
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 11 години
Не може хем лъскаво офисче хем чиста храна. Който иска да знае какво яде, ще бачка в калта.
29
4
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
"боженци" е едно от хубавите кисели млекаот кренвиршите-"житница"от саламите-"троян"
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кое ни е в ред в тая държава, та и животновъдството ли?
27
4
 
1
 
! Отговори
sdfa преди 11 години
добре че от известно време не консумирам каквата и да е животинска храна - месо, яйца, мляко
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а защо европейското мляко е по-евтино?да не се окаже, че и всичко друго е по-евтино...
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе див селянин, ако има закон за спекулата то прекупвачите ще бъдат заинтересовани да изкупуват по-скъпо, защото тяхната печалба ще бъде ограничена като % от вложените средства! А за нарушение - не глоба а затвор и то за всяко следващо нарушение да се удвоява, пък нека първото нарушение да се наказва само с 15 дена...
24
2
 
9
 
! Отговори
Фермерист преди 11 години
СУБСИДИИТЕ УБИВАТ СЕЛСКИТЕ ФЕРМЕРИ
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Решението е просто;1. Държавата забранява да се произвеждат млечни продукти от заместители. Нарушението да се води като престъпление срещу здравето и живота на хората и да се изравни по тежест с тероризма.2. Да се разреши на животновъдите да си произвеждат и продават и сами млечни продукти. Държавата да ги стимулира не със субсидии а с условия да затварят цикъла. Всеки фермер със собствена марка, продукт и право да го продава. Така да е за всичко не само за млякото.Лобитата обаче не дават ...
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е да се приеме закон за спекулата. Тогава всеки килограм сирене ще трябва да има документи за вложените продукти и печалбата да не може да надхвърля определен %. За нарушение - затвор. Да видите как веднага ще се появят старите млека, кашкавали и сирена, а и производителите ще бъдат стимулирани защото ще им заплащат продуцията по достойнството й.
21
0
 
9
 
! Отговори
див селянин преди 11 години
Оправия няма, реално ако не ни си голям животновъд и не изнасяш много тонове мляко ти към настоящият момент си обречен. Малките ферми са зависими от прекупвачите който дейставт като монопол на принципа /този район за теб този за мен и да се разберем не повече от 30 ст. че да не станат алчни фермерите/.Годината отново я бройте сушева и следователно цената на фуража ще скочи в пъти. Относно сухото мляко мога да кажа само че това става само в мандрата, фермера е подложен на непрекъснати проверки.
20
1
 
10
 
! Отговори
и аз да дам мнение преди 11 години
Та не я бях виждал от има-няма 20 години и съвсем случайно я видях преди месец. Седнахме да пием по едно питие и тя ми се похвали, че станала милионерка. Брех, учудих се аз, я кажи как стана тая работа. И тя ми каза, че внасяла сухо мляко и правила после кисело от него и сирене крема и още няколко други продукта, дето можели да се правят от сухо мляко. Та така...
19
0
 
15
 
! Отговори
икономиста преди 11 години
Сухо мляко ама друг път. Че то е по скъпо от обикновеното. Как ли се подлъгва българския народ. Това не е истинско сухо мляко, това е искуствен заместител от соя, тебешир, палмова мазнина, сол и един куп елементи от менделеевата таблица. Лобитата на млекопроизводителите няма да допуснат фермери да произвеждата и продават кашкавали и сирена по оригинални български рецепти.
18
0
 
11
 
! Отговори
gft преди 11 години
ами какво да кажа, има един виц, който описва най - добре ситуация с хранителните стоки в българия"‎- Мамо, сладоледа по-полезен ли е от кренвиршите? - Синко, даже пушенето е по-полезно от кренвиршите!.."

Спонсорирани публикации